25 / 04 / 2024

Neonteikhos Antik Kenti yoluna çelik köprü inşa edildi!

Neonteikhos Antik Kenti yoluna çelik köprü inşa edildi!

Neonteikhos Antik Kenti’ne giden yol, Menemen-Aliağa Çandarlı Otoyolu ile çakışınca 90 metre uzunluğuna sahip çelik köprü yapıldı.



Neonteikhos Antik Kenti’ne giden yolun ve etrafında bulunan tarihi eserlerin korunması amacıyla Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu’na 90 metre uzunluğuna sahip çelik köprü inşa edildi. Star Gazetesi'nde yer alan habere göre; kurtarma kazılarının ardından 986 tarihi eser, antik yolun otoyolla kesiştiği bölüm olan köprü ile etrafına, eski kot ve koordinatlara uygun olarak yeniden yerleştiriliyor.  İzmir  Müze Müdürlüğü tarafından 2017'de, otoyol güzergahının Menemen ilçesi Yanıkköy mevkisinde bulunan Neonteikhos Antik Kenti yakınından geçeceğinin belirtilmesiyle alanda çalışmalar başlatıldı.

 Neonteikhos Antik Kenti yoluna çelik köprü inşa edildi!

90 METRELİK İNŞAAT 

Bölgede 305 işçi, 16 arkeolog, 35 müze uzmanı ve restoratörün katıldığı kurtarma kazılarında 986 kültür varlığına ulaşıldı. Tarihi eserler, daha sonra ayrıntılı şekilde incelenmek amacıyla müze laboratuvarına gönderildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü ve ilgili  firma da bu süreç boyunca, otoyolun geçeceği 3 bin 500 metrekare tarihi alan, 90 metre uzunluğundaki “antik yol” ve etrafından incelenen 429 mezarın zarar görmemesi için ortak projeye imza attı. Bu kapsamda hala kullanılan “antik yol”un kesintiye uğramaması ve bölgede belirlenen tarihi eserlerin yerinde sergilenmesi amacıyla 700 ton malzeme kullanılarak yaklaşık 90 metrelik çelik köprü inşa edildi.  İmalaın ardından köprünün üst ve yan bölümleri toprakla kapatıldı ve proje de tünel şekline büründü. Arkeologlar, köprünün yapılacağı alanda bulunan yol ve mezarların rölöve, kot ve koordinatını belirleyerek numaralar verdi.     

Çalışmalarda 986 tarihi eser yeniden yerine yerleştiriliyor.


Geri Dön