16 / 04 / 2024

Pekin'de 30 bin ev, engellilere uygun hale getirilecek

Pekin'de 30 bin ev, engellilere uygun hale getirilecek

Çin'in başkenti Pekin'de 30 bin ev, 2010 yılına kadar engelli vatandaşların kullanımına uygun hale getirilecek



Şinhua ajansının haberine göre, Pekin Belediyesi ve Pekin Engelliler Federasyonunun (PEF) ortaklaşa yürüttüğü "engelsiz yaşam" projesi kapsamında her engellinin kişisel ihtiyaçlarına göre, evi kullanımına uygun hale getiriliyor. PEF başkanı Li Şuhua, şu ana kadar 13 bin engellinin evini ihtiyaçlara uygun hale getirdiklerini ve temel olarak evin içine ve bina girişlerine tırabzanlar eklediklerini, banyolara kaymayan, hareket edebilir paneller yerleştirdiklerini ve tekerlekli sandalyelerin geçebilmesi için kapıları genişlettiklerini söyledi.

Her engellinin özel ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak ve tamamen onun isteği doğrultusunda evi ona uygun hale getirdiklerini belirten Li, bazı eski binalara sonradan asansör eklemek dışında sorunla karşılaşmadıklarını ifade etti. Projenin tüm fiziksel engellileri kapsadığını kaydeden başkan, 2010 yılında projenin ilk aşaması olan 30 bin evin engellilere uygun hale getirileceğini bildirdi.

Projeyi birçok eyalet ve belediyenin üst düzey yetkililerinin de incelediğine işaret eden Li, 2010 yılından itibaren Çin genelinde bu tür uygulamaların görüleceğini belirtti. Ayakları felçli 64 yaşındaki bir kadın, bu projeden önce evinde başkasının yardımı olmadan hareket edemediğini, evi "baştan yaratıldıktan sonra" artık banyoyu bile kullanabildiğini, yemek yapabildiğini, hatta temizlik yaparken eşine yardımcı olmaya başladığını söyledi. (AA)


Geri Dön