25 / 04 / 2024

Övgün Ahmet Ercan: Gemlik yamaçlara doğru taşınmalı!

Övgün Ahmet Ercan: Gemlik yamaçlara doğru taşınmalı!

Geçtiğimiz ay yaptığı Kentsel Dönüşüm Zirvesi ile Bursa'daki kentsel dönüşümün nabzını tutan Konut ve Yapı Gazetesi bu kez Gemlik Kentsel Dönüşümünü masaya yatırdı.



Geçtiğimiz ay yaptığı Kentsel Dönüşüm Zirvesi ile Bursa'daki kentsel dönüşümün nabzını tutan Konut ve Yapı Gazetesi bu kez Gemlik Kentsel Dönüşümünü masaya yatırdı. Gemlik Belediyesi ile birlikte düzenlenen, Konut ve Yapı Gazetesi Genel Müdürü Utku Çalışkan'ın moderatörlüğünü yaptığı panele Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz ve Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan katıldı. Prof. Dr. 

Ercan, Gemlik'in bedeli ne olursa olsun yamaçlara taşınması gerektiğini söyledi. 


Panele Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Akıt başta olmak üzere siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, akademik odalar ve vatandaşlar katıldı. Başkan Yılmaz, kentsel dönüşüm projelerinin rantsal dönüşüm değil, medeniyet projesi olduğunu vurguladı. Yılmaz, "Gelecek kuşaklara sağlam miras bırakmalıyız. Bugünkü yapı stokunun gelecek kuşaklara iftiharla sunulacak bir gerçeklik değildir. Ortak akıl, kolektif çalışma ile yürütülecek kentsel dönüşüm projesi için akademik odalarla birlikte projeler üretmeye hazırız. Kuzey İmar Planlarında imara açılacak bölge 200 hektar, DOP, SİT, Arazi Eğimi sonrasında 100 hektar alan kalıyor. Ancak bize 600 hektar alan gerekli. 86 bin nüfusun 64 bininin riskli bölgede yaşıyor. 10 bin binadan 8 bini alüvyon ve balçık zemin üzerinde yer alıyor" dedi. 

Prof. Dr. Ercan da, "Gemlik şu an alüvyon, balçık ve jöle zeminin üzerinde duran bir ilçe. Bugün bu zemine yaptığımız binaların altında kalırsak, suçlusu deprem değil biz oluruz. Bedeli ne olursa olsun Gemlik yamaçlara doğru taşınmalıdır. Bunun başka bir çözümü yok. Gemlik ya olduğu yerde duracak ve olası bir depremde yerle bir olacak. Ya da yamaçlara taşınıp rahat bir nefes alacak." dedi. Ercan, bu konunun Gemliklilerin hayatını ilgilendiren siyaset üstü bir olay olduğuna değindi. Belediye yıkmazsa depremin yıkacağını söyleyen Ercan sözlerini şöyle sürdürdü: "Gemlik şu an alüvyon, balçık ve jöle zeminin üzerinde duruyor. Bu çok yanlış bir yerleşim şeklidir ve doğa da her yanlışın bedelini acı bir şekilde ödetir. Gemlik için şu an yamaçlara taşınmak tek çözümdür. Bedel ödemeden bu çözümü gerçekleştirmeliyiz"


Bursa'da Meydan 


Geri Dön