18 / 04 / 2024

Olgar Şirketler Grubu bu yıl 7 mağaza açacak!

Olgar Şirketler Grubu bu yıl 7 mağaza açacak!

Olgar ailesinin 'Hayatımız spor, neden işimiz de spor olmasın?' diyerek kurduğu SPX, adrenalin/alternatif spor kategorilerinde faaliyet gösteriyor...



Olgar Şirketler Grubu; başta Quiksilver, Billabong, Salomon, Merrell, Jack Wolfskin olmak üzere 10’dan fazla global markanın Türkiye distribütörü. Grubun perakendeye girmeye karar vermesiyle 1989’da Sport Point ismiyle kurduğu SPX markası da var. 351SPX olmak üzere toplam 41 mağazayla alternatif sporlarda pazar lideri olduklarını söyleyen Olgar Şirketler Grubu CEO’su Orkun Olgar, doğaya tutkuyla bağlı insanlara, onları dört mevsim doğayla uyumlu hale getirecek giyecek, ekipman ve aksesuarlar sunduklarını kaydediyor. “181 İstanbul’da olmak üzere 35 SPX mağazamız var. Ankara, Bursa, Antalya, İzmir, Bolu ve Kayseri’de de SPX ile hizmet veriyoruz" diyen Olgar, yurtdışında Tiflis ile Kıbrıs’ta iki mağazaları olduğu bilgisini veriyor. Yurtdışında mağaza sayısını artırmayı hedefleyen SPX’in rotasında Balkanlar var. Beş yılda ise hedef; yurtiçinde 55, yurtdışında 20 mağazaya ulaşmak.

Ekonomist'ten Ceren Oral, Orkun Olgar ile şirketin kuruluş öyküsünü ve yeni dönem iş planlarını konuştu.

Olgar Şirketler Grubu’nu tanıyabilir miyiz?
1989’da eski milli voleybolcu ve muharip gazi kurmay bahriye subayı babam Güven Olgar ve annem Kadriye Olgar tarafından tamamen spora olan aşklarıyla kurulan Olgar, İstanbul/ Bakırköy’deki ilk mağazanın açılışından bu yana bireysel sporlar konusunda uzmanlaşmayı hedefliyor. İlk yıllarda kış ve raket sporlarına odaklanan SPX mağazaları, bugün sadece uzmanlık alanları olan adrenalin/alternatif spor kategorileri alanında faaliyet gösteriyor.

Bünyenizde hangi markalar bulunuyor?
Adrenalin yaşam tarzı alanında, kategorisinde en iyilerden olan 65’ten fazla markaya sahibiz. Olgar olarak doğaya tutkuyla bağlı insanlara, onları dört mevsim doğayla uyumlu hale getirecek giyecek, ekipman ve aksesuarlar sunuyoruz. Bugün başta Quik-silver, Billabong, Salomon, Merrell, Jack Wolfskin olmak üzere 10’dan fazla global markanın Türkiye distribütörüyüz. 351SPX olmak üzere toplam 41 mağazamızla alternatif sporlarda pazar lideri konumunda bulunuyoruz.

SPX Mağazaları nasıl doğdu?
SP, Sport Point ismiyle 1989’u 1990’a bağlayan yılbaşında açıldı. Perakendeye girmeye aile olarak karar verdik. O zamanlar tenis milli takımına yeni girmiştim, kardeşim de tenis oynuyordu. Küçük yaşından beri kayak yapıyordum. Babam da zaten hem sörf hem yüzme her türlü sporu yapıyordu. Kısacası hayatımız hep spor üzerineydi. Babam ile annem, “Hayatımız spor, neden işimiz de spor olmasın? Çocuklar, siz de istiyorsanız spor mağazası açalım” dediler. Böylece ilk Sport Point’i Bakırköy’de İncirli Caddesi üzerinde açtık.

Kuruluştan bu güne nasıl bir yol kat ettiniz?
SPX ile 30 yıl geride kaldı ve bu zaman içinde dünya evrildiği gibi mağazalarımız da evrim geçirdi. Sport Point iken renklerimiz yeşil ve sarıydı. Logomuzda bir tenis raketiyle bir kayak çapraz çatılmış şekilde duruyordu. O gün de hedef alternatif sporlardı, fakat takım sporları da vardı. Basket ayakkabısı, futbol topları, formalar da bulunuyordu. Ama uzmanlaşmaya çalıştığımız alanlar kayak ve tenisti. Yıllar içinde diğer takım sporları elimine edildi. Tamamen uzmanlaştığımız kayak, snowboard, tenis, kaykay, paten, outdoor doğa ve sokak koşusu gibi alanlara girdiğimiz, yazın da yaz ürünlerimizle sahillerde olduğumuz bir mağaza haline geldik. Kısacası SPX, Sport Point Extreme‘in kısaltması ve bir uzmanlık mağazacılığı.

SPX markasıyla yurtiçinde kaç mağazanız var?
18 tanesi İstanbul’da olmak üzere 35 SPX mağazamız var. İstanbul dışında Ankara, Bursa, Antalya, İzmir, Bolu ve Kayseri’de SPX mağazalarıyla hizmet veriyoruz.

Yurtdışı mağaza sayınızı artırmayı hedefliyor musunuz?
Yurtdışı genişleme çalışmalarımızı 2017’de hızlandırdık. Tiflis ile Kıbrıs’ta iki mağazamız var ve bu yıl üç tane daha açmayı planlıyoruz. Balkanlar bölgesi merceğimizde. Gürcistan’da bir kayak merkezi mağazası da planlıyoruz. Yurtdışı büyümemizi destekleyecek ve hız katacak olan Turquality’e kabul edilmek için çalışmalarımız sürüyor. Yurtdışı pazarlara online mağazamızla hizmet vermek de büyüme stratejisinde önemli yer tutuyor. Yurtiçinde mağaza sayımızı artırmak ise hedefimiz değil. TL’nin değer kaybından dolayı ürünlerimizin fiyatı yükseldi. Tüketimde daralma var. Beş yılda ise yurtiçinde 55, yurtdışında 20 mağazaya ulaşmayı hedefliyoruz.

2019 ciro hedefleriniz neler?
2019’da 2018 yılı ciromuzu yüzde 50 artırmayı hedefliyoruz. Burada yurtdışının payını yüzde 2,8’den yüzde 5’e çıkarmayı ve sonraki yıllarda bu ağırlığı daha da artırmayı amaçlıyoruz.

İstanbul’da SPX Mega konseptli beş mağazanız var. Bu konseptin farkı nedir?
Bu konseptin farkı sadece metrekare bazında büyüklük değil. Standart bir SPX mağazası 150-200 metrekare aralığındayken mega konsept mağazalarımız 500 bin 500 metrekare büyüklüğe sahip. Bu mağazaları asıl farklı kılan faktör, ürün çeşitliliği. Daha fazla marka ve ürüne yer veriyoruz. Kategori bazında koşu alanları gibi konsantre alanlar yaratabiliyoruz. Bunun dışında shop in shop, yani mağaza içinde mağazalarımız mevcut. Örneğin Asics’in, Salo-mon’un, Quiksilver‘ın, Jack VVolfskin’in kendi dekorasyonuyla mağaza içinde mağazası yer alıyor.


Geri Dön