19 / 04 / 2024

Örnek İmar Uygulamaları Projesi Meram’da tamamlandı!

Örnek İmar Uygulamaları Projesi Meram’da tamamlandı!

KOP Eylem Planı kapsamında planlı alanlarda kentsel gelişim ve dönüşümün sağlanması için yaplan Örnek İmar Uygulamaları Projesi Türkiye’de ilk olarak Meram’da tamamlandı.



KOP Eylem Planı  kapsamında planlı alanlarda kentsel gelişim ve dönüşümün hayata geçirilmesi için başlatılan Örnek İmar Uygulamaları Projesi Türkiye’de ilk olarak Meram’da tamamlandı. 

Memleket Gazetesi'nde yer alan habere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Meram Belediyesi tarafından Yaylapınar Kaş ve Yaylapınar Uhud mahallelerinde 370 hektarlık alanda başlatılan ‘Örnek İmar Uygulamaları Projesi’ tamamlandı. 

Bölgede mülkiyet sorunu çözüldü. Bu kapsamda organize edilen projenin kapanış toplantısı ve tapu dağıtım töreni Bayır Diamond Hotel’de yapıldı. Törene Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Yavuz Erdal Kayapınar, Konya Vali Yardımcısı Mehmet Usta, Meram Kaymakamı Resul Çelik, Meram Belediye Başkan Vekili Mustafa Asım Güney ve KOP Başkanı İhsan Bostancı katılım gösterdi.

 “PROJEDE BAŞARILI SONUÇLAR ELDE EDİLDİ”

Toplantıda konuşan KOP Başkanı İhsan Bostancı, Konya Ovası Projesi hakkında bilgi verdi. Kurumun görev sahalarını tek tek anlatan Bostancı, özellikle tarım, enerji gibi sektörlerde ve sosyal alanlarda destek verdikleri projeleri anlattı.  2014-2018 yıllarını kapsayan KOP Eylem Planının son yılı içinde olduklarını belirten Bostancı, “Bu nedenle rakamlar netleşmeye başladı. Alt başlıklardan biri de Örnek İmar Planlamaları oldu. Meram imar uygulamalarının teşvik edildiği ikinci bölge.  Başarılı sonuçlar alındı. Bu başarının daha da ileriye taşınacağından şüphemiz yok” açıklamasında bulundu.

“BU KADAR BÜYÜK BİR ALANI İKİ YILDA TAMAMLAMAK BÜYÜK BAŞARIDIR”

Meram Belediye Başkan Vekili Mustafa Asım Güney, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte Konya Ovası Projesi eylem planı kapsamında yürüttükleri Örnek İmar Uygulaması Projesini başarıyla tamamladıklarını açıkladı. Meram Belediyesi olarak 2014'den itibaren yoğun bir şekilde revizyon imar planları ve imar uygulamaları çalışmaları yaptıklarını söyleyen Güney, “Bu dönemde yaklaşık 40 milyon metrekarelik alanda revizyon imar planı ve 20 milyon metrekare alanda imar uygulamasını Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte tamamladık.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile birlikte Meram ilçemizin Yaylapınar Kaş ve Yaylapınar Uhud Mahallelerinde gerçekleştirilen uygulama ile bu bölgede yaşayan 1100 vatandaşımız imarlı parsellerine kavuşmuştur.  Bakanlığımız ile 2017 yılı başında başlatılan örnek imar uygulaması projesi 3.785.410 metrekare gibi büyük bir alanı kapsamaktadır.  Bu kadar büyük bir alanda iki seneden az bir sürede bakanlığımızın ve belediyemizin özverili çalışmalarıyla 1184 adet imarlı arsa üretilmiş, bölgenin ihtiyacı olan kamusal ve sosyal alanlar ayrılmıştır. Ayrılan bu alanlar içerisinde 6 adet eğitim tesisi 64.000 metrekare, 2 adet sağlık tesisi 4700 metrekare, 8 adet dini tesis 22.000 metrekare, 3 adet kültürel tesis 24.000 metrekare ve 33 adet yeşil alan 174.000 metrekare bulunmaktadır. Projenin başlangıcını 2016 yılında yine Konya’da yaptıklarını hatırlatan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Yavuz Erdal Kayapınar da bakanlığın yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. 100 günlük eylem planı kapsamında Mekansal Strateji Planlarının hazırlandığını söyleyen Kayapınar, “Özellikle büyükşehirlerimizde geleceğe yönelik projeksiyonlar ve hangi programları var bunun üzerinde duruyoruz. En üst seviyede ve ölçekte bölgelerin potansiyellerinin ortaya konması adına bu programları önemsiyoruz. Geçmişten günümüze düzensiz ve dayanıksız yapıların sağlam hale getirilmesi, yeniden yapılması ve çevreye duyarlı yeni yerleşim planı oluşturmak kentleşmemiz adına oldukça önemli. Bu amaçla kentsel dönüşüm planını yerel yönetimlerimizle birlikte yürütüyoruz. Örnek İmar Uygulamaları adı altında başlanılan çalışmaların yarısı Meram bölgesinde bulunuyordu. İlk tamamlayan da Meram oldu. İmar uygulaması sakinlerle birebir görüşmeler sonucunda neticelendi. Başarılı bir çalışma oldu. Bu örnek çalışmanın tüm Türkiye’ye yayılmasını ümit ediyor ve başarılı çalışmanın mimarı Meram Belediyesi’ne teşekkür ediyorum” dedi.


Geri Dön