29 / 03 / 2024

Rönesans Holding, 100 milyon dolara Van'a AVM yapacak!

Rönesans Holding, 100 milyon dolara Van'a AVM yapacak!

100 milyon dolara Van'a AVM yapacak 2,6 milyar dolar ciroyla geçen yıl dünya müteahhitler sıralamasında 53'üncü olan Rönesans Holding, Türkiye'deki alışveriş merkezi yatırımlarını hızlandırdı...



100 milyon dolara Van'a AVM yapacak 2,6 milyar dolar ciroyla geçen yıl dünya müteahhitler sıralamasında 53'üncü olan Rönesans Holding, Türkiye'deki alışveriş merkezi yatırımlarını hızlandırdı. 

Şu ana kadar sekiz AVM yapan şirket, Van'da da bir AVM yapmaya hazırlanıyor. 


Bu yatırım için 100 milyon dolar bütçe ayırdıklarım belirten Rönesans Holding'in patronu Erman Ilıcak, projeye 2015'te başlayacaklarını söylüyor. 

Türkiye'nin yurtdışı müteahhitlik alanında okul gibi görülen firmalarından Enka'da yetişen Erman Ilıcak'ın kurduğu Rönesans Holding, alışveriş merkezi (AVM) yatırımlarında gözünü Anadolu'ya çevirdi. 


Optimum, Kozzy ve Piazza markaları altında toplam sekiz AVM yatırımı bulunan Holding, 2015 ve sonrasında Van başta olmak üzere Antalya, Konya ve Bursa'ya da açılmayı planlıyor. 

Öncelikle Van'ı çok önemsediğini söyleyen Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak, burası için yatırım konusunda proje çalışmasının sürdüğünü ve uygun arsa arayışının devam ettiğini belirtiyor. 2015 yılında bu projeye başlamak istediklerini anlatan Erman Ilıcak, 100 milyon dolarlık bir yatırım olacağını dile getiriyor. Ilıcak, Van'da AVM olmadığını ve bu ilin 1 milyonu aşan nüfusuyla C ro i UJ önemli bir potansiyeli olduğunu kaydediyor. Erman Ilıcak, "Malatya,  Adana  ve Ankara'dan Urfa'ya kadar gittik. Şimdiki hedefimiz ise Anadolu'daki AVM yatırımlarımızı artırmak. Van'daki proje sadece AVM olmayacak, sosyal donatılan güçlü bir yaşam alam olacak" diye konuşuyor. 


ANADOLU'DA KÂR DÜŞÜYOR 



Anadolu'da yapılan AVM'lerin kârlılık açısından çok cazip olmadığım söyleyen Erman Ilıcak, inşaat maliyetlerinin aynı olmasına rağmen getirişinin İstanbul ile aynı olmadığını belirtiyor. Ilıcak, şunları söylüyor: "Neticede harcamalar daha az olduğu için kiralar düşük kalıyor. Bu da kârlılığı olumsuz etkiliyor. Ama biz buralarda yaptığımız AVM'leri bir anlamda sosyal donatı olarak görüyoruz. Bu nedenle Anadolu'daki yatırımlara devam edeceğiz. Van'dan sonra Antalya, Konya ve Bursa'da da AVM yapacağız." Öte yandan Türkiye'de sadece AVM yatınmlan değil, enerji sektörüne yönelik yatınmlarmı da artıracaklarım ifade eden Erman Ilıcak, ellerinde 2 bin 500 megavatlık lisans olduğunu ve yatırım için fırsatları değerlendirmek istediklerini anlatıyor. 


Bu arada Kırşehir'deki doğalgaz çevrim santralini durduklarını, yeniden devreye almak için doğalgaz fiyatlarının dengelenmesini beklediklerini söylüyor. 


HEDEF DÜNYADA YÜKSELMEK 


inşaat, enerji, sağlık yatırımları olan Rönesans Holding'in gelirlerinin yüzde 90'ı yurtdışından geliyor. Geçen yılı 2,6 milyar dolar ciro ile kapattıklarını dile getiren Erman Ilıcak, Türkiye'de AVM, sağlık merkezi, ofis binası ve 120 megavatı bulan HES yatırımları dışında bir yatırımları olmadığını ve bunların ciroya katkısının yüzde 10 civarında olduğunu kaydediyor. Ilıcak, Rusya ve Türkmenistan başta olmak üzere 21 ülkede 35 bine yakın çalışanları olduğunu ve bunların 5 bininin Türkiye'de bulunduğunu ifade ediyor. Erman Ilıcak, geçen yıl dünya müteahhitler sıralamasında 53'üncü sırada yer aldıklarını, bu yıl 3,5 milyar dolar ciro ile listede 40'lı sıralara ilerlemek istediklerimde söylüyor. 


Sibel Atik/ Ekonomist 


Geri Dön