20 / 04 / 2024

Otel sektörü günlük kiralık evleri gün yüzüne çıkardı!

Otel sektörü günlük kiralık evleri gün yüzüne çıkardı!

Otelciler, ölümle sonuçlanan üzücü olayların yanı sıra oteller açısından haksız rekabet, devlet açısından da büyük bir vergi kaybına neden olan günlük kiralık evler konusunu yeniden gündeme taşıdı.



Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği hazırladığı raporu, başta Maliye ve İçişleri Bakanlığı olmak üzere ilgili bakanlıklara sundu. "Her türlü güvenlik ve hijyen tedbirlerinden uzak bu tür korsaıı-kaçak tesislerden herhangi birinde yaşanacak olumsuz bir durumun, gerek istanbul gerekse Türk turizmine ciddi sıkıntılar yaşatabileceği aşikâr" denilen raporda, "Kiralanan yerler konut dokunulmazlığı nedeniyle belediyelerin ve kolluk kuvvetlerinin elini kolunu adeta bağlar durumda. Borçlar Kanunu kapsamındaki kira sözleşmelerinde süre ile ilgili net bir ifadenin olmaması nedeniyle bir daireyi gün içinde birden fazla kez kiralayarak kayıtdışı gelir elde etmeye çalışanlar apartman ve site sakinleri tarafından da tepki çekiyor. Özellikle kimlik bildirimi yapılmaması nedeniyle tercih sebebi olan bu tür faaliyetler, son zamanlarda ne yazık ki tatsız olayların yaşanmasına adeta davetiye çıkarıyor" denildi. 



MANTAR GİBİ ÇOĞALDI 

Bu tür faaliyetlerin oteller nezdinde haksız rekabete neden olduğuna da işaret edilen raporda, "Bilindiği üzere otel yatırımcısı gerek inşaat gerekse işletme aşamasında birçok ruhsat ve izin almak durumunda. Ancak ve ne yazık ki gelişen bu pazardan haksız ve eşit olmayan koşullar ile pay almak isteyenlerin sayısı da son yıllarda hızlı bir artış gösterdi. Özellikle turizm bölgelerinde işyeri veya apartman dairesi olarak kiralanan satın alınan gayrimenkuller, otel odası gibi pazarlanıyor. Bu oluşum bir bina içinde tek bir daire olabildiği gibi bina bazında da olabiliyor" ifadelerine yer verildi. 



TİCARİ FAALİYET SAYILMALI 

TUROB sorunun köklü çözümü için, "Borçlar Kanununda düzenlemeye gidilerek üç aydan kısa süreli konut ve iş yeri kiralamasının ticari faaliyet sayılarak iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatına bağlanmalı. Aksi takdirde borçlar kanununda kira kontrat süre kısıtlaması olmadığından dolayı yapılacak hiç bir çalışma netice vermeyecektir. Konut dokunulmazlığı gerekçesi ile ne belediyeler ne de emniyet birimleri işlem yapamıyor" değerlendirmesinde bulunuldu. 



Dokuz Sütun


Geri Dön