26 / 04 / 2024

Murat Vargı Meinl'den parasını tahsil etti

Murat Vargı Meinl'den parasını tahsil etti

Avusturyalı batık milyarder Meinl'la ortak proje için 40 milyon dolar veren ancak iş yapılmadığı için geri isteyen Murat Vargı, parasını tahsil etti



Avusturya'nın en köklü ailelerinden Julius Meinl'ın Türkiye'deki şirketi Meinl European Land'a  40 milyon dolar para vererek ortak proje yapmak için anlaşan Murat Vargı Holding, Meinl'ın dünyada krize girmesiyle kaptırdığı parasını sonunda kurtardı. Güzel Oteller İcra Kurulu Başkanı Renay Onur, uzun süren görüşmeler sonrasında paranın sonunda tahsil edildiğini söyledi.

MEINL SESSİZ SEDASIZ GİTMİŞTİ

Avusturya'nın en köklü ve varlıklı ailelerinden Meinl Ailesi'nin oğlu olan ve ülkesinde milyarlarca dolarlık dolandırıcılıkla suçlanan 5'inci nesil Julius Meinl gayrimenkul geliştirme şirketi Meinl European Land aracılığıyla, MV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Vargı'yı 39.5 milyon dolar zarara uğratmıştı. Şirket daha sonra İsrailli Gazit şirketine satıldı. Vargı da bu şirketle yaptığı görüşmeler sonrasında parasını alabildi. MV Holding bünyesindeki Güzel Oteller AŞ şirketinin İcra Kurulu Üyesi Renay Onur, geçen yıl başlayan alacak sıkıntısının çözüldüğünü söyledi. Onur "Eski şirketi devralan İsrailli Gazit, paramızı ödedi" dedi. MV Holding'in anlaşma yaptığı Avusturya'nın en zengin işadamları arasındayken, 3 milyar dolarlık dolandırıcılıkla suçlanıp hapse atılan ve daha sonra 140 milyon dolarlık kefaletle serbest bırakılan Julius Meinl'ın, işlerinin ters gitmesi üzerine Türkiye'deki şirketini satmıştı.

DAVA İHTİMALİ VARDI

Meinl'ın Türkiye'deki şirketi Mel2 ile Samsun'da otel yapmak için anlaşma imzalayarak 40 milyon dolar ödeyen Turkcell'in fikir babası Vargı, Avusturyalı işadamı tarafından dolandırıldığı iddiasıyla dava açmaya hazırlanıyordu. 

Şirketi Citi ve Gazit satın almıştı

Samsun'daki arsayı alan Meinl Land Europe, İsrailli Gazit ile Citigroup, bir fon gibi çalışan ve Avusturya Borsası'nda işlem gören Meinl European Land'in çoğunluk hissesini satın almıştı. Satın alımın ardından Meinl European Land'in adı Atrium European Real Estate olarak değiştirildi. 

Yatırımcıların rol modeli 

MV Holding'in  Yönetim Kurulu Başkanı Murat Vargı, Turkcell'in fikir babası olarak yatırımcıların dikkatle takip ettiği işadamlarından.  Yeni alanlara girmek isteyenler Vargı'nın adımlarını takip ettiğini söylüyor.
İbrahim Acar/Star


Geri Dön