26 / 04 / 2024

Rize'de dolgu alanındaki yapılaşma sorunu nasıl çözülecek?

Rize'de dolgu alanındaki yapılaşma sorunu nasıl çözülecek?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, Rize'de dolgu alanındaki yapılaşmaya ilişkin açıklama yaptı. 



Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhasekiile Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Rize Valisi Erdoğan Bektaş'ı makamında ziyaret etti.


Bakan Özhaseki, Rize'ye gelişlerinin hayra vesile olmasını dileyerek, Rize'nin her zaman gündemlerinde olduğunu ifade etti.


Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Dolgu alanı konusuna da değinen Bakan Özhaseki, "Dolgu alanı konusuna geçmezden önce bilinmesi lazım ki aslında Türkiye'de dönüşüm gereken o kadar çok alan var ki bütün buralarda bizim çok hızlı davranmamız icap ediyor. O yüzden Çevre Bakanlığı ile Şehircilik Bakanlığı bir araya getirilip kurulmuş, birtakım yetkiler verilmiş, kaynaklar ayrılmış, hızlı bir şekilde beraberce yürütülsün de istenmiş." ifadelerini kullandı. 


Özhaseki konuşması sırasında kentsel planlamada karşılaşılan sorunlara değindi. Özhaseki, şu değerlendirmelerde bulundu: "Haliyle Anadolu toprakları binlerce yıllık olmasına rağmen ve dünyanın en eski yerleşim yeri, en eski şehirleri olmasına rağmen planlamanın biraz geç olması, daha sonra gelen ideolojik belediye anlayışları ve yapılaşmada belki de standardı, kaliteyi tutturamamamız birçok şehirde, birçok sorunla bizi karşı karşıya bırakıyor. Bunların hepsinin yolu var, çözümü var ancak bütün bu yollar ve çözümler nihayetinde bizim planlamamız neticesinde ortaya çıkmasına rağmen yerelde belediyemizin ve sonra da halkımızın bize vereceği destekle çözülür. Şöyle bir güç yok, yukarıya çekilip istediği gibi planlama yapıp, ertesi sabah gelip hepsini yıkıp yapıp teslim edip ortaya çıkaracak bir güç, imkan, fırsat, yetki, kanun öyle bir şey yok. Ortak akılla bu işi çözeceğiz biz."


Rize'deki yaşanan sorunlara işaret eden Özhaseki şu şekilde konuştu; "Buradaki sorun, birincisi dolgu alanındaki konutların şu anda Allah korusun herhangi bir sıkıntı durumunda vatandaşlarımıza müthiş bir risk olarak geri dönecek olması, can kaybı yaşanacak olması. Oradaki yıkımlarda birçok insanın canını, malını kaybetmesi tehlikesiyle karşı karşıya kalması. İşin silüet tarafı, mimari tarafı, görüntü tarafını artık ikinci planda düşünüyoruz. Böyle bir sıkıntıyla karşı karşıya kaldığımıza göre şimdi bizim bunu bir fırsata dönüştürme imkanımız olabilir mi? Evet, olabilir. Karşımızda bir tehlike var, sıkıntı var, bu belayı çözerken bu bir fırsata dönüşebilir. Nasıl bir fırsata dönüşebilir? İstediğimiz evsafta, düşündüğümüz nitelikte Rize'ye, bu güzel, şirin, çayın başkenti olarak her yerde anılan, bizim de doğrusu 'Rize' derken bile içimizin sıcak sıcak aktığı bir memlekete şahane bir meydan kazandırabiliriz, bir prestij caddesi kazandırabiliriz. Buraya uygun bir yapılanma, yeni bir mimari tarz ve üzerinde yeni konutlar inşa edebiliriz."


Özhaseki, Rize'deki sorunları değerlendirmek için toplantı yapacaklarını söyledi. Özhaseki, "Kağıtlar, evraklar üzerinde, ne kadar bizde belge varsa bunlar üzerinde çalışacağız yani burada ne kadar inşaat alanı var, ne kadar ticarethane var, ne kadar konut var. Hangisi daha riskli vesaire vesaire bunlara çalışacağız." dedi.


Geri Dön