29 / 03 / 2024

Piyalepaşa kentsel dönüşüm projesi hakkında her şey!

Piyalepaşa kentsel dönüşüm projesi hakkında her şey!

Polat Holding şirketi Piyalepaşa Gayrimenkul tarafından Beyoğlu'nda hayata geçirilen Piyalepaşa kentsel dönüşüm projesi ne zaman bitecek? Satışlar ne zaman başlayacak? Fiyat ne olacak? Piyalepaşa Gayrimenkul Genel Müdürü Kaan Yücel anlatıyor...



Piyalepaşa kentsel dönüşüm projesi hakkında her şey!


Piyalepaşa kentsel dönüşüm projesi, Beyoğlu Piyalepaşa Mahallesi’nde Piyalepaşa Bulvarı’nın güneyinde kalan Piyalepaşa semtinde Galatasaray Spor Kulübü’nün eski başkanlarından Adnan Polat’ın yönetim kurulu başkanı olduğu Polat Holding şirketi Piyalepaşa Gayrimenkul Geliştirme Yatırım Ticaret A.Ş. tarafından hayata geçiriliyor. 


Peki Piyalepaşa kentsel dönüşüm projesinde nasıl bir yol haritası çizildi? Piyalepaşa projesinin adı ne olacak? Piyalepaşa’da hak sahipleri ve tapusuz gecekondu sahipleri nasıl ev sahibi oluyor? Piyalepaşa sakinleri, kentsel dönüşümle yenilenecek mahallede nerede ev sahibi olacak? Piyalepaşa kentsel dönüşüm projesi ne zaman lansmana, satışa çıkacak? Yeni Piyalepaşa evleri kaç liradan satılacak? 


Piyalepaşa kentsel dönüşüm projesi hakkında her şey!

Proje için yıkıma başlayan Piyalepaşa Gayrimenkul Genel Müdürü Kaan Yücel, proje hakkında her şeyi Emlakkulisi.com’a anlattı…


'Kimseyi mağdur etmeden' dönüşüm!


Kaan Yücel’in açıklamalarına göre Piyalepaşa sakinleri, Adnan Polat’ın özel talimatıyla ‘Kimseyi mağdur etmeden’ kentsel dönüşüme dahil ediliyor. Proje için “Mahalleyi yeniden inşa ediyoruz, gerçek anlamda bir kentsel dönüşüm bu” diyen Yücel, tapulu arsa sahipleri ile tapusuz gecekondu sahiplerini de Piyalepaşa Gayrimenkul Emlak Ofisi’nde sundukları sistemle ev sahibi yaptıklarını belirterek projeyi anlatmaya başlıyor. 


Hak sahibi birden fazla ev sahibi olabilecek!


Yücel, şu an 100 metrekare alanı olan tapu sahibinin proje ile 200 metrekare yeni ev sahibi olduğunu ve isterse 1+0 veya 1+1 konut seçenekleriyle birden fazla konut sahibi olacağını vurguluyor. Yücel’e göre Piyalepaşa kentsel dönüşüm süreci Fikirtepe’ye kıyasla daha net işliyor. “Fikirtepe inatçısı” gibi “Piyalepaşa inatçısı” da olmuyor mu peki? Yücel, onlarla da nasıl anlaştıklarını anlatıyor…


Piyalepaşa’da 23 dönüm alanda 400 civarındaki gecekondu sahibine “İşgalci” denilmesine karşı çıkan Yücel, onlar için ‘tapusuz vatandaşlarımız’ tabirinin kullanılmasını istiyor… Yücel’in anlatımına göre projede hak sahipleri, kalın ve yüksek duvarlarla ayrılmak yerine kendi arsaları üzerinde yükselecek blokta kurayla ev sahibi olacaklarını söylüyor. 


Piyalepaşa Gayrimenkul Genel Müdürü Yücel, ticari alanlarda satış yerine kiralama yoluna gideceklerini ve proje kapsamındaki otelin Polat Turizm tarafından işletileceğini belirtse de projenin ilerleyişi ve gelen tekliflere bakılacağı konularında açık kapı bırakıyor.  


