28 / 03 / 2024

Rizenin İkizdere Vadisi doğal SİT alanı ilan edildi!

Rizenin İkizdere Vadisi doğal SİT alanı ilan edildi!

Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıkları’nı Koruma Kurulu, dün Rize’nin İkizdere Vadisi’ni oybirliğiyle Doğal SİT alanı ilan etti. Böylece İkizdere, Anzer ve Ovit yöresinde yapılması planlanan 22 Hidroelektrik Santral



SİT alanı ilan edilmesi için 2008’den bu yana hukuk mücadelesi veren eski İkizdere Derneği Başkanı Kadem Ekşi, “Bugün HES’lerin pençesinden kurtulduğumuz, yeşili, doğayı çocuklarımıza bırakacağımızın müjdelendiği gündür. Kurulun kararı sonrasında artık 2863 sayılı yasa uyarınca bölgede taşocağı açılamayacak, madencilik çalışması yapılamayacak. Bu kararla bölge turizm yönünden gelişecek” dedi. Santrallerden birini geçtiğimiz aylarda Başbakan Tayyip Erdoğan hizmete açmıştı.
Hürriyet

Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler

İkizdere Vadisi SİT alanı oldu

Hidroelektrik Santralı (HES) projeleri ile tartışılan doğal güzellikleriyle ünlü Rize'deki İkizdere Vadisi, SİT alanı ilan edildi. Bu kararla, Anzer, Cimil ve Ovit'teki 22 HES projesi iptal yolunda

Hidroelektrik Santralı (HES) projeleri ile tartışma konusu olan Rize'deki İkizdere Vadisi'nin Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıkları'nı Koruma Kurulu tarafından SİT alanı ilan edildi. Bölgedeki 22 HES Projesi ortadan kalkıyor. Vadide yapılması planlanan HES'ler için 2008 yılında İkizdere Derneği öncülüğünde hukuk mücadelesi başlatılmış, bilirkişi incelemeleri sürerken bölgede 4 hidroelektrik santralı  hizmete açılmıştı. Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun Bilimsel ve Teknik Kurulları önceki gün İkizdere Vadisi'nde son incelemelerini yaptı. Dün toplanan kurul, oybirliğiyle İkizdere Vadisi'ni Doğal SİT Alanı ilan etti.

ANZER, CİMİL, OVİT ÇOCUKLARA MİRAS

Mimar Mühendisler Grubu Yerbilimleri Komisyonu Başkanı ve eski İkizdere Derneği Başkanı Kadem Ekşi, İkizdere'de Anzer, Cimil ve Ovit bölgesinde HES yapılabilirliğinin ortadan kalktığını belirterek, 'Karar, bölgenin kurtuluşu oldu. İkizdere Vadisi, HES'lerin pençesinden kurtulmuş, yeşili ve doğası çocuklarımıza miras olarak bırakılmıştır'' dedi. Ekşi, ekosistemi ve canlı yaşamını tehdit eden hiçbir yapılaşmanın artık bölgede olmayacağını söyledi.
Akşam/Mustafa BAYRAK


İkizdere sit alanı ilan edildi

Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Rize’nin İkizdere Vadisi’ni doğal sit alanı ilan etti.

Bu kararla, bölgede planlanan 22 hidroelektrik  santralinin (HES) yapılamayacağı öne sürüldü. İkizdere Derneği, vadide planlanan HES’lerin yapımını engelleyebilmek için 2008’de Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na müracaat etti. Müracaatın ardından vadide birkaç kez bilirkişi incelemesi yapan Kurul, dün İkizdere’nin doğal sit alanı ilan edilmesine karar verdi. Mimar Mühendisler Grubu Başkanı Kadem Ekşi, “Karar, bölgenin kurtuluşu oldu. Yapılan 4 HES’le ilgili mücadelemiz ise devam ediyor” dedi.

KAPLANOĞLU’NUN TEMENNİSİYDİ

Altın Ayı En İyi Film Ödülü başta çok sayıda ödül kazanan Bal’ın Rize’deki gösteriminde yönetmen Semih Kaplanoğlu, “Umarım bu film sayesinde turizm ve doğanın korunmasında katkımız olur” demişti.
Star


Geri Dön