19 / 04 / 2024

Plaza Otel'de soygun skandalı büyüyor

Plaza Otel'de soygun skandalı büyüyor

Plaza Otel'in yöneticisi Bülent Tolun'un, otelin içini, 2.5 yıl süren hapishane günlerinden tanıdığı arkadaşı ile boşalttığı ortaya çıktı



Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) Cavit Çağlar'ın borçlarına karşılık 2008 yılının Şubat ayında el koyduğu The Plaza Otel'i ilk tespitlere göre 6 milyon TL dolandıran Bülent Tolun'un, otelin içini hapisteki hücre arkadaşı ile boşalttığı iddia edildi. The Plaza Otel'in yönetimine getirilen Bülent Tolun'un, bir süre önce zimmet suçundan yattığı hapishane günlerinden hücre arkadaşını işe aldığı, TMSF'ye gitmesi gereken ödemeleri bu arkadaşına kurdurduğu şirketin hesabına yönelttiği öğrenildi.

Fon'a Sümerbank'tan geçti

TMSF'nin hakkında suç duyurusunda bulunması sonrası ortadan kaybolan mali müşavir Bülent Tolun'un The Plaza Otel'in yöneticisi olarak atanması, Fon'da Grup Koordinatörü olan kayınbiraderi Murat Bulca sayesinde oldu. Fon'un ilk tespitlere göre, en az 6 milyon lirasının hortumlanmasıyla sonuçlanan süreç şöyle gelişti:

Kayınbirader kefil oldu

Sümerbank'ın TMSF yönetimine geçmesi ile, bankada görev alan yöneticilerden biri olan Murat Bulca da Fon çalışanları arasına katıldı.

Yeni eleman almak yerine, devraldığı şirketlerin çalışanlarını istihdam etmeye devam eden Fon yönetimi, bu elemanlardan biri olan Murat Bulca'yı bünyesine alırken, Bulca TMSF'de çalışan 450 memurdan biri olarak bir süre sonra Cavit Çağlar'ın şirketlerinin yönetimine atandı. 2008 yılının Şubat ayında Cavit Çağlar'ın İstanbul Balmumcu'da bulunan The Plaza Oteli'ne el koyan Fon yönetimi bu noktada görevlendirecek bir yönetici arayışına girdi. Murat Bulca, bu arayışta devreye girerek "Benim bir tanıdığım var, güvenilir bir mali müşavirdir, kefil olurum" diyerek Bülent Tolun'un The Plaza'nın yöneticisi olarak atanmasını sağladı.

Hapis yatmıştı

Oysa Bülent Tolun, 2001 yılında Ziraat Bankası'nın 5 ayrı şubesini, mali müşavirlik yaptığı firmalar adına hayali çalışanların nemasını alıyormuş gibi yaparak dolandırmış, yargılanmış, bir başka davayla ilgili de aranan bir hükümlüydü. 2001 yılının 21 Nisan günü gazetelerde olay "Nema çetesi yakalandı" başlığı ile verilmiş, mali müşavir Bülent Tolun da çetenin lideri olarak gösterilmişti. Tolun süren 5 ayrı davanın ilkinden suçlu bulunarak hapse girdi ve 2007 yılının ortasına kadar hapiste kaldı. Plaza'nın yönetimine geldikten sonra, 2008 yılında bir başka davadan da hüküm giydi ve arananlar listesinde yer aldı. Zaten Tolun'un sahtekarlığının Fon tarafından bu sayede farkedildiği, TMSF yönetimine giden bir celp sonrası yapılan araştırmanın ardından dolandırıcılığın ortaya çıkarıldığı belirtiliyor.

Tolun'un 2001 yılında yakalanan "Nema çetesi"nin üyeleri arasında bir isim daha dikkat çekiyor: Suat Bulca. Suat Bulca, TMSF Grup Direktörü Murat Bulca'nın kardeşi, yani Tolun'un diğer kayınbiraderi. TMSF durumu farkedince Murat Bulca'yı açığa aldı ve hakkında soruşturma başlattı.

İkisi de ortadan yok oldu

Bülent Tolun, The Plaza Otel'in yönetimine atandıktan kısa süre sonra birlikte hapis yattığı bir arkadaşını otelde işe yerleştirdi. Bu arkadaşı üzerine şirket kurduran Tolun, otele yapılacak ve TMSF'nin kasasına gitmesi gereken pek çok yüklü ödeme için banka hesap numarası olarak bu şirketin hesabını verdi. Böylece uzun bir dönem içinde pek çok ödeme farkedilmeksizin Tolun ve arkadaşının hesabına aktı. TMSF şimdi hortumlanan miktarın boyutunu ortaya çıkarabilmek için çalışıyor. Bülent Tolun'a ve arkadaşına ise halen ulaşılamıyor.

TMSF 6 şirketi satıştan çekti

TMSF, toplam 6 şirketi satıştan çekti. Yapılan açıklamaya göre, Garipoğlu Grubu'na ait olan ve satıştan çekilen şirketler Akmaya, Ak Nişasta, Berolina Plastik ve Avpil PVC. Aksoy Grubu'na ait olan ve satıştan çekilen ticari ve iktisadi bütünlükler; Show Radyo ve Viva TV-Radyo Viva Ticari ve İktisadi Bütünlükleri'nden meydana geliyor. 
Özlem ERMİŞ BEYHAN / VATAN


Geri Dön