19 / 04 / 2024

Propin Property, ofis pazarı son çeyrek raporunu hazırladı!

Propin Property, ofis pazarı son çeyrek raporunu hazırladı!

Ofis kiralama-satışı konusunda, aracılık ve danışmanlık hizmeti veren Propin Property Investment Consultancy, 2010 yılı Ekim-Kasım-Aralık aylarını kapsayan İstanbul Ofis Pazarı Son çeyrek Raporu"nu hazırladı...



Hazırlanan bu raporda, 2010 son çeyrek döneminin 2010 senesi için bütçelerini onaylatan firmaların büyük metrekareli kiralama işlemlerinin sonuçlanmasıyla kapandığı belirtiliyor.

Propin, 2010 yılı boyunca boşluk oranlarında düşüşün devam ettiği MİA(Merkezi İş Alanı)"da  son çeyrek döneminde boşluk oranının % 11,3 olarak gerçekleştiğini ifade ediyor. B sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranlarında en çarpıcı düşüşün % 26 oranında üçüncü ve son çeyrek arasında MİA"da gözlendiğini vurguluyor. A sınıfı ofis binalarının boşluk oranını MİA Dışı -   Avrupa"da %18,6, MİA Dışı Asya %14,4 seviyesinde, B sınıfı ofis binalarının boşluk oranını MİA Dışı - Avrupa"da %33,9, MİA Dışı Asya"da ise %15,1 seviyesinde olduğunu belirtiyor. Oniki ofis bölgesi arasında A sınıfı ofis binalarında en düşük boşluk oranı %1"le MİA"da yer alan Maslak Bölgesi"nde görüldüğünü vurguluyor.

Propin"in hazırladığı raporda, 2010 son çeyrekte A sınıfı ofis binalarının kira ortalamaları; geçen seneye göre yaklaşık 2 ABD Doları yükselerek MİA"da 28,2 ABD Doları /m ² /ay ve MİA Dışı - Asya"da 20,3 ABD Doları /m ² /ay olarak gerçekleştiği ifade ediliyor. B sınıfı ofis binalarının kira ortalamaları; MİA"da 16,7 ABD Doları /m ² /ay, MİA Dışı Avrupa"da 9,7 ABD Doları /m ² /ay, MİA Dışı Asya"da 13,0 ABD Doları /m ² /ay olarak belirtiliyor.

Propin, 2011 senesinde İstanbul"da mevcut ofis bölgelerine alternatif yeni ofis bölgelerinin göz önüne çıkacağını vurguluyor. Bu gelişim sürecinde, yıldızı parlayacak ilk ofis bölgesinin Kağıthane olacağını ifade ediyor. Konumu, alternatif yollarla kolay ulaşımı ve kentsel dönüşüm projelerinin bölgeye kattığı yeni kimlikle birlikte bölgenin, yatırımcıların yeni gözdesi olacağını belirtiyor.   Kağıthane Bölgesi"nin çok yakın gelecekte Büyükdere Aksı"ndaki merkezi iş alanlarının yükünü ve ileride oluşacak talepleri karşılayabilecek bir ofis bölgesi olacağını öngörüyor.


Geri Dön