25 / 04 / 2024

"Ora" ilk karma kullanımlı gayrimenkul yatırımı olacak


Ora, 70 bin metre karelik arazi üzerinde toplam 360 bin metre karelik inşaat alanına sahip, Türkiye'nin "ilk" karma kullanımlı gayrimenkul yatırımı



Ora İstanbul Gayrimenkul Yatırım ve Geliştirme A.Ş. Murahhas Üyesi Ahmet Uluğ, 70 bin metre karelik arazi üzerinde toplam 360 bin metre karelik inşaat alanına sahip, Türkiye'nin "ilk" karma kullanımlı gayrimenkul yatırımı olan "Ora" projesinin bugünkü maliyetinin 330 milyon avro olduğunu ve proje tamamlandığında piyasa değerinin 450 milyon avro olmasını beklediklerini söyledi.

Kongre, toplantı, gösteri, eğlence, alışveriş, konaklama gibi fonksiyonları bir arada sunan "dev" gayrimenkul yatırımı Ora'nın Bayrampaşa'daki şantiyesinde düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Uluğ, projeyi hayata geçirirken, 24 saat yaşayan bir şehir kesiti hayal ettiklerini söyledi.

Uluğ, Ora projesinin insanların her tür ihtiyacına cevap vermeyi hedefleyerek kurgulanmasının sonucunda, inşaattan daha fazla planlama ve araştırma aşamasının sürdüğünü belirterek, fonksiyonların yönetimini üstlenen ve her biri kendi alanlarında dünyaca tanınan çokuluslu işletmecilerinin varlığıyla da Türkiye'deki başka bir ilki başardıklarını dile getirdi.

Projenin içindeki, Ora Convention, Ora Arena, Ora Temalı Park, Ora Outlet ve Ora Otel konsepti gibi birbirinden farklı fonksiyonlarıyla İstanbul'da "en" dikkati çekici adreslerden biri olmaya hazırlandıklarını anlatan Uluğ, şöyle konuştu:

"Ora'da ana fonksiyonların yanı sıra restoran ve kafeler, fonksiyonlar arasında yer alan ve çeşitli amaçlar için kullanılabilecek 500 kişilik açık hava tiyatrosu, 4 bin metre karelik büyük meydanı, 3 bin araçlık kapalı otoparkı, tam donanımlı, spor ve sağlık merkezi olarak hizmet verebilecek 4 katlı fitness ve Spa merkezi gibi bir şehir kesitinde bulunabilecek diğer parçalar da var. Her fonksiyon için toplumun her kesiminden insanı aynı çatı altında bir araya getirecek Ora'da, sadece bölge ve İstanbul'dan değil, Anadolu'dan ve Türkiye'nin çevresindeki ülkelerden gelecek ziyaretçilere de ev sahipliği yapmayı planlıyoruz.

70 bin metre karelik arazi üzerinde toplam 360 bin metre karelik inşaat alanına sahip Ora'nın yüzde 40'ını özkaynaktan karşılıyoruz. Geriye kalanını ise Garanti Bankası finanse ediyor. Garanti Bankası, 3 yıl geri ödemesiz ve toplam 10 yıl vadeli, 165 milyon avroluk proje finansmanı kredisi sağladı. Projenin bugünkü
maliyeti 330 milyon avro, proje tamamlandığında piyasa değerinin 450 milyon avro olmasını bekliyoruz. Ora'nın, Türkiye ekonomisine yılda 750 milyon avroluk bir hareket getirmesini öngörüyoruz. Proje hizmete açıldığında yaklaşık 2 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak, bu da Türkiye'de her çalışanın 4 kişiye baktığından yola çıkarsak, en az 10 bin kişi için gelir kaynağı olacağız anlamına geliyor. Yılda 13,5 milyon ziyaretçi ve 60 milyon avro ciro hedefliyoruz."

Uluğ, bu yıl Ekim ayında hizmete açmayı hedefledikleri Ora Projesi için bütün tanımların yetersiz kalacağını, bir şehir kesitinin en güzel tanımını bulmak üzere de epey kafa yorduklarını anlatarak, "Alışverişin, eğlencenin,
konaklamanın, iş amaçlı toplantı, fuar ve kongrelerin, en güzel gösterilerin yapılacağı bir mekan olduğundan tanım için 'Şehir Efsanesi'nde karar kıldık" dedi.

-ORA CONVENTION İLE İSTANBUL'A YENİ BİR TİCARİ PLATFORM-
Ahmet Uluğ, Ora Convention Center hakkında da bilgi vererek, bu bölümün sunduğu teknik donanım ile hem ayrı ayrı hem aynı anda, birbirinden bağımsız ya da ortak pek çok etkinliğin hayata geçmesini sağlayacak çeşitli olanaklarla donatıldığını belirterek, küçük ve orta ölçekli ihtisas fuarlarından dünya çapındaki sergilere, parti kongrelerinden, büyük bayi toplantılarına ve seminerlere pek çok etkinliğin düzenlenebileceği çok kullanımlı bir merkez yarattıklarını söyledi.

