25 / 04 / 2024

Mustafa Türker: OSB'ler tam yetkili olmalı!

Mustafa Türker: OSB'ler tam yetkili olmalı!

Dilovası OSB Başkanı Mustafa Türker, OSB'lerin yasanın verdiği yetkiler çerçevesinde kamusal nitelikleri sahip olduğunu ancak yetkilerinin eksik olduğunu söyledi. Türker, 'OSB'ler tam yetkili olmalı' dedi...



Dilovası OSB Başkanı Mustafa Türker, OSB'lerin yasanın verdiği yetkiler çerçevesinde kamusal nitelikleri sahip olduğunu ancak yetkilerinin eksik olduğunu söyledi. Türker, 'OSB'ler tam yetkili olmalı' dedi. 


OSB 'lere kamusal nitelik statüsünün tanınması gerektiğine dair konu, OSB camiasında her geçen gün daha geniş kesimler tarafından tartışılmaya başladı. 


OSB 'lerin yasanın verdiği yetkiler çerçevesinde zaten kamusal nitelikleri olan kurumlar olduğunu belirten Dilovası OSB Başkanı Mustafa Türker zaman içerisinde yapılan yasal düzenlemelerle yetkilerde belli noktalara kadar gelindiğini söyledi. 


Bu yetkiler ile birlikte halen önemli eksiklerin olduğunu dile getiren Türker, 'Örneğin OSB 'lerin imar yetkileri, ruhsata aykırı ve ruhsat dışı yapılaşmalara müdahale hakkımız olmasına rağmen yıkım yetkisi ilgili belediyelere verilmiştir. Bu yetkinin de OSB yönetimlerine verilmesi gerekmektedir dedi.Bir hizmet kurumu olan OSB 'lerin yetkilerinin tam olması gerektiğini, özellikle vergi kanunlarında ve OSB yasasında yapılacak değişiklikler ile elektrik tüketim vergileri, emlak vergileri ile bir takım vergi harçlarının ya OSB 'lere ödenmesi ya da OSB 'de yer alan sanayi kuruluşlarına muafiyet getirilmesi gerektiğini belirten Türker, 'OSB 1er belediyeler gibi devletten ödedikleri vergilerin makul tutarında bir oranda pay almalıdırlar. Ancak verilecek bu yetkiler sayesinde çevre, işçi sağlığı ve iş güvenliği, iş yasası vb yasalardan gelen ve gelebilecek yükümlülüklerini layıkıyla yerine getirebilirler diye konuştu. 


Bu tür değişiklikler yapılmasının önünde anayasal veya başka bir engel olduğunu düşünmediğini belirten Başkan Türker, 'Bu tamamen yasama ve yürütme organının vereceği karara bağlıdır. Yasal değişiklik yapıldığında ve OSB yönetimlerinin görev ve yetkileri artırıldığında yöneticilerin haksız uygulamalarından endişe ediliyor ise böyle bir endişeye mahal yok. Yapılabilecek haksız uygulama öncelikle bakanlıktan olmazsa mahkemeden mutlaka döner dedi. 


OSB yönetimlerinin bulundukları il ve ilçelerde protokol listelerine girmesinin çok önemli olmadığını belirten Türker, 'Açıkçası mesele yapılacak bir şey değil. Zaten yönetimler olarak ilçe ve il yönetimlerimiz gerçekten bize gerekli önemi veriyorlar diye konuştu. 



Hürses Gazetesi


Geri Dön