İşte Piyalepaşa Piyalepaşa Gayrimenkul Genel Müdürü Kaan Yücel’in mevcut Piyalepaşa izlenimleri, kentsel dönüşüm sürecinin işleyişi, yeni projede konut fiyatları hakkında bilgi verirken satış/lansman tarihini açıkladığı o cevapları…   


Piyalepaşa’da demografik yapı nasıl? 


- Bizde Roman vatandaş çok yok. Bir sokakta Romanlar, diğer sokakta Sivaslılar veya Gümüşhaneliler… Üst sokaklara gittiğimizde farklı şehirden gelen vatandaşlarımız var. Kozmopolit bir bölge…


Alanın geçmişi nedir?


- Piyalepaşa arsası 16 yıldır Polat Holding’in. Hatta orada Ege Seramik'in satış ofisi vardı. Zaman içinde arsalara belediye gelmiş ve “Piyalepaşa meydanı ve tarihi Piyale Paşa Camii var; buraya protokol yolu ve cami alanı yapacağız demişler”. Adnan (Polat) Bey o dönem arsayı satın aldı.


Satın alınan toplam 67 dönüm… Zaman içinde kat karşılığı anlaşmalarla bu miktar 80 dönüme çıktı… 2012 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla burada 82 dönüm alan ‘riskli alan’ ilan edildi. 82 dönümün 7 dönümü bize ait değil orada 39 parsel vardı uç kısmında; muhtarlığın arkasında. Yukarıda 23 dönüm parselin 17 dönümü bize aitti kalanları da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 1 dönüm yeri var, çeşitli grupların da yerleri var. Onlarla da anlaşma sağladık. En önemlisi 23 dönümlük bölgede 400 civarında tapusuz gecekondu var. 



Piyalepaşa kentsel dönüşüm projesi hakkında her şey!

Piyalepaşa böyle olacak...



Burası eskiden 31 nolu parsel olarak büyük bir alanmış. Kaçak yapılaşma başladığında belediyenin yeri varmış. Belediye kendi alanını Feriköy Mezarlığı olarak kullanınca; bu kaçak yapılar şahıs arsaları üzerinde kalmış.


Arsa 16 yıl önce alındı, şirket 2012'de kuruldu ve 2014'te ofis açarak harekete geçtiniz. Kentsel dönüşümde nasıl bu kadar beklediniz? Bu süreçte neler oldu? 


- Polat Ailesi’nin bu arsada bir şey yapma planı olmamış. Ege Seramik, 15 dönümü uzun bir süredir kullanıyormuş. Arsaların satın alınmaya başlanması 2007-2008'de başlamış. Bu sürede ilk İBB'ye gidilmiş, ilk proje karşımızdaki Piyalepaşa Camii'nin silüetine takılmış. Yüksekliğe... Şu anda projenin müellifi olan Murat Kader 2Design, 2012'de devreye girmiş. Şu anda planladığımız proje ile aslında mahalle konsepti yapıyoruz, şehrin bir parçasını inşa ediyoruz biz. 


Piyalepaşa sakinlerini nasıl ikna ettiniz?


- Kentsel dönüşümde örnek bir iş yaptığımızı düşünüyorum. Yaklaşık bir senedir Adnan Bey'le birlikte çalışıyorum, bu bir senede bütün zamanımızı oradaki insanları Adnan Bey’in “Kimseyi mağdur etmeyin” talimatıyla projeye katılmaya ikna etmeye çalıştık.


Evleri dolaştık ve hemen hemen özellikle tapu olanların yüzde 80-85'iyle anlaşma sağladık. Geriye kalan, bilfiil sözleşme imzalamadıklarımızda da intikali var, veraseti var bir takım prosedürlerini hallediyoruz. Herkes projenin içinde kendimize yaptıklarımızla birebir aynı daire veriyoruz. Bölgeye ciddi bir değer kazandırıyoruz.


Projenin adı ne olacak? Hacıhüsrev projesi diye mi anılacak? 


