16 / 04 / 2024

Rize'de HES inşaatı protesto edildi

Rize'de HES inşaatı protesto edildi

Senoz Vadisi Koruma Platformu üyesi bir grup, Rize'nin Çayeli ilçesi Çataldere köyünde yapımı sürdürülen hidroelektrik santrali (HES) inşaatı ile yüksek gerilim hatlarını taşladı



Çataldere köyünde toplanan grup, Senoz Vadisi'ndeki dereler üzerine yapılan Uzundere ve Atabey HES inşaatlarını protesto eden mesajların yer aldığı pankart ve dövizler açtı. Köy meydanından Uzundere HES inşaatı alanına kadar sessiz yürüyüş yapan grup, burada inşaat ve yüksek gerilim hatlarını taşladı.Taşlama sırasında, inşaatta görevli bir kişi, eylemcileri kamerayla görüntüledi.

Grup adına açıklama yapan Senoz Vadisi Koruma Platformu Dönem Sözcüsü Suna Akyıldız Balcı, bölgede hidroelektrik santral yapılmasına karşı olduklarını, durdurulması için her türlü çabayı göstereceklerini söyledi.

Bölge halkının hidroelektrik santrallere karşı Rize İdare Mahkemesine dava açtığını belirten Balcı, şunları kaydetti: "Senoz Derneği ve vatandaşların açtığı dava sonrası Rize İdare Mahkemesi nisan ayında yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak vadiyi terk etmesi beklenen şirketler faaliyetlerini sürdürdü. Buna göz yuman kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunduk. Kuşkusuz bu sorumlular yasalar önünde bunun hesabını verecektir."

Senoz Vadisi Koruma Platformu adına suç duyurusunda bulunan avukat Münir Yazıcı ise telefonla gazetecilere yaptığı açıklamada, Rize Valiliğinin çevre düzenlemesi adı altında şirketlere geçici lisans verdiğini iddia ederek, "Rize Valiliği, Çayeli Kaymakamlığı, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü hakkında suç duyurusunda bulunduk. Hukuki yollardan mücadelemizi sürdürüyoruz. Akıl ve vicdan sahibi insanları Senoz'a, çevreye ve doğaya sahip çıkmaya çağırıyoruz" dedi.
AA


Geri Dön