19 / 04 / 2024

Özbekistan 'ın yıllık çimento üretimi 7 milyon tona dayandı

Özbekistan 'ın yıllık çimento üretimi 7 milyon tona dayandı

 Orta Asya'da yer alan tüm ülkelerle sınırı olan tek ülke konumundaki Özbekistan'ın yıllık çimento üretimi 7 milyon tona dayandı...



Özbek İnşaat şžirketi Uzstroymaterial'dan yapılan açıklamada 2009'da ülkede 6 milyon 850 bin ton çimento üretildiği bildirildi. şžirketin verilerine göre üretim sene sonuna kadar 7 milyonu tonu aşacak. İlgililer ülkede ilerleme kaydeden inşaat sektörüne paralel çimentoya olan talebin de artığını dolayısıyla ürünün üretiminin tırmanacağını dile getirdi. Bu arada Özbekistan üretiği çimentonun önemli bir kısmını da yeniden imarı gündemde olan komşusu Afganistan'da ihraç etmeyi hedefliyor.

Özbekistan'ın asıl çimento üretimi, Kızılkum, Ahangaran, Kuvaysay ve Bekabadçimento fabrikalarında yapılıyor. Geçtiğimiz yıl Kızlkumçimento Fabrikasında 3 milyon 200 bin, Ahangarançimento'da bir milyon 600 bin, Kuvaysayçimento'da bir milyon ve Bekabat çimento'da da 800 bin ton çimento üretildi. Özbekistan'ın bu dört ana çimento üretim fabrikasında son iki yıl içerisinde toplam 343 milyon dolarlık modernizasyon çalışması yürütüldü. Ülkede 2012'ye kadar bir milyar 500 milyon dolara mal olması beklenen altı yeni çimento fabrikası daha kurulması planlanıyor.Özbekistan'ın çimento sanayisine yapacağı yeni yatırımlarla yıllık çimento üretiminin 13-14 milyon tona ulaşması bekleniyor.
Star
 

 


Geri Dön