18 / 04 / 2024

Rekabet Kurulu demir üreticilerine soruşturmadan vazgeçti!

Rekabet Kurulu demir üreticilerine soruşturmadan vazgeçti!

Rekabet Kurulu, inşaat demiri üreticileri bazı şirketlerin aralarında anlaşmak ve arzı kısmak yoluyla demir fiyatlarını artırdığı iddiası ve diğer iddiaları ienceleyerek soruşturma açılmasına gerek olmadığına ve şikayetlerin reddine karar verdi



           Rekabet Kurulu, inşaat demiri üreticileri bazı şirketlerin aralarında anlaşmak ve arzı kısmak yoluyla demir fiyatlarını artırdığı iddiası ve hurda alımlarında belirli firmalara diğer firmalara göre daha yüksek fiyat verilerek rekabetin ihlal edildiği iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda, soruşturma açılmasına gerek olmadığına ve şikayetlerin reddine karar verdi.
         Kurulun bu konuda yaptığı ön araştırmada, Ekim 2006 ile Mayıs 2011 arasındaki dönemde Türkiye uzun demir-çelik piyasasında gerçekleşen fiyatların, dünya fiyatlarıyla büyük ölçüde paralellik gösterdiğinin tespit edildiği bildirildi.
         Rekabet Kurulu, "inşaat demiri üreticileri İçdaş Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım San A.Ş, Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi A.Ş, Çolakoğlu Metalurji A.Ş, Diler Demir Çelik Endüstrisi ve Tic. A.Ş, Ege Çelik Endüstrisi San. ve Tic. A.Ş, Kroman Çelik San. A.Ş, Kaptan Demir Çelik Endüstrisi ve Tic. A.Ş,  İzmir  Demir Çelik San. A.Ş, Yazıcı Demir Çelik San. ve Tic. A.Ş, Ekinciler Demir ve Çelik A.Ş, Çebitaş Demir Çelik Endüstrisi A.Ş, Yolbulan Baştuğ Metalürji San. A.Ş"nin aralarında anlaşmak ve arzı kısmak yoluyla demir fiyatlarını
 artırdığı iddiası ve hurda alımlarında belirli firmalara diğer firmalara göre daha yüksek fiyat verilerek rekabetin ihlal edildiği" iddiası üzerine soruşturma yapılan incelemeyi karara bağladı.
         Rekabet Kurulunun  16 Haziranda başlattığı ve 14 Temmuzda karara bağlanan ön araştırmaya ilişkin açıklama Rakabet Kurumunun internet sitesinde yayımlandı.
         Ön araştırma kapsamında temel olarak, uzun demir-çelik fiyatlarındaki artışların, teşebbüsler arasındaki bir anlaşma ve/veya koordinasyon sonucu meydana gelip gelmediği incelendiği ifade edilen açıklamada, "Bu çerçevede, uzun demir-çelik üreticisi teşebbüslerde yerinde incelemeler yapılmış, ancak bu incelemelerde, söz konusu iddiaları destekleyen herhangi bir bulguya ulaşılmamıştır" denildi.
         Ön araştırmada, Ekim 2006 ile Mayıs 2011 arasındaki dönemde Türkiye uzun demir-çelik piyasasında gerçekleşen fiyatların, aynı dönemdeki dünya fiyatları ile karşılaştırıldığı ve incelenen teşebbüslerin nervürlü inşaat demiri için uyguladığı fiyatların, dünya fiyatlarıyla büyük ölçüde paralellik gösterdiğinin tespit edildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
         "Başta hurda olmak üzere hammadde fiyatları, enerji birim fiyatları, döviz kurları ve üretim teknolojisi gibi maliyet unsurlarının benzerliği, uzun demir-çelik üretiminin yaklaşık yarısının ihracata konu olması ve bunlara bağlı olarak Türkiye demir-çelik sektörünün dünya piyasalarına büyük ölçüde entegre olması bu paralelliğin ardındaki ana sebepler olarak değerlendirilmiştir. Arzın kısıtlandığı iddialarına yönelik incelemelerde ise, teşebbüslerin üretimlerinde radikal ve açıklanamayan bir azalış ve buna karşılık stok miktarlarında radikal bir artış olmadığı tespit edilmiştir. Ön araştırmada, uzun demir-çelik  piyasasında son dönemde yeni girişlerin olması, piyasada katı bir fiyat yapısının söz konusu olmaması ve yeknesaklığı kolaylaştıracak uygulamaların bulunmaması, teşebbüsler arasında rekabeti sınırlayıcı bir anlaşmanın varlığı ihtimalini azaltan unsurlar olarak değerlendirilmiştir. Tüm bu tespit ve değerlendirmeler
 neticesinde Rekabet Kurulu, uzun demir-çelik piyasasına yönelik şikayetlerin reddine karar vermiştir"
        

DİĞER KARARLAR
         Beyaz eşya sektöründe faaliyet gösteren Arçelik A.Ş, BSH Ev Al. San. ve Tic. A.Ş, Hotpoint-Ariston Solo ve Ankastre Ev Aletleri Indesit Company Beyaz Eşya Paz. A.Ş. ile Vestel Day. Tük. Malları Paz. A.Şnin beyaz eşya, küçük ev aletleri ve klima ürünlerine ait orijinal yedek parçalarını yetkili servisler dışındaki beyaz eşya tamircilerine sağlamadıkları iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda, 4054 sayılı Kanun uyarınca soruşturma açılmasına gerek olmadığına, şikayetin reddine karar verildi.
         Kurul, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Şnin alıcı firmalara ayrımcılık yaparak hakim durumunu kötüye kullandığı iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda, soruşturma açılmasına gerek olmadığına, başvurunun reddine karar verdi. Kurul, doğalgaz fiyatlarında değişim olmamasına rağmen Ege Gaz A.Şnin sıvılaştırılmış doğalgaz fiyatlarına yüzde 28,5 oranında zam talep ettiği iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda, 4054 sayılı Kanun uyarınca soruşturma açılmasına gerek olmadığına, şikayetin reddini kararlaştırdı.

