29 / 03 / 2024

Murat Aysan: Konut kredisi yıl sonunda 45 milyar TL olacak

Murat Aysan: Konut kredisi yıl sonunda 45 milyar TL olacak

DD Mortgage Genel Müdürü Murat Aysan, yeni faiz oranları ile önemli miktarda kredi transferi talebi aldıklarını belirtti



Murat Aysan, Türk Lirası faizlerin bugüne kadar gördükleri en düşük seviyede olduğunu söyledi. Piyasadaki bulutların bir miktar dağılmış gözüktüğünü ve önümüzdeki dönemle ilgili bir beklenti ortaya çıktığını belirten Aysan, "Önümüzdeki dönemde kısa vadeli faizler tek haneli rakamlarda kalacak, uzun vadeli faizler ise ufak tefek dalgalanmalar olsa da buna yakın yerlerde seyredecek" dedi. Sadece konut kredileri değil bir çok kredide faiz oranlarının önemli miktarda aşağı doğru hareketlendiğine dikkati çeken Aysan, konut kredilerinin bugünkü platforma yakın yerlerde hareket edeceğini ifade etti.

Murat Aysan, şunları kaydetti: "Uzaktaki gri bulutlar bir miktar dağılmış durumda. Önümüzü bir miktar görebiliyoruz. Önümüzdeki dönemde inşaat sektöründe işlerin hızla açılabildiğini  göreceğiz. Biz özellikle konutla başlayan ve arkasından konut sektörü ile hareket eden bir ekonomik canlanmayı göreceğimizi tahmin ediyoruz. İnşaat sektörünün özellikle üçüncü çeyrekten itibaren küçülme hızının yavaşlayacağını, sıfır olacağını, hatta pozitife geçeceğini düşünüyoruz. Hatta üçüncü çeyrekte bile sıfır olabilir. En geç gelecek senenin birinci çeyreğinden itibaren de önemli miktarda büyüme göreceğimizi tahmin ediyorum. İnşaat sektörünün 2010'da Türkiye'nin büyümesindeki lokomotif sektör olacağını düşünüyoruz."

"EYLÜL, EKİM, KASIM AYLARI KONUT FİNANSMANI AÇISINDAN ÇOK İYİ GEÇECEK"
14 Ağustos itibariyle konut kredisi büyüklüğünün 38,8 milyar lira olduğunu bildiren Aysan, bu rakamın çok rahatlıkla yıl sonunda 43-45 milyar lira aralığına gelebileceğini, hatta 50 milyar liraya ulaşabileceğini gördüklerini söyledi. Aysan, "Örneğin gayrimenkulde ağustos en yavaş aydır. Ancak bu sene ağustos ayında web sitemizdeki günlük ziyaretçi sayısının 2 binden bine düşeceğini tahmin ederken 3 bine yaklaştı. Yüz yüze görüştüğümüz müşteri sayısı geçen sene ağustos ayında 45-50 kişiyken şimdi 100-150 kişiyi buluyor. Günlük başvuru rakamları da 10-15'ten 20-25'e çıktı. Çok fazla müşteriye ön bilgi veriyoruz. Bu, eylül, ekim, kasım aylarının konut finansmanı açısından çok iyi geçeceğini gösteriyor" dedi.

"YURT DIŞINDA FONLAMA YAPAN KURULUŞLARIN İLGİSİ ÖNEMLİ MİKTARDA ARTTI"
Yurt dışında fonlama yapan kuruluşların ilgisinin son dönemlerde önemli miktarda arttığına işaret eden Aysan, "Fonlamaya ihtiyacınız var mı?" diye çok yoğun ziyaretler aldıklarını, bunun da yurt dışında işlerin yavaş yavaş toparlanmaya başladığını gösterdiğini vurguladı. Aysan, yurt içinde de ekonomik canlanma ile ilgili bir dizi sinyaller aldıklarını, Türkiye'nin önümüzdeki dönemde gelişmiş ülkelerden belki daha iyi performans göstereceğini düşünen yabancıların, Türkiye'ye, finansal sektöre, reel sektöre yatırım yapacağını kaydetti.

"İLK AÇILIMI FİNANS SEKTÖRÜ YAPIYOR"
Murat Aysan, "6 aylık bilanço rakamlarına çok dikkat ediyorduk. Ödenmeyen kredilerin durumu ne olacak ve burada finasal sektör ne gibi karar verecek diye bakıyorduk. Finansal sektör ayağını gazdan çekmek yerine gaza basmaya ve vites büyütmeye karar verdi. Bu son derece olumludur. Çünkü finansal sektör reel sektörden bir miktar daha hızlı hareket edebilir. Burada da ilk açılımı finans sektörü yapıyor" diye konuştu.

BAŞVURULARIN YÜZDE 40-45'İ KREDİ TRANSFERİ İLE İLGİLİ"
Mevduat faizlerindeki düşüşe de dikkati çeken Aysan, elinde önemli miktarda mevduat veya diğer yatırım ürünlerinde parası olanların da faize alternatif bir getiri bulmak amacıyla gayrimenkul alımına yöneleceğini, bunun da gayrimenkul piyasasını canlandıracağını belirtti. Aysan, "Yeni faiz oranları ile birlikte önemli miktarda kredi transferi talebi alıyoruz. Son 2 gündür aldığımız başvuruların yüzde 40-45'i kredi transferiyle ilgili. Bu da sektörde bugüne kadar verilmiş kredilerin yeniden yapılandırılması anlamına geliyor. Bu konu önümüzdeki dönemde oldukça gündemde olacak bir konu gibi gözüküyor" dedi.

Murat Aysan, bugünkü faiz oranları ile birlikte dövize endeksli kredilerin de Türk Lirasına geçtiğinin görüleceğini söyledi. Piyasada yeteri kadar satılık konut bulunduğunu ifade eden Aysan, dolayısıyla arz-talep dengesinin anında bozulup konut fiyatlarının anormal şekilde aşağı veya yukarı hareket etmeyeceğini, konut almak için uygun bir zaman olduğunu kaydetti. Aysan, "Düşen faizlerle birlikte konut piyasasının önemli miktarda gelişeceğini düşünüyoruz. Bununla ilgili bütün sinyalleri almış durumdayız. Artık büyüme zamanı gibi gözüküyor" dedi.

BİR İKİ AY İÇİNDE  Ankara  VE İZMİR'DE DE FAALİYETE BAŞLAYACAĞIZ"
Bu rekabet ortamı ile beraber DD Mortgage olarak kendilerinin de faiz oranlarını güncellediğini anımsatan Aysan, kredilendirme oranlarının yüzde 85 olduğunu ve 60 aya kadar yüzde 0,99, 120 aya kadar da yüzde 1,09'dan kredilendirebildiklerini söyledi. Eylül kampanyaları kapsamında çıkarttıkları yeni ürünler hakkında da bilgi veren Aysan, "Ara ödemeli iki ürün gerçekleştirdik, esnek ödeme yaptık. Her yılın sonunda ister yüzde 5 ister yüzde 10 ara ödeme yaparak taksit tutarınızı düşürebiliyorsunuz. Bununla birlikte her yılın sonunda ara ödemelerin yapıldığı ve aylık değil 14 günde 1 ödenen 'Esnek Sık Öde Az Öde 99' ürünümüzle de 60 aylık bu kredinin vadesini 48 aya düşürebilirsiniz" dedi. Murat Aysan, müşterilerden gelen talep üzerine DD Mortgage'nin bir iki ay içinde Ankara ve İzmir'de de faaliyete başlayacağını bildirdi.
AA


Geri Dön