28 / 03 / 2024

OSB'lere gayrimenkul yatırım ortaklıkları kurulacak!

OSB'lere gayrimenkul yatırım ortaklıkları kurulacak!

OSB'lere gayrimenkul yatırım ortaklıkları kurma imkanı sağlayan Üretim Reform Paketi sanayiciyi sanayi parseli alma zorunluluğundan kurtarıyor. ASO Başkanı Nurettin Özdebir, konu ile ilgili konuştu.



Üretim Reform Paketi ile Organize Sanayi Bölgelerine gayrimenkul yatırım ortaklıkları kurma imkanı sağlanıyor. Sanayiciyi mülk edinme ve sanayi parseli alma zorunluluğundan kurtaran paketin yabancı yatırımcının da önünü açması bekleniyor. 


Ankara Sanayi Odası Başkanı (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, konuyla ilgili açıklamasında yurtdışından gelen yatırımcıların gayrimenkule para bağlamak istemediklerini belirterek düzenlemenin önemine vurgu yaptı.


Özdebir, "Bunların önünü açabilmek açısından organize sanayi bölgesi veya gayrimenkul yatırım ortaklığı tarafından yapılan, üst yapısı da tamamlanan arazi ve binanın bu tip katılımcılarakiraylatahsis edilmesi sanayinin önünü açacak" diye konuştu.


Başkan Özdebir, tasarının organize sanayi bölgelerinin kuruluşunda arsaların kamulaştırılması, organize sanayi bölgesine katılması, daha sonra bunun altyapısının yapılması ve sanayiciye arsa tahsisi yapılmasının finansmanı gerekli kıldığını belirterek, buna ilişkin bir finansman modeli olarak gayrimenkul yatırım ortaklığının kurulmasına katkı sağlayacağını açıkladı.


Sanayi parseli kiralayacak 

Pakete göre, OSB'ler, Sermaye Piyasası Kanunu'na göre, yönetim ve hisse çoğunluğu OSB tüzel kişiliğinde olmak ve münhasıran OSB'lerde üretim yapmak şartıyla gayrimenkul yatırım ortaklıkları kurabilecek. Kurulacak gayrimenkul yatırım ortaklıkları, katılımcı hak ve yükümlülüklerine sahip olacak. 

Bakanlık, OSB'lerin kuracağı gayrimenkul yatırım ortaklıklarının üst yapılı veya üst yapışız parsel satışına, kiralanmasına ve üst hakkı kurulmasına ilişkin tavan bedeller veya prensiplerle satış, kiralama ve üst hakkı tesis edilecek, sektörleri belirlemeye yetkili olacak.



Dünya


Geri Dön