26 / 04 / 2024

Müteahhitlik yapmak için lisans kriteri aranmalı!

Müteahhitlik yapmak için lisans kriteri aranmalı!

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu, müteahhitlik yapmak için lisans kriterinin önemini vurguladı..



Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu projesi mühendislik kurallarına uygun, kaliteli malzeme ve eğitimli, mesleki yeterlilik belgeli işçiyle yapılan binaların yıkılmayacağını belirtti.


Koloğlu, "İNTES olarak her zaman tekrarladığımız bir husus var: Binaları yıkan deprem değil, depremi hiçe sayan bakış açıdır. Doğru mühendislik, doğru planlama ve doğru malzeme ile depreme dayanıklı konutlar inşa ettiğimiz taktirde depremden korkmamıza gerek yok." dedi.


"Ancak burada doğru kelimesinin bir daha altını çizmek istiyorum. Çünkü ülkemizde inşaat müteahhitliğinin kriterlerinin tam olarak tanımlanmamış olması, bu işi yapmak isteyenlerde yeterlilik, lisans gibi belirleyici unsurların aranmaması isteyen hemen herkesin sektöre girebileceği bir iş alanı haline dönüştürmüştür. Müteahhit sayısında net açıklanmış bir veri yoktur ancak sayıları yüz binlerle ifade edilen müteahhit sıfatıyla iş yapan firma bulunmaktadır. Sektöre girişte bir sınırlama olmaması, işini gerektirdiği şartlara göre yapmayan müteahhitlerin varlık göstermesine neden olmuştur." şeklinde ifadelerde bulunan Koloğlu, bir mühendislik alanı olan müteahhitliğin kutsal bir meslek olduğunu belirterek, insan hayatını hiçe sayan rant heveslilerinin oyun alanı olmaması gerektiğini vurguladı.


Kentsel dönüşüm süreci bir fırsat

Türkiye'de şehirlerin bir değişim ve dönüşüm sürecinde olduğunu aktaran Koloğlu, bu dönüşümün depreme dayanıklı yapılar inşa etmek için bir fırsar olduğunu dile getirdi. Koloğlu "Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek şehirlerimiz dönüşüm sürecinde yer alacak müteahhitlerin kriterlerinin açık bir şekilde belirlenmesi Türkiye'nin geleceği için hayati öneme sahiptir." dedi.


Dünya







Geri Dön