25 / 04 / 2024

Rize'de sel bilançosu: 3 ev yıkıldı, 10 ev kullanılamaz halde!

Rize'de sel bilançosu: 3 ev yıkıldı, 10 ev kullanılamaz halde!

Rizede meydana gelen sel ve heyelanlar nedeniyle 3 evin tamamen yıkıldığı, 10 evin kullanılmaz hale geldiği, 30a yakın evin boşaltıldığı, 60ın üzerinde ev için de kullanılmaması tavsiyesinde bulunulduğu açıklandı



Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Rizede yaşanan afet sonrası adeta seferberlik ilan edildiğini bildirdi. Üst mahallelerde meydana gelen sel ve heyelanların tarım alanlarını ciddi anlamda tahrip ettiği, yolların ulaşıma kapandığı, evlerin yıkıldığı, şehir merkezinde bina ve iş yerlerini su bastığı, çok sayıda aracın suya gömüldüğünü vurgulayan Bakırcı, içme suyu hattının tehlikede olduğu, hattın zarar görmesi halinde 250 bin kişinin 15 gün susuz kalabileceğini ifade etti.

Rizede afetin yaşandığı 24 Ekim günü 24 saatte metrekareye 226,6 kilogram yağmur düştüğünü belirten Bakırcı, şöyle devam etti:

"Sel ve heyelanlar nedeniyle 3 ev tamamen yıkıldı, 10 ev kullanılmaz hale geldi, 30a yakın ev boşaltıldı, 60ın üzerinde ev için de kullanılmaması tavsiyesinde bulunuldu. Yaklaşık bin esnaf ciddi anlamda mağdur durumda. 350 civarında bina zarar gördü. Bina ve iş yerlerinin bodrumuna 300 bin ton su ve balçık yığıldı. Uzmanlar bu tür afetlerin ortalama 70-80 yılda bir yaşanabileceğini belirtiyor."

Bakırcı, afetin ilk saatlerinde olabilecekleri tahmin ederek İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yardım istediğini anımsatarak, şunları kaydetti:

"Çevre il ve ilçelerden, ayrıca kentteki inşaat firmalarından da gelen yardımlarla zaman kaybetmeden çalışmalara başlandı. 120 araç ve iş makinesi, bunlarla birlikte 400 personelle sahada olan ekipler, gece gündüz çalışmalarına devam ediyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından bölgede yaşanan sel felaketi sebebiyle acil ihtiyaçların karşılanması amacıyla Rize Valiliği emrine 3 milyon lira acil yardım ödeneği gönderildi. Afetin yaraları sarılmaya çalışılıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcıya afetle ilgili dosya sundum. Ayrıca Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğana sunmak üzere de bir dosya hazırlatıyorum."

AA


Geri Dön