20 / 04 / 2024

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile TİKA arasında protokol imzalandı!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile TİKA arasında protokol imzalandı!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile TİKA arasında imzalanan protokolle, ormancılık, çölleşme, erozyonla mücadele, su, doğa koruma ve meteoroloji alanlarında diğer ülkelere yönelik işbirliği çalışmaları yapılacak.



Orman ve Su İşleri Bakanlığında düzenlenen protokol imza törenine, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akça ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Çam katıldı.


Akça, protokol ile Türkiye'nin özellikle önem verdiği Afrika Strateji Belgesi çerçevesinde, Afrika ülkeleri ile Orta Asya, Balkanlar ve Orta Doğu'daki az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere erozyon kontrolü, çölleşme ve kuraklıkla mücadele, doğa koruma, korunan alanlar ve biyolojik çeşitlilik, havza planlama, sel, taşkın ve çığ kontrolü, su sondaj kuyularının açılması, içme ve sulama suyu temini, su kalitesinin izlenmesi, nehir havzalarının korunması, su kaynaklarının korunması tesisleri, hidroelektrik enerji üretimi, hava tahmini, meteorolojik gözlem ve erken uyarı sistemleri kurulması gibi alanlarda yardımların yapılmasının planlandığını söyledi.


Lütfi Akça, "Sayın Cumhurbaşkanımızın, sayın Başbakanımızın ve sayın bakanlarımızın yurt dışı seyahatlerinde, zaman zaman muhatap ülkenin ihtiyacı ve taleplerine göre, Bakanlığımız uhdesinde olan mal ve malzemelerin kullandırılması ve gerektiğinde hibe edilmesi ihtiyacı hasıl olmaktadır. Bu protokol söz konusu ihtiyaçların hızlı ve etkin şekilde yerine getirilmesi imkanını da tanımaktadır" diye konuştu.


Protokolün, her iki kurumun ayni ve nakdi kaynak transferini de mümkün kılacağını belirten Akça, işbirliği protokolün, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, TİKA ve BM kuruluşları arasındaki irtibatı daha da kuvvetlendireceğini kaydetti.


TİKA Başkanı Serdar Çam ise pek çok kişinin hayır duasının Türkiye'ye yapılması noktasında Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile ortak işlere imza attıklarını belirterek, "İnşallah bu protokolle birlikte pek çok gelişmekte olan ülkeye katkı sağlayacağız" ifadesini kullandı.


Değişik ülkelerde önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan Çam, protokol ile daha kapsamlı çalışmaların yapılacağını belirtti.


Türkiye'nin en az gelişmiş ülkelere yönelik, her yıl 200 milyon dolarlık, sıfır açlık hedefine dönük yatırım ve proje desteği taahhüdü bulunduğunu anımsatan Çam, TİKA koordinasyonuyla yapılan bu çalışmalarda verilen taahhüdün çok üzerinde önemli işlerin yapıldığını anlattı.


Çam, "Bakanlığımızla yapacağımız çalışmalarla aslında daha da geniş bir etki bırakabilecek, sürdürülebilir projeleri nitelikli bir şekle dönüştürebilecek çalışma fırsatını oluşturacağımızı düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.


Konuşmaların ardından işbirliği protokolü, Akça ve Çam tarafından imzalandı.


 TOKİ Haber


Geri Dön