20 / 04 / 2024

Rexx Sineması yılan hikayesine döndü: Yıkılacak mı yıkılmayacak mı?

Rexx Sineması yılan hikayesine döndü: Yıkılacak mı yıkılmayacak mı?

Rexx Sineması'nın akıbeti belirsizliğini koruyor. Salonun çevresinin levhalarla korunmaya alınması üzerine yıkımın başlayacağı iddia edildi. Kadıköy Belediye Başkanı Şerdıl Dara Odabaşı ise "Yıkım yok" dedi. Vakıf da, yıkımın şu an yapılmayacağını, güvenlik önlemi aldıklarını açıkladı. 



1961 yılında açılan, Kadıköy’ün köklü sineması olan Rexx, 27 Mart 2020 itibariyle gösterim faaliyetlerini durdurdu. 1961'de Reks adıyla açılan, 1996'da Rexx adıyla hizmetine devam eden ve daha önce 2016'da kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan fakat bina sahipleriyle yapılan görüşmeler sonucunda hizmetini sürdürmeye devam eden salon, 4 sene sonra boşaltıldı.

Gazete Duvar'da yer alan habere göre; yerli yabancı binlerce filme ev sahipliği yapan sinemanın etrafı metal saclarla kapatıldı, inşaat çalışmaları başladı. Sinemanın 30 yıllık işletmecisi Viron Anas, 27 Mart 2020 tarihi itibariyle kira bedelinin yüksek olduğuna vurgu yaparak, masraflarını karşılayamadığı için sinemayı kapatmaya karar verdiğini belirtmişti. Mal sahibi Rum Ortodoks Vakfı ise aynı günlerde üç senedir kira zammı yapmadıklarını fakat binanın depreme dayanıksız olduğunu ifade ederek Rexx sinemasının yıkılarak yeniden yapılacağını duyurmuştu.

Kadıköy'ün köklü sineması Rexx'in tahliye edilmesi üzerine Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı bunu engellemek için harekete geçtiğini açıkladı. Odabaşı, 27 Mart 2020'de sosyal medya hesabından, bu durumu değiştirmek için harekete geçeceklerini dile getiren bir paylaşım yaptı. Odabaşı yaptığı paylaşımda, "Kadıköy’ün en önemli kültür değerlerinden olan Rexx Sineması’nın kapanma kararını sizler gibi ben de üzülerek öğrendim. Salgın tehdidinin aşılmasının ardından sinema binasının mülk sahipleriyle bu değerli kültür mirasını geleceğe nasıl taşıyabileceğimizi değerlendireceğiz" ifadelerine yer verdi. 

Sinemaseverleri ve Kadıköylüleri heyecanlandıran bu haber sonrasında salonun akıbeti tam bir muammaya dönüştü.

Rum Ortodoks Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kostandin Kiracopulu, 31 Mart 2020'de Kadıköy Gazetesi’ne verdiği demeçte Rexx’in binasının geleceğine ilişkin, “Sinemadan çok kültür merkezine benzeyen bir kompleks yapmayı düşünüyoruz. İçinde otopark ve çok amaçlı salonlar olacak. Böyle bir projemiz var” diye konuşmuştu.

6 Aralık 2020'de binanın önüne metal sacların yerleştirilmesinden sonra Rexx sinemasının yıkımının başladığı ileri sürüldü ve sosyal medyada gündem oldu. Konunun tarafı olmadığını dile getiren Kadıköy Belediyesi süreçle ilgili bilgi paylaşmadı. Kamuoyunda geniş yankı uyandıran yıkım iddiasından sonra Kadıköy Belediye Başkanı Şerdıl Dara Odabaşı ise, 7 Aralık 2020'de sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Reks Sineması hepimiz için çok kıymetli. Mülk sahibi Vakıf ile temastayız. Elbette Vakıf, yatırımcılarla da görüşüyor. Şimdilik şunu söyleyebilirim ki; Reks Sineması’nda şu anda bir yıkım yok. Mülk Sahibi Vakıf koruma amaçlı cephesini kapattı" diye konuştu. 

Levhaların sinemanın etrafına konmasından sonra 7 Aralık 2020'de Gazete Kadıköy'e yeni bir açıklamada bulunan Rum Ortodoks Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kostandin Kiracopulu, levhaların konma nedenini “Yıkım başlamadı. Mart ayında zaten sinemayı boşalttık. Nisan ayında anahtarları notere bırakmışlardı onu teslim aldık. Sinemayı başı boş bırakamazdık. Bu nedenle korumak için bir güvenlik şirketiyle anlaşmıştık. 24 saat korunuyordu ancak biz de vakıf olarak güvenlik şirketine 20-23 bin TL para ödüyorduk. Pandemi nedeniyle bunu karşılayamaz hale geldik ve anlaşmayı iptal ettik. Sinema korunsun, içeriye girişi önleyelim diye de etrafına levha koyduk" diyerek anlattı. 

Vakfın yıkılacağını, Kadıköy Belediyesi'nin 'Kadıköy için çok kıymetli' olduğunu vurguladığı Rexx sinemasının akıbeti belirsizliğini korumayı sürdürüyor. 

Rexx Sineması’nda yıkım başladı!


Geri Dön