19 / 04 / 2024

N Habitat ve UIA Dünya Mimarlık ve Konut Günü'nün teması belirlendi!

N Habitat ve UIA Dünya Mimarlık ve Konut Günü'nün teması belirlendi!

Her yıl Ekim ayının ilk Pazartesi günü, Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı (UN Habitat) ve Uluslararası Mimarlar Birliği‘nin (UIA) ortak ve paralel etkinlikleri olarak "Dünya Mimarlık ve Konut Günü" kutlanmakta.



Her yıl Ekim ayının ilk Pazartesi günü, Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı (UN Habitat) ve Uluslararası Mimarlar Birliği‘nin (UIA) ortak ve paralel etkinlikleri olarak "Dünya Mimarlık ve Konut Günü" kutlanmaktadır. Bu sene 5 Ekim’de kutlanan “Dünya Mimarlık ve Konut Günü"nün teması “Mimarlık, Yapı, İklim” olarak belirlendi.


Kentsel ölçekte alınan proje kararları, çevremizde her geçen gün bir yenisi eklenen yüksek yoğunluklu konut ve ofis projeleri son zamanların en önemli tartışma konusu olan iklim değişikliğinin var olma gerekçelerine fazlasıyla katkı sağlamaktadır. Kentlerimiz artık beton yığını mekanların esiri olmakta, gökyüzünü görmekte zorlandığımız yaşam alanlarında temiz hava bile almamız zorlaşmaktadır. Özellikle büyük şehirlerde yoğun yapılaşmanın ve getirdiği nüfusun yarattığı karbon salınımı nedeni ile kentler git gide yaşanmaz hale gelecektir. İklim değişikliği konusu, artan yapılaşma ve nüfus nedeni ile sera gazlarının atmosferdeki birikimi sonucu ileriki senelerin en önemli sorunu olarak karşımıza çıkacaktır. 


Modern mimarinin etkilendiği “yeşil” tasarım kavramı ülkemizde varlığını arttırmakta olup, birçok konut, ofis, vb. yapılarda izlerini göstermektedir. Fakat önemli olan doğaya uyumlu bu yapıları inşa ettikten sonra sürdürülebilirliğini sağlamaktır. Biz mimarlar, tasarımcılar, şehir plancıları ve mühendisler olarak kentlerimizi daha yaşanabilir kılmak adına mesleki değerler doğrultusunda kararlar alıp, gelecek nesillere aktarmamız gerekmektedir. 


Tasarım odaklı planlamanın hakim olduğu, sürdürülebilirliğin araç değil de amaç olduğu projelerin arttığı kentlerde daha sağlıklı ve mutlu yaşayabilmek umuduyla… 


Türk Serbest Mimarlar Derneği olarak, Mimarlık Haftası’nda mimarlık öğrencilerini, öğretim üyelerini, akademik ve profesyonel camiayı bir araya getirmek üzere 9 Ekim’de Mimarlık Öğrencileri Proje Sergisi’nin açılışını TSMD Mimarlık Merkezi’nde yapmaktayız. Tüm mimarları, mimar adaylarını ve mimarlık sevenleri açılışımızda görmekten memnuniyet duyacağımızı belirtmek isteriz. 


Dünya Mimarlık Gününüz kutlu olsun! 


Türk Serbest Mimarlar Derneği 



Geri Dön