25 / 04 / 2024

Mustafa Baygan: İmkanı olan hemen konut alsın!

Mustafa Baygan: İmkanı olan hemen konut alsın!

ERA'nın Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan, konutta fırsatların üst üste geldiğini ve imkanı olanın Nisan mayıs aylarında hemen konut alması gerektiğini söyledi.



Türkiye'deki yatırım fırsatlarını yerinde keşfedip tüketicileri yönlendirerek doğru zaman, doğru lokasyon ve doğru fiyatla mülk edinmeleri alanında faaliyet gösteren ERA'nın Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan, inşaat piyasasındaki fırsatlara dönük tüyoları Yeni Akit'e değerlendirdi.


Gayrimenkul hareketliliğinin en fazla yaşandığı dönem eylül ve ekim ayları. Fakat bu dönemlerde fiyatlar yüksek bir seyir izlediğinden dolayı gayrimenkul yatırımını özellikle hareketli olan bu sezon öncesinde yani nisan-mayıs ayında yapmak emlak uzmanlarına göre daha rantabıl olarak görülüyor. Uzmanlar arazi ve ticari gayrimenkul yatırımı içinse kasım ve aralığı öneriyor. 

Gayrimenkul alanında faaliyet gösteren ERA'nın Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan. görüşlerini Yeni Akit'le paylaştı. 


Lansman öncesi ön talep toplama süreçlerini takip ederek konut satın almak isteyenler hangi fırsatları beraberinde yakalayabiliyor? 


KİRA ÇARPANI 


Burada "kira çarpanı" hesaplama yöntemi kullanarak yapılacak konut yatırımı yatırımcısına orta vadeli kazandırır. Bölge kira değerleri baz alınarak yapılacak gayrimenkulün geri dönüş süresi değerlendirmesi daha mantıklı yatırım imkanı sağlar. 

İstanbul dışından mülk sahibi olmak isteyen ve nakiti olanlar arsa mı, konut mu yoksa ticari alan mı satın almalı? 

Bu durum yatırımcının sermayesi ve beklentisi ile doğru orantılı. Küçük yatırımcıya önerim arazi yatırımı. Yüksek bütçeli yatırımcılar da tabi rayiç değerinin altında olan gayrimenkullere yatırım yapabilir, lakin bu noktada işletme gideri, kiracı arayış ve kiracı profili, iskan durumu gibi noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. Arazi özellikle imarı olmayan tarla vasfındaki hareketlilik her geçen gün artmakta ve yatırımcısına kazandırmaktadır. 


5 ALTIN KURAL 


İstanbul içinden mülk satın almadan önce ilk 5 kural ne olmalı? 

Ulaşım olanakları, sosyal çevre, depreme dayanıklılık, bulunduğu yer-semt, sosyal olanaklar ve tabi ki fiyat. 

İkinci elde İstanbul'un hangi semtlerinde konut arzı yüksek? 

Kadıköy, Beşiktaş ve Şişli eski konutların yoğun olması nedeniyle şu anda neredeyse tamamıyla 2. el konut arzı sağlamakta. Nitekim kentsel dönüşüm ile birlikte bu durumun giderek azalmasını beklemekteyiz. 

Kısa zamanda kâr elde edeceği düşüncesiyle konut satın alanların düştükleri hatalar neler? 


Bu konuda belli başlı hatalar; tapu, bölge rayiçleri, kira değerleri, ikinci el konut piyasasının dönüşümü ve bölgenin geleceği ile ilgili yeterince bilgi edinilememesi, bu noktada uzman kişilerden veya kurumlardan bilgi alınmaması olarak sıralanabilir. 

Kendi başına iş yapmadan ve alım kararını vermeden önce mutlaka işini iyi yapan "gayrimenkul danışmanı" ile görüşmesi ve onun aracılığı ile işini yapması esastır. 


DALGALI DÖNEMDE EN İYİ YATIRIM EMLAK 


Yılın ilk 3 ayında ortaya çıkan verilere bakarak sektörü nasıl değerlendirebilirsiniz? 

2015 yılı ilk ayların verileri mukayeseli olarak adet bazında 2014 u geçti. Ekonominin biraz dalgalı olduğu bu dönem olsa da gayrimenkul işi için bulunmaz bir fırsat. Emlak yatırımı iyi kazandıracaktır. 

Gayrimenkulde alım satım işleri, ekonomide işler iyi de olsa kötü de olsa durmaz. Bu yıl ayrıca doların yukarı doğru hareketinden dolayı 1. el konutlarda en az yüzde 10 zam beklenecektir. Bu da aşamalı olarak satışlara hareket getirir. 2015 adetleri, bir önceki yılı en az yüzde 5 geçmesini bekliyoruz. 

İstanbul için gelecek vaat eden 5 bölge ile yatırımcının sabırlı olması gereken 5 bölgeyi sıralar mısınız? 

Tuzla, Pendik, Bahçeşehir, Beylikdüzü, Esenyurt, Büyükçekmece, Amavutköy (Habibler). 

Alım satım ve kiralama süreçlerinde hukuki yönden en çok karşılaşılan en büyük sorunları sıralar mısınız? 

İskan problemi, tapu kaydındaki yanlışlıklar, tapuya konulan şerhler ve bu şerhlerin kaldırılması, tevhidifraz, kamulaştırma, bilgi eksiklikleri, yıkım kararları. 


Yeni Akit


Geri Dön