19 / 04 / 2024

Müteahhitlerden yurtdışındaki ihalelere teknik müşavir talebi!

Müteahhitlerden yurtdışındaki ihalelere teknik müşavir talebi!

Teknik müşavirlik sektörü devletten destek bekliyor. Müteahhit Özen Kuzu, “Devletin teknik müşavirlik alanına destek vermesi şart. Çünkü, onlar ihaleyi kazanırsa, bizler de inşaat işini alabiliyoruz” dedi.



Yurtdışındaki milyar dolarlık projeler için rakipleriyle kıran kırana mücadele eden müteahhitler, teknik müşavirlik sektörünü yanlarında görmek istiyor. Bir projedeki tüm hayati konularda karar veren ve projenin yapımını planlayan teknik müşavirlik şirketleri, yeterli devlet desteği olmadığı için yurtdışı ihalelerde başarılı olamıyor. Bu da müteahhitlerin proje kazanmasını güçleştiriyor.


EN KRİTİK SEKTÖRLERDEN

Teknik şartnameyi yabancılar yazdığı için de Türk müteahhitlerin yurtdışında yaptığı projelerde bile kullanılan ürünlerin sadece yüzde 18'i Türkiye'den kullanılıyor. İran ve Cezayir'de konut üreten Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, yeni projeler alabilmek için devletin teknik müşavirlik sektörüne destek vermesi gerektiğini söyledi. Kuzu, "Yabancı teknik müşavirler kendi ülkelerinin şirketlerini işaret ediyorlar" dedi. Yurtdışında işadamı ve bürokratın bir arada çalışması gerektiğini söyleyen Kuzu, bunu yabancıların uzun süredir yaptığını söyledi. Kuzu, "Yanlarına kendi işadamlarını alarak ziyarete geliyorlar. 'Onlara kefiliz' diyorlar. Bizimkilerin de öyle çalışması lazım" diye konuştu.


İRAN'DA 100 BİN CEZAYİR'DE 20 BİN KONUTLUK PROJE YAPIYOR

İran ve Cezayir'de önemli konut projeleri yaptıklarını ve bunların alınmasında o ülkede görev yapan Türk bürokratların önemli katkısının olduğunu söyleyen Kuzu, bu örneklerin çoğalmasıyla Türk şirketlerinin hiç gidilmeyen ülkelerden proje alabileceğini vurguladı. Kuzu Grup'un yurtdışı projeleriyle ilgili de bilgi veren Özen Kuzu, "2010'da İran'da Mesken Meher projesi ihalesini kazandık. 100 bin konutluk projenin 20 binini teslim ettik" dedi. Kuzu, ayrıca Cezayir'de de 20 bin konutluk proje kazandıklarını söyledi.


İNÖZÜ: TEKNİK MÜŞAVİRLİK ÜLKENİN İHRACATINI ARTIRIR

Müteahhitlerin teknik müşavirlikle ilgili uyarılarına sektörden de destek geldi. DEİK Uluslararası Teknik Müşavirlik İş Konseyi Başkanı Demir İnözü, devletin fon desteği vermesi gerektiğini söyledi. İnözü, "Devletin teknik müşavirlik firmalarına yurtdışında master plan ve fizibilite çalışmalarını yaptırması için bir finans kaynağı yaratması lazım. Biz ihale kazanırsak, müteahhitlerimiz de daha rahat iş alabilir, Türkiye inşaat malzemesi ihracatını artırır" şeklinde konuştu.


Sabah


Geri Dön