- Piyalepaşa diye adlandıracağız ama henüz çalışıyoruz. Reklam ajansımızı da daha yeni seçtik; Tribal ile anlaştık.




Kaç konut olacak? 


- 25 tane bloktan irili ufaklı, en büyüğü 20 katlı, 30 bin metrekare bir otelimiz var, en büyük binamız o... Arkasında ofis blokları, altında Nişantaşı usülü mağazaların olacağı 2-3 katlı ve 7-12 katlı binalar olacak. Bunu söylemek henüz erken ama 900 civarı konut olacak burada. 


Projede 80 bin metrekare konut, 40 bin metrekare ofis ve 10-15 mağaza alanı planlıyoruz. 200 bin metrekare satılabilir/kiralanabilir alanımız olacak. Bir 200 bin metrekare de otopark olarak toprağın altında yer alacak. 


Piyalepaşa’da yeni konutlar nasıl olacak?


- 2+1, 3+1 daha yaşanabilir konutlar üretmek istiyoruz. Şehrin içinde yaşamak isteyen ailelere yönelik proje yapmak istiyoruz.


'Bekara ev yok' yani? 


- Bizde herkese ev var. Projede residence ünitemiz var ve orada 1+0, 1+1 konutlar da bulunacak. Sadece bir blokta böyle birşey yapıyoruz. Konut olarak düşündüğümüz alanlarda aile konutu olarak planlıyoruz.


Yeni projede kaç konut hak sahibinin olacak ve ne zaman teslim edilecek?


- Hak sahiplerine vereceğimiz 214 ev var. Amacımız 2017 sonunda teslim etmek. Her gün 2-3 kişiyle anlaşıyoruz, her hafta 2-3 bina yıkımı yapıyoruz. 


Proje için kaç bina yıktınız şimdiye kadar?


- Bir burada gerçek anlamda kentsel dönüşüm yapıyoruz. Tapusu olan herkese proje içinde yer veriyoruz. Tapusu olmayanlar için de bir sistem geliştirdik, onları da ev sahibi yapıyoruz. Bu sistem, İstanbul'da konut balonu var mı yok mu sorusuna da bir cevap aslında. Ciddi bir kitle var, 50-60 civarında gecekondu yıkımı yaptık. Yaklaşık 250 binadan 60 tanesini yıkmışızdır.


Toplam kaç metrekare yıkıldı? 


- Tapulu arsalarda bekleyen 20 bin metrekare yerimiz var, yıkım işlemleri devam ediyor ama biz parça parça yıkmak yerine hepsini birlikte yıkmak istiyoruz. 


Tapusuz tarafta ise bu süreçlerin hiç biri yok, belediye yıkım ruhsatı veremiyor çünkü bina zaten yasal bir bina değil. Onları da kişiler kendileri yıkıyorlar. Orada da şimdiye kadar 10 bin metrekare yıkmışızdır. 

Geçtiğimiz gün 500 metrekarelik büyük bir binayı yıktık. 


Toplam 30 binden sonra 20-25 bin metrekare daha yıkacağımız alan vardır orada.


Tapusuz gecekondu sahibi nasıl ev sahibi oluyor?


Sistem geliştirdik; emlak beyanları üzerinden arsaya bir bedel, üzerindeki konuta da bir bedel belirledik. Bununla temel amacımız orada bir dairesi olan gidip kendine makul bir yerden daire alabilsin prensibiyle... Yaklaşık arsasına ve konutuna göre arsa metrekaresi için 1000 TL - 1500 TL arasında ödeme yapıyoruz.


Piyalepaşa kentsel dönüşüm projesi hakkında her şey!

Piyalepaşa projesi 2017'nin sonunda tamamlanacak...


Tapu sahipleri nasıl ev sahibi oluyor?


100 kadar tapu sahibiyle kat karşılığı anlaşma sağladık.

Tapu sahibine şöyle bir imkan da sunduk: Örneğin 100 metrekare taban oturma alanı olan kişiye 200 metrekare konut sahibi olabiliyor. Bu 200 metrekareyi 1+0 ve 1+1 olmak üzere birden fazla daire sahibi olmak şeklinde de değerlendirebilir.


