25 / 04 / 2024

Rıfat Hisarcıklıoğlu: İnşaat sektörsüz ekonomi yönetilemez!

Rıfat Hisarcıklıoğlu: İnşaat sektörsüz ekonomi yönetilemez!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 2013 yılında inşaat sektörünün Türkiye'ye 33 milyar dolarlık döviz getirdiğine dikkat çekerek, "Bu sektörü yokmuş gibi farz ederek ekonomiyi yönetebilmek mümkün değil" dedi.



Hisarcıklıoğlu, İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu 'nca düzenlenen "Türkiye 3'üncü Genişletilmiş İnşaat Sektörü Değerlendirme ve İstişare Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, inşaat sektörünün Türkiye'nin dinamosu olduğunu, son 5 yüdır büyümenin de, istihdamın da yüzde 15'ini sektörün tek başma sağladığını söyledi. 2013 yılı itibarıyla sektörün Türkiye'ye 33 milyar dolarlık döviz getirdiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'nin 33 milyar dolar daha az borç almasını sağlıyoruz. Bu sektörü yokmuş gibi farz ederek ekonomiyi yönetebilmek mümkün değil" dedi. 


Sektörün, kendisiyle iş yapan diğer sektörleri de geliştirdiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Alt sektörler hesaba katıldığında sektör Türkiye'nin vazgeçilmezi" dedi. 


Sektör için yurtiçinin yanı sıra, yurtdışında da müthiş bir pazar bulunduğunu bildiren Hisarcıklıoğlu, ülkenin yanı başındaki bölgede şu anda istikrarsızlık olduğunu, ancak huzur geldiğinde bölgedeki yıkılanları Türk müteahhitlerinin yapacağına işaret etti. Kimsenin girmeye cesaret edemediği bölgelerde iş yapan sektörün, doğru hedef ve motivasyon ile yapamayacağı bir şey olmadığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Yanı başımızdaki coğrafyada da çok büyük iş var" dedi. 


Hem dinamo diyeceğiz hem de kaderine terk edeceğiz... 

Hisarcıklıoğlu, tecrübesi olmayan, işi yürütecek personeli olmayanların müteahhitlik yaptığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, "İu sektöre en fazla zararı sektörde faaliyet gösterenler veriyor" dedi. Sektörün sağlıklı envanterinin yapılamadığını, bu işi kaç kişinin yaptığı, hangi müteahhidin elinde kaç proje olduğu gibi bilgilerin hiçbir kurumun elinde bulunmadığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Bir taraftan sektöre Türkiye'nin ekonomisinin dinamosu diyeceğiz, diğer taraftan sektörü kendi kaderine terk edeceğiz. Bu yapı daha fazla sürdürülemez" dedi. 


Mesleki yeterlilik belgesi olmayanlar çalışamayacak..

Yeni çalışmaları hakkında da bilgi veren Hisarcıklıoğlu, mesleki yeterlilik belgesi olmayanların tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalışamayacağını, çok yakında bununla ilgili yasanın çıkacağını belirtti. Hisarcıklıoğlu, "Yasal düzenleme çıktıktan sonra, İMKON'la TOBB çatısı altında kuracağımız yapı ile beraber bu belgelendirme işini hızlandıracağız" dedi. Hisarcıklıoğlu, "Bu işi hakkıyla yapanlar büyüyecek, yapamayanlar sektörü lekelemeyecek" diye konuştu. 


Tellioğlu: Talebimiz bütüncül mevzuat..

İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu ise İmar Kanununun bir kısmının Kentsel Dönüşüm Kanunu üe muhalif olduğunu belirterek, "Talebimiz İmar Kanunu ile diğer kanun ve mevzuatların bütüncül bir yapı içerisinde olması ve sağlıklı işlemesidir" dedi. 

Kamu İhale Kanunu'nun yenilenmesinin de kaçınılmaz olduğunu, iş sağlığı ve güvenliği konusunda sektörün üzerinde büyük bir baskı oluştuğuna işaret eden Tellioğlu, " Çalışma Bakanımız 2 bin inşaatın denetlemelerde bin 800'ünün mühürlendiğini söyleyerek kamuoyuna bir müjde vermiş oluyor. Kusura bakmayın, bu, müjde değildir. Bu, bakanlık açısından da sektör açısından da bir ayıptır" diye konuştu. 


Tellioğlu, sektörün yasal mevzuata dayalı örgütsel bir yapısının olmamasının sorun yarattığına işaret ederek, "Bu gidişle inşaat sektörü Türkiye'de batar. Maalesef, Türkiye'de inşaat sektörünün üçte biri çürük elmadır" dedi. 


Çeklere sigorta getirilecek!

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nm Geleneksel Vergi Ödül Töreni'ne katüan Hisarcıklıoğlu, seçim öncesi yapısal reform beklemenin hayalperestlik olacağını, ancak Türkiye'nin yapısal reformları ıskalamaması gerektiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, Lenin'in "Sürekli Devrim"sözünü "Sürekli reform" haline getirmeleleri gerektiğini söyledi. 


Bugün ticaret alanında en büyük sıkıntının Çek Yasası olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, çeklere sigorta getirileceğini ve 'karekod' uygulamasına geçileceğini bildirdi. Hisarcıklıoğlu, "Bu karekod uygulaması ile çeki kullananın tüm bilgileri yer alacak. Bu çalışma yakında tamamlanacak Böylece riski görebileceğiz. 

Bilerek risk alacağız" dedi. 


Dünya


Geri Dön