19 / 04 / 2024

OSB'de yatırım yapmanın avantajları neler?

OSB'de yatırım yapmanın avantajları neler?

Sivas'ta OSB faaliyete geçtiği takdirde yatırım yapmak isteyen işletmelerin ne tür avantajlara sahip olacağı soruluyor. Organize Sanayi Bölgesi 'nde yatırım yapmanın avantajları neler, dezavantajları var mı?




Sivas'ta OSB faaliyete geçtiği takdirde yatırım yapmak isteyen işletmelerin ne tür avantajlara sahip olacağı soruluyor. İşte o avantajlar: 


OSB'lerin kuruluş, yapım ve işletilmesi esaslarını düzenleyen 12/ 04/2000 tarih ve 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu'nda OSB'ler: 'Sanayinin uygun görülen alanlarda yapılanmasını sağlamak, kentleşmeyi yönlendirmek, çevre sorunlarını önlemek, bilgi ve bilişim teknolojilerinden yararlanmak, imalat sanayi türlerinin belirli bir plan dahilinde yerleştirilmeleri ve geliştirilmeleri amacıyla, sınırları tasdikli arazi parçalarının gerekli altyapı hizmetleriyle ve ihtiyaca göre tayin edilecek sosyal tesisler ve teknoparklar ile donatılıp planlı bir şekilde ve belirli sistemler dahilinde sanayi için tahsis edilmesiyle oluşturulan ve OSB Kanunu hükümlerine göre işletilen mal ve hizmet üretim bölgeleri" olarak tanımlanmaktadır. Yatırım konularına göre karma OSB'ler ve ihtisas OSB' ler diye iki gruba ayrılmaktadır. 


I. OSB tüzel kişiliğe sağlanan Vergi Muafiyetleri OSB Tüzel Kişiliği: İnşaat bitim tarihini takip eden bütçe yılından itibaren - 5 yıl süreyle emlak vergisinden, - OSB'lerin kendi binalarının tüketeceği elektrik ve havagazı için elektrik ve havagazı tüketim vergisinden, - Arsa ve işyeri teslimlerinde KDV'den, - Bina inşaat ve yapı kullanma izin harcından, - Kurumlar vergisinden muaftır. 


II. OSB'LERDE YER ALAN İŞLETMELERE SAĞLANAN TEŞVİK VE MUAFİYETLER: 

OSB'lerde Yer Alan İşletmeler: - İnşaat bitim tarihini takip eden bütçe yılından itibaren 5 yıl süre ile emlak vergisinden, - Belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanmayan işletmeler çevre temizlik vergisinden, - Bina inşaat ve yapı kullanma izni harçlarından, - Tevhid ve ifraz işlem harçlarından, - Merkezi atıksu arıtma tesisi işleten bölgelerdeki işletmeler atıksu bedelinden muaftır. 


III. OSB'lerde kısmen veya Tamamen Bedelsiz Arsa Tahsisi OSB'lerde Yer Alan Sanayi Parselleri: 1.Derecede Gelişmiş Bölgedeki il ve ilçelerden sosyoekonomik gelişmişlik endeks değeri 1 ve altında olan il ve ilçelerde %50 indirimli, 2.Derecede Gelişmiş Bölgedeki illerin merkez ilçelerinde %50, ilçelerinde %60 indirimli, 3.Derecede Gelişmiş Bölgedeki illerin merkez ilçelerinde %70, ilçelerinde %90 indirimli, 4. Derecede Gelişmiş Bölgedeki il ve ilçelerde bedelsiz olarak, Büyük ölçekli yatırımlar için tüm bölgelerdeki il ve ilçelerde bedelsiz olarak tahsis edilir. 


Sivas Anadolu Gazetesi


Geri Dön