Tapusuz gecekondu sahipleriyle nasıl anlaşıyorsunuz?


Kişiyle anlaşma yapıyoruz, sözleşme yapamıyoruz çünkü bir sahiplik yok ortada. Metrekaresine 1500 TL ödüyoruz Noterden bize bir taahhütname veriyor bize, sonra gidiyor kendi evini kendisi yıktırıyor. 


Tapu sahibinin yanısıra işgalciye de para ödüyor musunuz?


- ‘İşgalci’ demiyelim ‘tapusuz vatandaşlarımız’ diyelim... Kaçak yapılar içinde 4-5 katlı binalar var. Metrekaresine 1000-1500 TL arasında ödüyoruz. 50-60 yıldan büyük yaşlı binlar. Sağlam bir binaya rastlamadık orada. Tapusuz vatandaşlar da bizden aldığı parayla etraftan ev alıyor. Böylece konutu tapusuz, kaçak kullanan bir çok kimse yasal zemine kavuşmuş oluyor. Binasını tapulu bir bina, konutla değiştirmiş oluyor. 


Emlak ofisiniz nasıl çalışıyor?


- Emlak ofisini "Yeni ev bulamayız" diyenler için kurduk bölgede, bu hizmeti de biz veriyoruz onlara.  ücretsiz olarak onlara İstanbul'un neresinde isterlerse ev buluyoruz, gösteriyoruz. Ama genelde Beyoğlu, Hacıhüsrev mahallesi bölgesinde ev istiyorlar.    


Sanki İstanbul'da her konut metrekaresi 5 bin dolara satılıyormuş gibi bir algı oluştu. 17 milyon insan var, bir dünya ev satılıyor... Hepsi bu fiyatlara satılmıyor. Bugün metrekaresi 1000 liraya çok güzel evler var. Kasımpaşa'nın merkezinde var mesela. Kimi memleketine dönüyor... 


İstanbul'da çok sayıda kaçak yapı var, bazı evlerde 3-4 aile birlikte oturuyor. 30 metrekarelik evde 9 kişinin birlikte evin içinde yapılan ranza sistemiyle yaşadığını gözümle gördüm. En büyük çocukları üniversitede okuyan ailelerdi onlar... Biz o aileyi de ev sahibi yaptık bizim projeyle.  


Tapu sahiplerine kira yardımı ödemesi yapıyor musunuz?


3 yıl için aylık 800 TL, toplam 28 bin 800 TL peşin ödüyoruz… Taşınma bedelini de veriyoruz. Tapu sahipleri arasında bu parayı peşinat yaparak başka yerlerde ev alanlar oldu…


Hak sahiplerinin konutları ayrı bir blokta mı olacak? Hak sahipleri ile satışa çıkarılacak konutların arasında duvar olacak mı? 


- Hak sahipleri, kat karşılığı anlaşma olduğu için kendi parselleri üzerine yapılacak 2 blokta çekecekleri kura usulüyle ev sahibi olacaklar. Otoparkın girişi oradan olacak, otoparklar, binaların altındaki mağazalar ortak kullanılacak. Kendimize ne yapıyorsak, size de aynısı olacak dedik…


Kura usülüne ikna oldular mı? Şerefiye tartışması çıkmadı mı? 


- Ön taraf Piyalepaşa Bulvarı’na bakıyor ama orada trafik var, araç gürültüsü var. Arka tarafta ise şelale ve yeşil alan yapacağımızı söyledik. Bence cadde tarafına bakan taraf değil yeşil alana bakan tarafa şerefiye yapılır, orası daha güzel diye düşünüyorum.


Hak sahipleri sadece konut bloklarında mı hak sahibi olacak? Ofis veya mağaza alabilecek mi? 


