26 / 04 / 2024

Risk tespiti yapılan binalar yüzde 673 oranında arttı!

Risk tespiti yapılan binalar yüzde 673 oranında arttı!

Akbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge: "Risk tespiti yapılan bina sayısı yüzde 673 oranında arttı" Akbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, kentsel dönüşümde riskli yapı tespit adetlerind



Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, geçen yıla oranla risk tespiti yapılan bina sayısının yüzde 673 oranında arttığım aktaran Tözge, "2014 Ağustos ayı itibariyle toplamda riskli tespit edilen yapı adedi 42 bin 480. Bu yapıların 26 bini bu yılın ilk yedi aymda tespit edildi. Bu yapılardaki bağımsız bölüm adedi yaklaşık 120 bin adet. 2014 Ağustos ayı itibariyle toplamda 9 bin 167 adet riskli yapının yıkımı gerçekleştirildi" diyor. 


Tözge, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile imzaladıklan protokol kapsamında, Akbank'tan kentsel dönüşüm kredisi kullanacak hak sahiplerinin yüzde 4 oranındaki faiz desteğinden yararlandığını belirtiyor. Tüketicilere avantajlı oranlarla kredi kullandırdıklarını ifade eden Tözge, "Şubelerimize ve çağn merkezimize gelen taleplerden, kentsel dönüşüm konusunun öneminin gün geçtikçe çok daha fazla sayıda kişi ve kurum tarafından fark edildiğini görebiliyoruz. Bu konuda müşterilerimizi doğru bilgilendirebilmek ve sağlıklı kredi çözümleri sunabilmek için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, belediyeler, müteahhitler ve kat malikleri ile çok sayıda toplantı yaparak kentsel dönüşüm kredi ürünlerimizi hazırladık. Hak sahipleri, bankamızdan riskli yapılan için yapım kredisi kullanmanın yanında, başka bir yerden konut almak için faiz destekli edinim kredisinden de yararlanabiliyorlar. Her iki krediyi de 10 yıl vadeye kadar sunuyoruz. Hak sahipleri, eşit ödemeli planlar yanında iki yıla kadar sadece faizli ödeme planından da yararlanabiliyorlar. Böylece, inşaat süresi boyunca tüketiciler düşük taksit ödeyerek bu dönemdeki diğer ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar. Geniş şube ağımız ile Türkiye'nin her yerinde kentsel dönüşüm kredi ürünlerimizi müşterilerimizin kullanımına sunuyoruz" diye konuşuyor. 


"Müşterilerimize ayncalıklı bir hizmet sunuyoruz" Tözge, Akbank olarak, 2013 yılı konut kredilerinde pazarın üzerinde ve sağlıklı büyüyen bir banka olduklarını söylüyor. 2012 yılının sonunda 9,8 milyar TL olan banka bakiyesinin 2013 yılında yüzde 29 büyüme ile 12,6 milyar TL'ye ulaştığını hatırlatan Tözge, 2014 yılında pazarın paralelinde büyüme göstererek, yüzde 12 olan pazar paylannı konıduklannı kaydediyor. Tözge, sene sonunu da aynı şekilde kapatmayı hedeflediklerini açıklıyor. Akbank'ın konut kredilerindeki çalışmalarını Büyük Kırmızı Ev markası aibnda yürüttüğünü aktaran Tözge, sözlerine şöyle devam ediyor: "Büyük Kırmızı Ev'de satış öncesi ve satış sonrası hizmetlerimiz aracılığıyla, müşterilerimize ayncalıklı bir hizmet sunuyoruz. Konut kredilerinde, 2014 yılında gerek çeşitli müşteri gruplarına yönelik avantajlı faiz oranlan uyguladığımız, gerekse dönemsel kampanyalarımız ile konut kredilerinde Büyük Kırmızı Ev'in öncülüğünü devam ettiriyoruz. En çok tercih edilen mortgage ürünümüz eşit taksitli ve sabit faizli mortgage. Ancak, bunun yanında tüketicilere mortgage kredilerinde farklı ürün ve ödeme seçeneklerini sunuyoruz. Taksit ödemelerini gelirine göre ayarlamak isteyen müşterilerimiz için esnek ödeme planlarımız mevcut. Ara dönemlerde toplu gelir elde eden müşterilerimiz için ara ödemeli, dönemsel gelire sahip olan müşterilerimize yönelik dönem ödemeli, gelirinde aylara göıe düzenli artış olan müşterilerimiz için artan ödemeli, kredisinin anaparasının bir kısmını vade sonunda toplu olarak ödemek isteyen ve taksit tutarlanm azaltmak isteyenler için balon ödemeli mortgage seçeneklerimiz mevcut. Kredinin başlangıcında ödemesiz dönem de uygulayabiliyoruz." "Pazar yılsonunda 113 milyar TL'ye ulaşacak" 2014 yılının ilk çeyreğinde para politikalarındaki düzenlemeler nedeniyle yüzde 1,15'e kadar yükselen konut kredisi faizlerinin kasım ayında yüzde 0,92 seviyesine kadar düştüğünü belirten Tözge, fiyatların, yurtdışı faiz seviyeleri ve yurtiçindeki enflasyon oralılarına bağlı olarak değişkenlik gösterebileceğini vurguluyor. Tözge, konut kredisi pazarının 2013 yılını yüzde 27 büyüyerek 101 milyar TL ile kapattığını kaydederek, "2013 yılı son çeyreğinde faiz oranlarının artması ile pazar büyümesi yavaşlarken, aynı trend 2014'ün ilk çeyreğinde de devam etti. Mayıs ayından itibaren pazar büyüme trendine girse de zayıf geçen l'inci çeyrek nedeniyle, 2014'ün ilk 11 ayında sadece yüzde 11 büyüdü. Dolayısıyla, yıl toplamında büyümenin, geçen seneki yüzde 27'lik büyümenin çok altında kalacağını, yaklaşık yüzde 12 civarında olacağım ve pazann sene sonunda 113 milyar TL seviyelerine ulaşacağını öngörüyoruz. 2015 yılında da bu seneye benzer bir büyüme ile pazar büyüklüğünün 125 milyar TL seviyelerine ulaşmasını bekliyoruz" diyor. 


Dünya Real Estate


Geri Dön