20 / 04 / 2024

Orhan Erdil kimdir?

Orhan Erdil kimdir?

Türkiye'nin ilk 45 katlı projesini Erol Simavi ile yapmaya çalışan ve 1984 yılında Türkiye'nin ilk lagün projelerini, İzmir Atakent ve Mavişehir projelerini yapan Yüksek Mimar Orhan Erdil kimdir?



Orhan Erdil, 1933 yılında İzmir'de doğdu ve yaşamı boyunca, babası Cavit Erdil tarafından araştırmacı olarak yetiştirildi.


Eğitimine  İzmir  Namık Kemal Lisesi'nin ardından atletizm dalında elde ettiği müthiş başarıyla Houston Üniversitesi'nde kazandığı burs ile ABD'de Mimarlık Mühendislik Yüksek Mimarlık Bölümü'nü bitirdi. Ardından Columbia Üniversitesi'nde Şehir Merkezi Planlaması Master Programı'nı birincilikle bitirdi. Bunu Texas Mimarlar Odası ve Columbia Üniversitesi, Dallas Şehir Merkezi Etüdü ve Dallas Sanayi Odası Bursları Takip etti. Houston Üniversitesi'nde öğretim görevliliği yaptı. Şeref doktorası sahibi olan Orhan Erdil, daha sonra dünyaca ünlü Marcel Breuer ile Washington'da resmi binalar ve müzeler üzerine çalıştı. Ayrıca Buck m. Fuller ve Ord. Prof. Mario Salvadori ile asma köprüler üzerine çalışmalarda bulundu. Okul sırasında da dünyaca ünlü heykeltıraş Solari'den heykel dersleri aldı.


Houston, Dallas ve Newyork'ta on sene çalıştı. Türkiye'de ise ilk işi İstanbul Ataköy 5. ve 6. Kısımlarını yapmak oldu. 1968 yılında Türkiye'ye dönerek, Ankara'da Turgut Özal ile devlet planlama konut projeleri üzerine çalışan Erdil, daha sonra babası Cavit Erdil'in İzmir'de kurmuş olduğu şirkette çalışmaya başladı. Selim Erdil ve Melis Aslanağı adında iki çocuğu oldu.


Orhan Erdil, Türkiye'nin ilk 45 katlı projesini Erol Simavi ile yapmaya çalıştı. 1984 yılında Türkiye'nin ilk lagün projelerini, İzmir Atakent ve Mavişehir projelerini yaptı. 


Orhan Erdil, 1974 yılında İzmir'in ve Türkiye'nin ilk modern sanat galerisini açtı. Statik, tesisat ve elektrik projeleri kendi bürosunda gerçekleştirdi.



Mimar Selim Erdil'in Ma Vie La projesi birinci oldu!




Geri Dön