19 / 03 / 2024

Prim yapacak gayrimenkul nasıl bulunur?

Prim yapacak gayrimenkul nasıl bulunur?

Gayrimenkul almak en temel yatırım araçlarından. Ne yazık ki pek çok insan oturmak için konut alırken bunun aslında bir yatırım olduğundan uzaklaşıyor ve duygusal bakışlarla karar alıyor. Sonuçta ise yanlış yatırım yapılmış oluyor. Peki prim yapacak gayrimenkul nasıl bulunur?



Çanakkale Kalem Gazetesi köşe yazarı Özgür Demirci bugünkü köşesinde gayrimenkul yatırımında dikkat edilmesi gerekenleri kaleme aldı. İşte Özgür Demirci'nin 'Prim yapacak gayrimenkulü bulmak' başlıklı yazısı...

Gayrimenkul almak en temel yatırım araçlarından. Ne yazık ki pek çok insan oturmak için konut alırken bunun aslında bir yatırım olduğundan uzaklaşıyor ve duygusal bakışlarla karar alıyor. Sonucunda ise ya aldıktan bir süre sonra ya da iş o gayrimenkulü satmaya geldiğinde yanlış bir alım yaptıklarınn farkına varır. 

Bu durumda gayrimenkul danışmanlarının en çok karşılaştığı itiraz ise “Ben alırken bu rakama almıştım zaten, dediğiniz fiyata imkanı yok satmam” oluyor. Fakat gayrimenkul sahibinin kabul etmek istemediği alırken yanlış bir yatırımda bulunduğu ve zaten kendi istediği fiyata da o evin satışını yapmasının mümkün olmadığı. 

Prim yapacak gayrimenkul nasıl bulunur?

Peki bu duruma düşülmemesi mümkün mü? Evet mümkün. Kısaca birkaç adımda bu durumdan kurtulabilirsiniz. İşte prim yapacak gayrimenkulü bulmanın yolları...

1. Sırf gösteriş olsun diye yanlış fiyatlandırılan markalı konut projelerinden uzak durulmalı. Fiyatı yanlışsa markalı projeden konut aldığınızda zarara uğrarsınız. 

2. Yüksek aidatı olan evlerin yer aldığı projelerde hem kiralama hem de 2. el satışlar daha yavaş ilerler.

3. Doluluk oranı az olan projelerde, beklenti ile gerçekler istenilen yönde olmayabilir. 

4. Bölgesel fiyat skalasından daha yüksek gayrimenkuller yanlış yatırım olur. Ortalama 300 bin TL – 400 bin  TL bandında işlem gören bir bölgede 650 bin TL’ye yatırım gerçekleştirmek yanlış olur.

5. Mimarisi kullanışlı gayrimenkuller her zaman rağbet görecektir ve değeri de yükselir. 

Prim yapacak gayrimenkul nasıl bulunur?

6. Bölge seçimi gayrimenkul yatırımı yaparken önem arz eder. 

7. Aynı site içerisinde 1 oda 1 salondan 4 oda 1 salona kadar geniş seçeneklerin bulunan projelerde de istenilen primi yakalanamaz. Yaşayan profilinin değişkenliği projede olumsuz izlenim bırakabilir.

8. Barter denilen, iş karşılığı gayrimenkul alanların çok olduğu siteler fiyat farklılıklarına neden olacağından bu tip sitelerden de alım yapmak riskli olur.

9. Malzeme kalitesinin ve işçiliğin iyi olduğu gayrimenkullerin zaman içerisinde değeri daha fazla artar. 

10. Şişirilmiş kira getirisi vaadi ya da yüksek kira garantisi 2-3 sene içerisinde kiraların gerçek rakamlara çekilmesiyle zarara uğramanıza neden olabilir. 

11. Güvenilir müteahhit firmalardan uzaklaşılmamalı. Marka değerini reklam ile değil; mimarisiyle, malzeme seçimiyle, işçiliğiyle ve yaşayanların olumlu dönüşleri ile yükseğe taşıyan şirketler orta vadede size daha çok prim sağlama imkanı sunar. 

Prim yapacak gayrimenkul nasıl bulunur?

Aynı zamanda önemli bir unsur da gayrimenkul danışmanları. Bu işin profesyonellerinden destek talep etmek son noktada başvurulması gereken bir yöntem değil, bilakis gayrimenkul alımı için harekete geçildiğinde ilk yapılması gerekendir. 

Ev alırken yapı ve malzeme kalitesine dikkat edilmeli!

Yatırım değeri yüksek gayrimenkul nasıl belirlenir?


Geri Dön