25 / 04 / 2024

Rize İkizdere Vadisi´nde inşaatı süren HES için inceleme yapıldı

Rize İkizdere Vadisi´nde inşaatı süren HES için inceleme yapıldı

Rize´nin İkizdere Vadisi´nde inşaatı süren HES projeye uygun olup olmadığının belirlenmesi için bilirkişi heyeti inceleme yaptı



Rize´nin İkizdere Vadisi´nde inşaatı süren Selin 1-2 Hidroelektrik Santrali´nin (HES) projeye uygun olup olmadığının, bölgeye geri dönüşümsüz zararlar verip vermediğinin belirlenmesi için bilirkişi heyeti inceleme yaptı.

Rize İdare Mahkemesi tarafından yetkilendirilen Hakim İsmail Tazegül, Rize Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Davut Turan, Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selim Sanin ve Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Adil Binal´dan oluşan bilirkişi heyeti, İkizdere Vadisi´nde güvenlik güçlerince alınan önlemler sonrası incelemede bulundu. İnceleme sırasında HES sahasına gelen bazı vatandaşlar, açtıkları pankartlarla inşaatların iptalini istedi.

Konuyla ilgili AA muhabirine açıklama yapan avukat Yakup Şekip Okumuşoğlu, çevresel etkilerinin çok fazla olduğu gerekçesiyle inşaat için yürütmeyi durdurma davası açtıklarını belirterek, "HES sahasının 500 metre yukarısında Türkiye´nin en önemli termal oteli var. Termal otelin 2 kilometre yukarısında su depolama alanı var. Burada yapılan patlamalarla yer altı suları ve kaplıcalar yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmakta. Çevreye verilen geri dönüşümsüz zararlardan endişeleniyoruz. Türkiye´nin en önemli hazinesi termal tesis, kaderi ile baş başa. İptal kararının çıkacağına inanıyoruz" dedi.

Okumuşoğlu, bilirkişi heyetinin düzenleyeceği rapora göre yürütmenin iptal edilip edilmeyeceğine karar verileceğini söyledi. İkizdere Vadisi Cimil Deresi üzerinde bir firma tarafından yaptırılan Selin 1-2 HES ve Regülatörünün, ÇED raporuna uygun yapılmadığı ve çevreye geri dönüşümsüz zarar verdiği iddiasıyla avukat Yakup Şekip Okumuşoğlu, 4 dernek ve 37 köy sakini adına geçen yıl mayıs ayında yürütmenin durdurulması için Rize İdare Mahkemesi´nde dava açmış, 3 Kasım 2009 tarihinde mahkeme "yürütmeyi durdurma" kararı vermişti.
AA

Geri Dön