Uluslararası standartlarda hayata geçirilen Ora Convention ile İstanbul'a yeni bir ticari platform kazandırılmasının hedeflendiğini dile getiren Uluğ, burada 10 bin 500 metre karelik sergi salonu ve ihtiyaca göre şekil değiştirebilen mekanın katlarının bulunduğunu bildirdi.

-"TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK KAPALI ARENASI ORA ARENA"-
Uluğ, Türkiye'nin en büyük kapalı arenası olan "Ora Arena"da, 27 bin metre kareye yayılan gösteri alanı kompleksi ve 6 bin 500 kişilik izleyici kapasitesiyle, müzikal ve konserlerden özel organizasyonlara, geniş bir yelpazede hizmet sunacaklarını belirtti.

Ora Arena'nın, teknik yetersizlikler, mekansal eksiklikler nedeniyle daha önce Türkiye'de sahne alamamış gösterilere ve organize edilememiş konserlere ev sahipliği yapacağını dile getiren Uluğ, projenin bu bölümünü ise şöyle anlattı:

"Her türlü gösteriye uygun esnek ve hareketli yapısıyla öne çıkan Arena sahnesi, toplamda 12x18 metrelik bir kullanım alanına sahip. Ora Arena'nın, onu tüm benzerlerinden apayrı bir yere koyan özellikleri sahne arkasında da kendini gösteriyor. Prodüksiyon ekipmanları, hizmetler ve operasyonel ihtiyaçlara cevap verebilecek, dünya standartlarındaki 3 bin 38 metre karelik sahne arkası, Ora Arena'yı dünya çapında organizasyonların Türkiye'deki tek adresi haline getiriyor. Teleskobik koltukların bulunduğu arenanın sahne arkasında terzi odalarından, marangozhaneye, dans odalarından, parti odalarına kadar fonksiyonel birçok mekan olacak. Giriş katında bin 800 metre karelik alana yayılmış, aynı zamanda sergi mekanı olarak da kullanılabilecek lobi ve fuaye alanları, çok çeşitli oturum biçimlerine uygun tasarlanmış esnek sahne katı oturum özellikleri olacak.

Farklı konstrüksiyonlara cevap verecek sistemler, sahne yakınına kadar TIR girmesine imkan sağlayan erişimler, yüksek kapasiteli yükleme ve boşaltma olanakları, her türlü sahne kurulumuna imkan tanıyacak biçimde konumlandırılan rigging sistemi ve daha pek çok akılcı detay, Ora Arena'da tüm ihtiyaçların anında karşılanmasını sağlamak üzere düşünüldü. 300 metre karelik alana yayılmış parti odası, her biri 12 kişi kapasiteli 10 VIP süiti, özel misafirler ve şirketlerin ağırlayacakları çok özel müşteriler için tasarlandı."

-TEMALI PARK'TA "SEKSEN GÜNDE DEVR-İ ALEM"-
Ahmet Uluğ, 21 bin metre kare üzerinde konumlanan Ora Temalı Park'ın ise, Paris EuroDisney gibi dünyaca ünlü temalı parkların da tasarımcılarından biri olan Valerio Mazzoli tarafından tasarlandığını dile getirdi.

Temalı Park'ta bir çoğu Türkiye'ye ilk kez getirilen toplam 39 adet farklı oyuncağın ve hareketli eğlence ünitelerinin olacağını belirten Uluğ, şunları kaydetti:

"Temalı Park'ı, her birinde farklı temaların işlendiği, beş ana alana bölüyor. İlk temada, Jules Verne'in 'Seksen Günde Devr-i Alem' ve Herbert George Wells'in 'Zaman Makinesi' adlı romanından esinlenen iki farklı bölüm yer alacak. Alanda, büfeler, dükkanlar, çeşitli hizmetler ve bir de restoran bulunacak. Ziyaretçiler, ikinci temayı oluşturan 'Boyutlu Tünel'den geçerek, Jules Verne'in 'Dünyadan Aya' adlı eserinin temalarıyla tasarlanmış bir Roller Coaster ve yepyeni görsel efektlere sahip atlı karıncalardan oluşan heyecan verici bir dünyayla karşılaşacak. Ardından James Hilton'ın 'Kayıp Ufuklar' adlı romanından esinlenen mitolojik Shangri-La Vadisi karşılarına çıkacak. Ve ziyaretçiler eski efsanelerin etkileyici atmosferine dalacak. Son alanın teması ise Arthur Conan Doyle'un meşhur romanı 'Kayıp Dünya'. Burada yer alan 'Family Coaster', ziyaretçileri dev boyutlu, korkunç dinozorların yaşadığı, esrarengiz kayıp dünyada, maceradan maceraya taşıyacak. Ora Temalı Park içerisinde yer alan oyuncaklar, Roller Coaster, Flume Ride, interaktif oyuncaklar, çarpışan arabalar, jetonla çalışan oyuncaklar, atlıkarıncalar ve çocuk oyuncakları olmak üzere 7 gruba ayrılıyor. Oyunların yanı sıra çocukların eğlenirken öğrenmelerine katkıda bulunacak çocuk atölyeleri, 2 katlı bir çocuk tiyatrosu ve parti odaları çocuklara renkli ve eğlenceli anlar yaşatacak."

