25 / 04 / 2024

Remzi Kozal: Yağmur suları değerlendirilmeli!

Remzi Kozal: Yağmur suları değerlendirilmeli!

Tüm Mimarlar ve Mühendisler Birliği Genel Başkanı Remzi Kozal, Karadeniz bölgesindeki normalin çok üzerinde yağan yağmur sularının kontrol altına alınması gerektiğine dikkat çekti



Tüm Mimarlar ve Mühendisler Birliği Genel Başkanı Remzi Kozal, özellikle Samsun-Rize arasındaki bölgelerde yağmurların artmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. "Özellikle Karadeniz bölgesinde yoğun bir şekilde devam eden yaz yağmurları sellere, heyelanlara, taşkınlara neden oluyor. Fırtına şeklinde yağan yağmurların Karadeniz bölgesinde bugüne kadar görülmemiş yoğunlukta olduğunu; bizzat meteoroloji yetkilileri belirtiyor" diyen Kozal, bu durum dikkate alınarak bazı çalışma ve planlamaların yapılması gerektiğini ifade etti.

Karadeniz bölgesindeki bu normalin çok üzerinde yağan yağmur sularının mutlaka kontrol altına alınması gerektiğini vurgulayan Remzi Kozal sözlerine şöyle devam etti: "Bu fazla suyun bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. Barajlar, bentlerle tutulup elektrik enerjisi üretiminde, sulamada, spor ve turizm amaçlı olarak kullanılmalıdır. Yine yurdumuzun kurak ve suya ihtiyaç duyan ve duyacak olan bölgelerinde kullanılmak üzere boru hatlarıyla taşıma sistemleri üzerinde çalışılmalıdır. Fazla miktarlar içinde Ortadoğu ülkelerine pazarlanması konusunda projeler üretilmelidir. Yerleşim yerleri; su taşkınları, sel ve heyelanlardan etkilenmeyecek, zarar görmeyecek şekilde oluşturulmalı ve gerekirse yer değiştirmeler yapılmalıdır."

Karadeniz bölgesinde ormanlar artıyor...

"Son yıllardaki yağmurlardaki artış ve kırsal kesimlerden kentlere göçen insanların  boşluğuyla ormanlarda önemli oranda bir artış gözlemleniyor" diye konuşan Kozal, "Hayvan otlakları kendiliğinden bir bir ormanlaşıyor. Mevcut ormanlar da her geçen gün biraz daha görkemini artırıyor. Ancak, bu durumda ormanların işletilmesi önem kazanıyor ve ekonomiye önemli katkılarının olabileceğini vurgulamak gerekiyor. Dünyanın en büyük kavak ormanının Samsun-Terme, Çarşamba bölgesinde olduğunu özellikle belirtelim" dedi.


Geri Dön