20 / 04 / 2024

OYAK'ın 7 yıllık ihaleleri incelemeye alınabilir!

OYAK'ın 7 yıllık ihaleleri incelemeye alınabilir!

Ankara 7'nci Bölge İdare Mahkemesi'ne yürütmeyi durdurma davası açan OYAK, buradan eli boş döndü



OYAK'ın 7 yıldır Kamu İhale Kanunu'na tabi olmasına rağmen özel firma gibi davrandığı, mal ve hizmet alımlarıyla inşaat işlerinde ihale açmadığı yönündeki Kamu İhale Kurumu (KİK) kararı şirketi zora soktu. 
 
Ankara 7'nci Bölge İdare Mahkemesi'ne yürütmeyi durdurma davası açan OYAK, buradan eli boş döndü. Son çare olarak TBMM'de kabul edilen 'torba yasa'ya bir madde ekleyerek, KİK mevzuatından çıkmayı hedefleyen OYAK yine istediğini alamadı. KİK yetkilileri, OYAK yöneticilerinin Meclis'te kulis yaparak KİK mevzuatı dışına çıkma çabalarını, geçmişte hukuksuz işlem yaptıklarının itirafı olarak değerlendiriyor. OYAK şu anda Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı. Yetkililere göre, Bakanlık veya Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu, OYAK'ın son 7 yılda yaptığı ihaleleri incelemeye alabilir. OYAK'ın son şansı ise Danıştay.

Devlet İhale Kanunu'nun yerine 1 Ocak 2003'te 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu yürürlüğe girdi. Bu kapsamdaki tüm kuruluşlar kanunu uygulamak zorunda. Yani her türlü mal ve hizmet alımları ile yapım işleri için mevzuata uygun ihale açılması gerekiyor. Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı bir tüzel kişilik olarak kurulan OYAK, eski kanuna göre imtiyazlıydı ve özel şirket gibi davranabiliyordu. Yeni kanunla imtiyazı ortadan kalkan OYAK'ın buna rağmen 7 yıldır hâlâ İhale Kanunu'na tabi değilmiş gibi hareket ettiği KİK kararıyla ortaya çıktı. Aladağ Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yapılan bir ihaleye ilişkin şikâyet başvurusu üzerine KİK, OYAK'ın İhale Kanunu'na tabi olduğuna hükmetmişti. Kararda, "OYAK'ın MSB'ye bağlı ve TSK mensuplarına bu kanunda yazılı sosyal yardımları sağlamak üzere kurulduğu, temsilciler kurulu, genel kurul, yönetim kurulu ve denetleme kuruluna milli savunma bakanı tarafından üye seçildiği, kurumun her çeşit malları ile gelir ve alacaklarının devlet malları hak ve rüçhanlığını haiz olduğu, bunlara karşı suç işleyenlerin devlet mallarına suç işleyenler gibi tatbikata tabi tutulacağı, kanunun 17. maddesinde belirtilen üyelerin maaşlarından zorunlu kesinti yapılacağı tespit edildiğinden, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında bulunduğu anlaşılmıştır." ifadelerine yer verilmişti.

Yine ayrıca, OYAK'ın yüzde 50'den fazla hisseye sahip olduğu iştiraklerine de bu kanun kapsamında hareket etme zorunluluğu getirilmişti. OYAK'ın 29'u doğrudan olmak üzere toplam 60 iştiraki bulunuyor. KİK yetkilileri, yeni bir durumun ortaya çıktığını, MSB ve Devlet Denetleme Kurulu'nun OYAK'ın son 7 yılda yaptığı ihaleleri mercek altına alabileceğini belirtiyor.
Zaman/Emre Soncan


Geri Dön