24 / 04 / 2024

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu: TİKA bizlere camiler yaptı

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu: TİKA bizlere camiler yaptı

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Süleyman Demirel zamanında bin konut projesi vardı, o tamamlandı dedi



Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı ve Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, "Ukrayna hükümeti her sene bizim topluluğa 15 milyon dolar bütçe ayırıyordu. Bu sene kriz var denilerek bütçe yapmadılar. Sıkıntılarımız çoğalıyor" dedi.
        
Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Tekirdağ Şubesini ziyaret etti.
        
Kırımoğlu, ziyarette yaptığı konuşmada, Kırım Tatar Türklerinin nüfusunun 280 bin civarında olduğunu, Tatarların sosyal durumunun eskiye göre daha iyi olduğunu söyledi.
        
Ukrayna´da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından ülkede siyasetin değiştiğini ifade eden Kırımoğlu, bu seçimden sonra zor günler yaşadıklarını belirtti.
        
1944 yılında Kırım´da herkesin malının elinden alındığını ve 1990 yılında geriye döndüklerinde kendilerine tazminat ödenmediğini anlatan Kırımoğlu, şöyle konuştu:
        
"Ukrayna bize sosyal problemlerimizi çözeceklerini söyledi. Bu nedenle Ukrayna hükümeti her sene bizim topluluğa 15 milyon dolar bütçe ayırıyordu. Bu sene kriz var denilerek bütçe yapmadılar. Sıkıntılarımız çoğalıyor.
        
Ukrayna´dan sonra bize en fazla Türkiye yardımcı oluyor. Süleyman Demirel zamanında bin konut projesi vardı, o tamamlandı. Özellikle Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) ihtiyaçlarımız için elinden geleni yapıyor. TİKA bizlere camiler yaptı. Ancak Kırım Hanlığı döneminde 1756 tane olan cami sayımız şimdi 70 civarında. Mili eğitim sistemimizde sorunlarımız var. 1944 sürgününden sonra Ruslar kendi dilimizde olan bütün kitapları yaktı, şimdi hala onun sıkıntısını yaşıyoruz."
        
Derneğin Tekirdağ Şubesi Eski Başkanı Hasan Erge de ziyaretten memnuniyet duyduğunu belirtti.
        
Ziyarete İstanbul Şube Başkanı Celal İçten ile Tekirdağ Aydınlar Ocağı Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Özver, Kırım Folkloru çalıştırıcısı öğretmen Zeki Can da katıldı.
AA

Geri Dön