18 / 04 / 2024

Ramadan Kumova: Kentsel dönüşümün yolu teşvikten geçer!

Ramadan Kumova: Kentsel dönüşümün yolu teşvikten geçer!

Fer Yapı kurucu ortaklarından Ramadan Kumova, yetersiz  alt yapı, niteliksiz yapılar, kaçak yapılaşma, gecekondulaşma ve gettolaşma gibi kentsel sorunların dönüşüm projeleri ile önlenebileceğini belirtti



İstanbul"un 1.  derece deprem kuşağında olduğuna ve olası bir depremde büyük zarar göreceğini dile getiren Fer Yapı kurucu ortaklarından Ramadan Kumova, yetersiz   alt yapı, niteliksiz yapılar, k açak yapılaşma, gecekondulaşma ve gettolaşma   gibi kentsel sorunların önüne geçebilmek için dönüşüm projelerinin sağlıklı   olması gerektiğini belirtti.

Kumova, œDönüşüm alanların ın hepsi bir birinden farklı özellikler taşıyor. Hazırlanacak projeler için tek bir reçete sunmak pek mümkün değil. Kimi alanlar gecekondu, kimi alanlar ise yasal olarak yapılaşmalara karşın niteliksiz   özellikler taşıyor dedi.

Depreme karşı dayanıksız   yapı alanları, Boğaz Kanunu"na tabi   alanlar ve sit alanı sınırları içinde kala n bölgelerin tümünde kentsel dönüşümün başarıya ulaşması için ihtiyaç duyulan tek şeyin teşvik olduğunu belirten Kumova, œYatırımcı ve hak sahibine verilecek olan teşvikle proje sonunda tarafların ve tüm kentin kazanımları olmak zorundadır. Bu anlamda kamunun imar teşvikleri çok önemlidir. Küçük parsellerden, büyük parsellere geçişle birlik sağlanacak alanlarda uygun imar artışları ile yetersiz alt yapının ve niteliksiz yapılaşmanın da önüne geçmek mümkün olabilir diye konuştu.

çözüm noktasında kamu-özel sektör ortaklığı nın hiçbir zaman göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Kumova, dünya örneklerinin incelenmesini, sivil toplumların katkılarını ve dönüşümün sadece fiziksel değil, aynı zamanda sosyal ve ekonomik olarakda değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Kumova, AB "nin öngördüğü mekansal sürdürülebilirliğin sağlanması için sosyal, ekonomik ve fiziksel olmak üzere üç ayaklı gelişim süreci   önerisiyle sözlerini bitirdi.

Ramadan Kumova"nın dönüşüm formülü:
1- Dönüşüm, arklı bölgeler için geçerli. Yatırımcı ve hak sahibin e verilecek olan teşvikle ortak payda oluşturulabilir.
2- Küçük parsellerden, büyük parsellere geçişle birlik sağlanacak alanlarda uygun imar artışları verilmeli.
3- Kamu-özel sektör ortaklığının hiçbir zaman göz ardı edilmeli, dünya örnekleri incelenmeli.


Geri Dön