26 / 04 / 2024

Ofis piyasasında merkezden alt bölgelere kayma oldu

Ofis piyasasında merkezden alt bölgelere kayma oldu

Konutta olduğu gibi kiralık ofis piyasasında da merkezi iş alanlarından daha alt bölgelere kayma oldu



Kriz nedeniyle daha uygun ofislere taşınma eğilimi merkezi iş alanlarında boşluk oranını yüzde 15'lere çıkardı. Talep gören Ümraniye ve Kozyatağı başta merkezi alan dışındaki alt bölgelerde ise boşluk oranları geriledi.

Ofis piyasasında kiralar dünyada başka metropollerde yaşandığı gibi Türkiye'de de büyük kentlerde düşerken kiracı talebi merkezi iş alanlarından (MİA) daha alt bölgelere yöneldi. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin "Türkiye ve Dünya Gayrimenkul Sektör Raporu"nda yer alan verilere göre, son dört çeyrektir duran ve ertelenen taşınma kararları yılın üçüncü çeyreğinde yeniden gündeme gelmeye başladı ve kiracılar daha uygun koşullarda ofislere taşınma eğilimini sürdürdü. MİA dışında Ümraniye ve Kozyatağı bölgesi ilgi odağı oldu.
İstanbul ofis piyasasında MİA ve MİA dışı alanlarda boşluk oranları dikkat çekici farklılıkta gerçekleşti. GYODER'e göre, MİA bölgesinde boşluk oranı yüzde 12.1'e yükselirken MİA dışı Avrupa ve Asya bölgesine artan talep ile boşluk oranları geriledi. B sınıfı ofislerde ise MİA bölgesinde boşluk oranları yüzde 6.9'dan yüzde 15.1'e yükseldi.
Ofis piyasasında merkezi alanlarda A ve B sınıfı ofis kiraları yılın birinci ve ikinci çeyreklerinde ciddi düşüşler kaydettikten sonra üçüncü çeyrekte gerileme yavaşladı. Buna karşın MİA dışı bölgelere artan talep doğrultusunda A ve B tipi ofislerin kiralarında büyük değişiklikler ve düşüşler görülmedi.
Fatma Koşar/Cumhuriyet


Geri Dön