MENFİ TESPİT VE MUAFİYET-
           Kurul, Televizyon İzleme Araştırmaları A.Ş. ile TNS Piyasa Araştırma Danışmanlık ve Ticaret A.Ş. arasında akdedilen Televizyon İzleyici Ölçümü Hizmet Sözleşmesine menfi tespit belgesi verilmesi/muafiyet tanınması talebi üzerine yapılan inceleme sonucunda, söz konusu sözleşmeye, gereken şartların tamamını karşılaması nedeniyle bireysel muafiyet tanınmasına karar verildi.
         Otomotiv Distribütörleri Derneğinin web sitesi, veri tabanı ve diğer sebeplerle hazırlanan raporlardaki bilgilerin yayınlanmasına yönelik teşebbüs birliği kararına menfi tespit belgesi verilmesi veya muafiyet tanınması talebi üzerine yapılan inceleme sonucunda da, binek ve hafif ticari araçların filo satışlarında markaların devlet, kiralama şirketleri, taksiler, leasing ve özel satış olarak sınıflandırılan alıcı gruplarına yönelik satışlardaki payı bakımından alınan bilgi paylaşımı kararına ilişkin olarak menfi tespit belgesi verilemeyeceği kararına varıldı.
         Kurul, ancak "İl bazındaki verilerin marka, model ve alt kırılım ayrıştırması içermemesi, lansmana ilişkin paylaşımların uygulanacak tavsiye veya nihai satış fiyatları, satış stratejisi, hedef, arz miktarı gibi koordinasyon doğurucu etkisi bulunan bilgileri içermemesi, filo satış rakamlarının alıcı grupları bakımından ayrıştırılmasında alıcıların unvanlarına ilişkin bilgilerin yer almaması" koşuluyla söz konusu bilgilerin paylaşımına yönelik teşebbüs birliği kararına bireysel muafiyet tanınmasını uygun buldu.
         Total Oil Türkiye A.Şnin sahip olduğu tüplü LPG dağıtımı işine ilişkin bayilik sözleşmelerinin Aygaz A.Ş. tarafından devralınması sonucunda Aygaz A.Şnin ve bağlı ortaklığı Mogaz Petrol Gazları A.Şnin Türkiye tüplü LPG pazarındaki toplam payının, pazar payı eşiğini aşacak olması nedeniyle, bu şirketlerin bayileri ile imzalamış oldukları bayilik sözleşmelerine bireysel muafiyet verilmesi talebi üzerine de kurul, Aygaz A.Ş., Mogaz A.Ş. ve Total Oil Türkiye A.Ş.ile tüplü LPG bayileri arasında imzalanan bayilik anlaşmalarının, bahse konu devralma işlemi sonrasında, ilgili ürün pazarındaki toplam pazar payının yüzde 40lık eşiği aşacak olması nedeniyle, 2002/2 sayılı Tebliğ
 kapsamında olmadığına karar verdi.
         Kurul, Total Oil Türkiye A.Ş ile tüplü LPG bayileri arasında imzalanan bayilik sözleşmelerine "sözleşmenin 6. maddesinde yer alan ve üçüncü kişilere rekabet etmeme yükümlülüğü getiren hükmün kaldırılması, sözleşmenin 30. maddesinde yer alan ve süreye ilişkin olan hükmün sözleşme süresinin 5 yılı aşamayacağını ifade edecek şekilde düzenlenmesi" koşuluyla bireysel muafiyet tanınmasını kararlaştırdı.
         -BİRLEŞME VE DEVRALMALAR-
         Kurul, Tobak Tütün Mamulleri ve Paz. Dağıtım Tic. Ltd. Ştinin Mey İçki San. ve Tic. A.Ş. tarafından elden çıkarılan Burgaz varlıklarının Antalya Alkollü İçecek A.Şye satışının onaylanmaması ve Alda Alkollü ve Alkolsüz İçecek Pazarlama Dağıtım San. ve Tic. A.Şnin elden çıkarılacak Burgaz varlıkları için Mey İçki San. ve Tic. A.Şye verdikleri teklifin değerlendirilmesi talebiyle 5
 Temmuz 2011 tarihinde  Kurum kayıtlarına giren başvurular ile ilgili olarak, herhangi bir işlem yapılmasına gerek olmadığına, başvuruların reddine karar verdi.
         Kurul, Milangaz LNG Toptan Satış Tic. ve San. A.Ş. hisselerinin yüzde 50sinin Demirören Enerji Madencilik San. ve Tic. A.Ş. tarafından EGL Holding Luxembourg AGye, EGL Elektrik Toptan Ticaret A.Ş. hisselerinin yüzde 50sinin EGL Holding Luxembourg AG tarafından Demirören Enerji Madencilik San. ve Tic. A.Ş.ye karşılıklı olarak devredilmesi yoluyla kurulacak olan iki ortak girişime
 izin verdi.
         Rekabet Kurulu ayrıca Aliağa Terminalinin Shell&Turcas Petrol A.Şden Feza Gayrimenkul Proje İnşaat Turizm Ltd. Şti. devredilmesi işleminin, ilgili Tebliğde öngörülen eşiklerin aşılmaması nedeniyle izne tabi olmadığı kararına vardı.
         AA


Geri Dön