28 / 03 / 2024

Recep Gürkan Katı Atık Bertaraf Tesisleri'ni inceledi!

Recep Gürkan Katı Atık Bertaraf Tesisleri'ni inceledi!

7 Nisan 2014 tarihinde mazbatasını alarak, Edirne Belediye Başkanı olarak görev başlayan Recep Gürkan, Başkanlığını yaptığı Edirne Katı Atık Birliği üyeleriyle Katı Atık Bertaraf Tesisleri'ni inceledi.



7 Nisan 2014 tarihinde mazbatasını alarak, Edirne Belediye Başkanı olarak görev başlayan Recep Gürkan, Başkanlığını yaptığı Edirne Katı Atık Birliği üyeleriyle el ele vererek Edirne'nin kanayan yarası olan vahşi şehir çöplüğüne son verecek projeyi hayata geçirmesiyle Edirnelilerin, takdirini kazandı. Katı Atık Birliği üyeleriyle yeni yapılan tesisi gezen Gürkan, Türkiye'de ilk defa bir çöp tesisinden köylerinde yararlanacağını söyledi. 


Edirne Katı Atık Birliği'nin olağan toplantısı Edirne Belediye Meclis Salonu'nda Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın başkanlığında gerçekleştirildi. 10 gündem maddesinin konuşulduğu toplantıda bir süre önce yapımına başlanan Katı Atık Bertaraf Tesisleri hakkında bilgi aktarıldı. 


Süloğlu'nun küçük bir ilçe olmasına rağmen gelişen sanayiyle katı atığın bir sorun haline geldiğini ifade eden Süloğlu Belediye Başkanı Mehmet Ormankıran, "Katı Atık Bertaraf Tesisleri'nin bitmesiyle birlikte çöplerin çevreye zarar vermeden yok edilmesi yöre insanını da memnun edecektir. Halkım adına gösterdiğiniz hassasiyetten dolayı Sayın Başkan Recep Gürkan'a teşekkür ediyorum" dedi. 


Bir önceki dönemde Edirne Kah Atık Birliği'nde yer aldığını ancak modern bir tesisi hayata geçirme noktasında önemli gelişmeler yaşayamadıklarım ifade eden Havsa Belediye Başkanı Oğuz Tekin ise, "Modern bir çöplük için birçok denememiz oldu, ama bu kadar başarılı bir neticeye ulaşamamıştık. Bir takım hatalardan dolayı hayal ettiğimiz projeleri gerçekleştirememiştik. Başkan Gürkan'ın gayreti içinde teşekkür ediyorum" diye konuştu. Lalapaşa Belediye Başkanlığı görevinde 20 yılı doldurduğunu ifade eden Bülent Şahinşah ise, "Çok güzel bir çalışmanın liderliğini yapmak Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'a nasip oldu. Ülkemizde kangren olan katı atık sorununun, modern bir tesisle çözüme kavuşturulması çok güzel. İlçe halkının adına size minnetlerimizi sunuyorum" dedi. 


Ak Parti'den Edirne Belediye Meclisi Üyesi olan Mehmet Özülkü ise, tüm kurumlarla işbirliği içinde olan ve Edirne'deki bir çok sorunu çözüme kavuşturan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'a teşekkür etti. 

"Edirne" ortak paydası altında, hiçbir siyasi ayrım gözetmeksizin, tüm kurumlarla işbirliği içinde kenti geleceğe taşıyacak projeleri hayata geçirmeyi hedeflediğini dile getiren Güıkan ise, "Edirne demokrat bir kent. Siyasi anlamda da bu olgunluğu göstermesi gerekiyordu. Edirne'ye ve Edirne'nin insan dokusuna yaraşır ve yakışır bir meclisimiz var. Tabi ki siyasi fikirlerimiz ayrı olacak ama bizler halkın özgür badesi ve oylarıyla seçildik. Öncelikli görevimiz halkımızı temsil etmek, kentimizin sorunlarına çözüm bulmak. Hepimizin büyük bir olgunluk içinde, Edirne için bir şeyler yapma azmiyle çalışmanız gerçekten gurur verici. Hep birlikte bu ortak çalışmamız Edirne halkının yararınadır." diye konuştu. 


GÜRKAN, ÜYELERLE KATI ATIK BERTARAF TESİSLERİNİ İNCELEDİ 


Edirne Katı Atık Birliği'nin olağan toplantısının ardından Başkan Giirkan ve üyeler bir süre önce yapımına başlanan Kah Ahk Bertaraf Tesisleri'ne giderek, burada incelemelerde bulundular. Firma yetkililerinden çalışmalar hakkında bilgi alan Gür kan, "Bu tesisin ihale bedeli KDV bedeli 13 milyon 800 bin TL'ydi. İnşaatı Yapan firma 7 milyon 777 bin TL teklif verdi. Yüzde 44'e yakın bir kırımla aldı burasını firma. Türkiye'deki en ucuz yapılan tesis desek yanlış söylemiş olmayız. 3 lottan oluşuyor burası. Arazinin yapısının nedeniyle 1. Lot 40-50 yıla kadar depolama siiıesi olacak. Ahk Su Arıtma Ünitemiz var. Almanya'dan bir arıtma sistemi geliyor. Onun havuzları yapılıyor. Biriken çöplerden sızan sular hiçbir şekilde doğaya karışmayacak. Bu sular özel borularla bu çöp sızıntıları arıtma tesislerine ulaştırılacak ve bu sular burada arıhlacakhr. 100 metre kare kapalı alanda çöplerin ayrıştırılması yapılacak. Buradaki çöplerden gübre elde edebileceğimiz bir kompost tesisimiz var, gübre tesisimiz var. Çöpten gübre elde edeceğiz ve ayrıca bir süre sonra biriken çöpten de elektrik enerjisi üreteceğiz. Ayrışhıdığımız çöp, ürettiğimiz gübre ve elektrikle para kazanan bir tesis olacak. Yüzde 25'lik kısmı bitti. Eğer kış şartları çok ağır olmazsa, tesisi 2016 yılın Haziran ayından önce bitirmeyi planlıyoruz. Edirne, Havsa, Süloğlu, Lalapaşa köyleriyle beraber, kısa bir süre sonra yıllardır çözüme kavuşturulmayan bu çöplerden kurtulmuş olacağız. Ortak kurduğumuz bu tesis Türkiye'de bir ilk olacak. Köylerimizdeki çöpler de bu tesiste bertaraf edilecek. Edirne Belediyesi olarak sadece merkezde değil çevre ilçelerimizde yaşayan vatandaşlarımızın da en büyük sorununa çözüm bulmuş olacağız. Bizler, Edirne'yi sadece kent merkezi olarak değil, Edirne'yi bir bütün olarak düşünüyoruz ve çalışmalarımızı bu doğrultuda yürütüyoruz" dedi. 


Trakya Demokrat Gazetesi


Geri Dön