Paylı mülkiyetlerin kiralanmasında kritik ayrıntı! Fuzuli işgal nedeniyle tahliye davası açılabilir!

Paylı mülkiyette taşınmaz pay ve paydaş çoğunluğu kararıyla kiraya verilebilse de avukatlar, sözleşmede taraf olmayan paydaşlar sözleşmeyi tanımayarak kiracı hakkında fuzuli işgal nedeniyle tahliye davası açabileceği konusunda uyarıyor.
Paylı mülkiyetlerin kiraya verilmesi konusunda Yargıtay kararı ortaya çıktı. Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 2013/6-1683 E., 2015/1447 K. Sayılı Kararında “06.05.1955 tarih 12/18 sayılı Yargıtay İnançları Birleştirme Kararının ilk bendinde ifade edildiği üzere, müşterek mülkün kiraya verilmesi önemli idari tasarruflardandır. Buna göre paylı mülkiyette taşınmaz pay ve paydaş çoğunluğu kararıyla kiraya verilebilir.
Öte yandan, paydaşlardan birinin yapmış olduğu kira akdine, B.K.nun 38. maddesi hükmü uyarınca diğer paydaşın icazet vermesi halinde akde değer verileceği kuşkusuzdur. Paylı taşınmazın tümünün ya da bir bölümünün paydaşlardan biri tarafından kiraya verilmesi halinde sözleşmede taraf olmayan paydaşlar kira sözleşmesini tanımayarak kiracı hakkında fuzuli işgal nedeniyle tahliye davası açabilecekleri gibi açık ya da üstü kapalı onayları ile sözleşmeye geçerlik kazandırabilirler.
Somut olayda; dava konusu taşınmaz TMK’nin 691/1.maddesindeki pay ve paydaş çoğunluğu olmadan kiraya verilmiş ise de sözleşmenin tarafı olmayan paydaşların kullanıma engel olduğu ya da iptal davası açtıkları ileri sürülmediğinden uyuşmazlığın sözleşme hükümleri uyarınca çözümlenmesi gerekir.” şeklinde hüküm kurulmuştur.
Konuyla ilgili paylaşımda bulunan Avukat Yankı Büyüsezer, tapuda paylı mülkiyet hükümmlerine tabi olarak kayıtlı olan taşınmazın kiraya verilmesi halinde bir bölümünün paydaşlardan biri tarafından kiraya verilmesi halinde sözleşmede taraf olmayan paydaşlar sözleşmeyi tanımayarak kiracı hakkında fuzuli işgal nedeniyle tahliye davası açabilecekleri gibi açık ya da üstü kapalı onayları ile sözleşmeye geçerlik kazandırılabileceğini de vurguladı.
İşte Yankı Büyüksezer'in sosyal medya hesabı X'ten yaptığı o paylaşım...
Yankı Büyüksezer @yankibuyuksezer
Tapuda paylı mülkiyet hükümlerine tabi olarak kayıtlı bulunan taşınmazın kiraya verilmesi önemli yönetim işlerinden olup, TMK 691/1 gereğince hüküm ifade edebilmesi pay ve paydaş çoğunluğu ile gerçekleştirilmiş olması koşuluna bağlanmıştır.
Ne var ki paylı taşınmazın tümünün yada bir bölümünün paydaşlardan biri tarafından kiraya verilmesi halinde sözleşmede taraf olmayan paydaşlar sözleşmeyi tanımayarak kiracı hakkında fuzuli işgal nedeniyle tahliye davası açabilecekleri gibi açık ya da üstü kapalı onayları ile sözleşmeye geçerlik kazandırabilirler.
Mağdur ev sahibi isyan etti: Kira davalarında istinafı kaldırın!
|