- Öyle isteyenler var ama biz de onlara şöyle diyoruz, "Sizin evinizin metrekaresi 1000 TL ediyorsa, proje bitince bu fiyat 7000-9000 TL arası fiyatlara çıkacak. O yüzden dükkan istemenin bir manası yok". Onlar da anlayış gösteriyorlar, bu konuda da herkesi ikna ettik. 902 konutun 214'ü hak sahiplerini verilecek dedik ama projede bu sayı 215 de olabilir. Konut sayısı değişebilir…


- Proje hayata geçtiğinde metrekare satış fiyatı ne olacak? Az önce söylediğiniz 7000-9000 TL mi?


Ben bir fizibilite çalışması yaptım, şu an için metrekaresi 7000 TL ile 9000 TL arasında bir fiyatla satışa çıkmayı hedefliyorum. 3 bin 500 dolar gibi bir fiyata tekabül ediyor. Böyle bir hedefim var ama projenin tam olarak şekillenmesiyle birlikte son noktaya gelecektir. 


Piyalepaşa projesinde hangi konut tipi, ne oranda olacak? 


- Yüzde 5 civarında 4+1,yüzde 60 civarında  3+1 ve 2+1 ve yüzde 35 1+1 ve 1+0 konut tipi residence bloğunda olacak.



Piyalepaşa kentsel dönüşüm projesi hakkında her şey!

Piyalepaşa projesi, Piyalepaşa Bulvarı'nın güneyinde...



Ticari ünitelerde metrekare fiyatı var mı? 


- Ticari üniteleri satmayı değil kiralamayı düşünüyoruz. 


Oteli kim işletecek? 


- Otel kısmını Polat Turizm'e veririz diye düşünüyorum. Süreç içinde başka bir alıcı çıkarsa durum değişebilir. Genel olarak ticari alanları kendimiz işletmeyi düşünüyoruz.


Teslimler etap olarak mı yoksa hepsi tek seferde mi yapılacak? Ve ne zaman?


- Bir kerede yaparız diye düşünüyorum. 2017'nin sonu bizim ana hedefimiz...


Proje ne zaman satışa çıkacak? 


- Piyalepaşa projemizin lansmanını Mart 2015’te yapmayı planlıyoruz.


Kaan Yücel kimdir?

Piyalepaşa Gayrimenkul Genel Müdürü Kaan Yücel, 1969 yılında İstanbul’da doğmuştur. Alman Lisesi’ni bitiren Yücel, 1993 yılında Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi- İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olmuştur. Kaan Yücel, 1995 yılında ise Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nde İnşaat Mühendisliği Yüksek Lisans programını tamamlamıştır. 

1993-1995 yılları arasında Alarko Aldem’de planlama mühendisi ve saha mühendisi olarak iş hayatına başlayan Kaan Yücel, 1995-1996 yıllarında Alarko Aslim Berlin şantiyesinde Şantiye Şefi olarak çalışmıştır. 1997 yılında Eston Yapı A.Ş.’de Teknik Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Yücel, 2003–2007 yılları arasında da Eston Villa Proje Müdürü olarak Türkiye’nin  bir çok şehrinde projeler hayata geçirmiştir. 2007-2011 arasında Deutsche Bank A.Ş. de gayrimenkul yatırımları ve finansmanı konularında danışmanlık yapan, Yücel 2009-2011 yılları arasında ise daha önce birçok kademelerinde görev aldığı ve uzun yıllar çalıştığı Eston Yapı A.Ş’de Genel Müdür olarak çalışmıştır. Kaan Yücel 2011-2013 yılları arasında kurucu ve ortak olarak farklı inşaat şirketlerinde çalışmıştır.

2013 yılında Polat Holding iştiraklerinden Piyalepaşa Gayrimenkul’de Genel Müdür olarak göreve başlayan Yücel, iş hayatına devam etmektedir. Kaan Yücel, evli ve 1 çocuk babasıdır.


Piyalepaşa Gayrimenkul iletişim!


Piyalepaşa Gayrimenkul Geliştirme Yatırım Ticaret A.Ş.

Tel: 0212 216 22 30

E-Mail: [email protected]

Web: www.polatholding.com


Geri Dön