24 / 04 / 2024

Mustafa Demir: Okulların yerleri satılıp daha fazla okul yapılmalı

Mustafa Demir: Okulların yerleri satılıp daha fazla okul yapılmalı

Mustafa Demir, özellikle büyük kent merkezlerinde kalmış okulların yerlerinin satılarak daha fazla sayıda okul yapılmasının isabetli olacağını söyledi



Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, özellikle büyük kent merkezlerinde kalmış okulların yerlerinin satılarak daha fazla sayıda okul yapılmasının isabetli olacağını söyledi.

"Kamulaştırma Kanununda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı"nın tümü üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Demir, Türkiye'de kamulaştırmaların çok büyük bedeller tuttuğunu ifade etti. Demir, bunun, neredeyse rayiçler ve üzerinde bedeller ödenmesinden kaynaklandığını kaydetti.

Türkiye'nin özellikle son 8 yıldır çok büyük bir büyüme içinde olduğunu, yatırımların artığını belirten Demir, raylı sistem ve otoyolların önemli ölçüde kamulaştırma bedelleri ortaya çıkardığını anlattı.

Demir, kamulaştırma bedellerin tüm yatırım bedeli içinde ciddi bir miktar tuttuğunu kaydederek, bu nedenle ayrılan ödeneklerin yılı içerisinde  yetersiz hale gelebildiğini ifade etti. Yatırımları seri şekilde tamamlamak için kamulaştırma bedellerini yeterli hale getirmeye çalıştıklarını dile getiren Demir, "Buna rağmen bedeller bazen yetersiz hale geliyor. Vatandaşların da rızasıyla ve uzun bir süre tutmamak olmamak kaydıyla ödeme taahhüdü çerçevesinde yatırımların yapımına geçilebiliyor" dedi.

Demir, kamulaştırma bedellerin ödenmesi konusunda çok ciddi mesafeler kaydedildiğini de söyledi.

İmar uygulamalarında artık okul yerlerinin ayrıldığını, ancak özellikle göç alan illerde bu okul yeri sıkıntılarının yaşanabildiğini belirten Demir, buna rağmen okul yerleri belirlenirken öğrencilerin kolayca gidebilecekleri yerlerin seçilmesine gayret gösterildiğini söyledi. Demir, "Kent merkezinde kalmış öğrencisi mahallelerde olan okullarımız da var. Genellikle büyük kentlerimizde söz konusu bu. Aslında okul yerlerinin satılarak daha fazla sayıda, öğrencilerin daha ulaşabileceği yerlerde okul yapılması  daha isabetli olacaktır" dedi.

Tasarının maddelerine geçilmesi oylanırken MHP yoklama talebinde bulundu. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut ilk yoklamada toplantı yeter sayısının bulunamaması üzerine oturuma ara verdi. Yakut, aradan sonra da yeter sayı bulunamayınca, yarın saat 14.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.

Bu arada, görüşmeler sırasında komisyon sıralarında oturan bir bürokrat, telefonla konuştuğu gerekçesiyle Başkanvekili Yakut tarafından Genel Kurul Salonu dışına çıkarıldı.
AA


Geri Dön