-4 YILDIZLI CROWNE PLAZA VE 3 YILDIZLI HOLIDAY INN EXPRESS-
Ahmet Uluğ, Ora Otel hakkında da bilgiler vererek, kompleksin içinde, InterContinental Hotels Group tarafından işletilecek, farklı beklenti ve ihtiyaçlara cevap vermek üzere tasarlanmış, biri 4, diğeri 3 yıldızlı iki otel olduğunu dile getirdi.

Uluğ, 357 otellik bir zincir olan Crowne Plaza'nın, Ora'da 4 yıldızlı hizmet vereceğini ifade ederek, 283 odalı Ora'daki Crowne Plaza'da 745 kişilik balo salonunun yanı sıra 9 ayrı toplantı salonu, restoran ve barlarıyla hizmet verileceği belirtildi.

Türkiye'deki ilk Holiday Inn Express'in 3 yıldızlı ve oda-kahvaltı hizmet vereceğini belirten Uluğ, bu otelde de 128 oda bulunacağını bildirdi.

-"BİT PAZARI" VE "TÜRK ÇARŞISI"-
Ahmet Uluğ, farklı kategorilerden 235 mağazasıyla markalara en uygun fiyatlarla ulaşabilme olanağı sunacak olan Ora Outlet'in, 165 bin metre karelik bir alana sahip olduğunu kaydetti.

Toplantıya katılan ve Ora Outlet'in işletmeciliğini gerçekleştirecek olan Jones Lang LaSalle Türkiye Başkanı Avi Alkaş da, Ora Outlet hakkında şöyle konuştu:

"Ora'da bulunan farklı fonksiyonlar baz alınarak geliştirilen alışveriş merkezi konsepti, çocuk, genç ve yetişkin olarak bölümlere ayrılmıştır. Temalı Park Meydanı'na cepheli mağazalar çocuk ve anne ağırlıklı yerleştirilirken, Büyük Meydan'a cepheli mağazalar genç, spor giyim ve kafe, kitap, müzik ağırlıklı düşünülmüştür. Ortada kalan bölüm ise yetişkin giyim, aksesuar ve büyük mağazalara ayrılmıştır. Koridorlar, köprüler ve meydanlar arası yollar ile bu bölümler arası geçişler sağlanmaktadır. Pazar yeri oluşturuyoruz. Geleneksel esnafın da büyük alışveriş merkezlerinde yer alabileceğini göstermek istiyoruz.

Küçük esnafın kurabileceği 'Bit Pazarı' konsepti yaklaşımımız var. Geleneksel 'Türk Çarşısı' yaklaşımının modern bir yorumu olan Ora Pazar'da, taze sebze, meyve, kahvaltılık, et-balık, baharat, unlu mamuller gibi çok çeşitli gıda ürünlerinin yanı sıra yerel ürünlerin de satışının yapılacağı butik mağazalar, tekstil ve hediyelik eşya satış mağazaları da bulunacak.

Yeme-içme alanı, sinema ile bütünleşik biçimde planlandı. Ora Gurme, her damak zevkine, her bütçeye uygun, doyurucu seçeneklerle kalabalıkların uğrak yeri olacak. Kültür hayatına farklı bir boyut kazandırmak üzere, yaklaşık 4 bin 500 metre karelik bir alanda konumlanan, toplam bin 500 seyirci kapasiteli, 10 salondan oluşan Ora Sinema kompleksi, görsel ve işitsel kalitesiyle fark yaratacak. 4 bin 500 metre kare kiralanabilir alandan oluşan Ora Spor, hem Ora ziyaretçilerine, hem de Ora'daki 3 ve 4 yıldızlı otellerde konaklayacak otel misafirlerine hizmet verecek. İçerisinde aletli jimnastik, giyinme-soyunma odaları, sauna, Türk hamamı, spa merkezi ve 8x20 metre ebatlarında kapalı havuz bulunacak. Ora Outlet'te mağazaların yüzde 30'unun bağlantılarını gerçekleştirdik. Sinema için bağlantılarımız sürüyor. Nisan başında genel kiracı lansmanını yapmayı düşünüyoruz."

Toplantıya, Ora Convention ve Ora Arena işletmesini üstlenen SMG Europe Genel Müdürü John Sutherland ve Genel Müdür Yardımcısı Gregg Caren, Temalı Park işletmecisi ITPS Başkanı Dennis Spiegel, InterContinental Hotels Group Bölge Satış Direktörü Bettina Haeberle de katıldı.
AA


Geri Dön