19 / 04 / 2024

Oğuz Gündoğdu: Depremden sonra binalar makyajlanıyor

Oğuz Gündoğdu: Depremden sonra binalar makyajlanıyor

İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, "Depremlerin ardından binalar sadece makyajlanıyor" dedi



Bolu'da Abant İzzet Baysal Üniversitesince (AİBÜ) Mavi Salon'da düzenlenen "Ulusal Deprem Sempozyumu"na katılan Doç. Dr. Gündoğdu, gazetecilere yaptığı açıklamada, 1999'da meydana gelen depremlerin ardından hasar gören binalarla ilgili gerekli çalışmaların tam anlamıyla yapılmadığını söyledi.

Zeytinburnu ve Konya'da yıkılan binaları hatırlatan Gündoğdu, "Binalar kendiliğinden yıkılırken siz binaların iyi olduğunu, depreme hazır olduğunu söyleyebilir misiniz?" diye konuştu. "Depremlerin ardından binalar sadece makyajlanıyor. Bunun bedeli sonra ağır olur" diyen Gündoğdu, depremlerin önceden tespit edilmesi için birçok
çalışma yaptıklarını, 6-7 yıldır veriler topladıklarını ve "tahminlerinin yüksek olduğunu" bildirdi.

Marmara'daki muhtemel depremle ilgili son günlerde yapılan açıklamaları değerlendiren Doç. Dr. Gündoğdu, şunları kaydetti: "Bazı hocalarımız açıklamalar yapıyor. Nüfus dağılımı ve binaların yapısıyla ilgili veriler olmadan tahminde bulunmak doğru değil. Süre ilerledikçe insanlar soruyor, 'Ben hasar oluşacak bölgede miyim değil miyim' diye. Buna cevap verebilmek için elinizde sağlam veriler olması gerekiyor."

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Bolu Valisi Halil İbrahim Akpınar ise idareciler olarak sağlam ve sağlıklı yapılar yapıp, depreme hazırlıklı olmaları gerektiğini söyledi. Türkiye'deki binaların orta şiddette depremlerde bile yıkılıp hasar gördüğüne dikkati çeken Akpınar, şunları kaydetti:

"Yıllardan beri memleketimizde her depremden sonra klişeleşmiş sözlersöylenir. Yıkılan binalar yapılacak, ölenlerin ailelerine yardım edilecek, devlet yaraları saracak. Ama bu sürekli böyle tekrar edip gider. Sürekli afet, sürekli ölüm sürekli aynı sözler. Bunu değiştirmek lazım. Bunun için hem vatandaş hem devlet hem belediyelerin işini daha iyi yapması gerekiyor. Bunu yapmayanlara da en ağır müeyyide uygulanmalı."
Yarın sona erecek sempozyuma, alanında uzman birçok konuşmacı katıldı.
AA

Geri Dön