29 / 03 / 2024

Rum yönetimi ilk kez KKTC'nin taşınmaz takasını onayladı!

Rum yönetimi ilk kez KKTC'nin taşınmaz takasını onayladı!

Kıbrıs Rum Bakanlar Kurulu, ilk kez, KKTC Taşınmaz Mal Komisyonu'nun (TMK), Mike Timvios isimli Rum'un, KKTC'deki eski taşınmaz malını, Güney Kıbrıs'taki Türk arazisiyle takas etme kararını tanıdı



Kıbrıs Rum yönetimi Bakanlar Kurulu, ilk kez, Kıbrıslı Rumların 1974 öncesi Kuzey Kıbrıs'ta kalan taşınmaz mallarına çözüm bulmak amacıyla kurulan KKTC Taşınmaz Mal Komisyonu'nun (TMK), Mike Timvios isimli Rum'un, KKTC'deki eski taşınmaz malını, Güney Kıbrıs'taki Türk arazisiyle takas etme kararını tanıdı.


Rum radyosu ve Rum basınında yer alan haberlere göre, Rum Bakanlar Kurulu, Mike Timvios'un TMK ile yaptığı ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından da onaylanan dostane anlaşmayı onayladı. 


Rum Bakanlar Kurulu'nun bu kararının, TMK'ya başvuran diğer Rumları da takas seçeneğine teşvik edebileceğine vurgu yapılıyor. 


Rum yönetimi, bu kararıyla Rumların KKTC'de ve Kıbrıslı Türklerin Güney Kıbrıs'taki malları arasındaki ilk takası onaylamış oldu. 


Mike Timvios ile TMK arasında 2007'de yapılan, AİHM tarafından da onaylanan dostane anlaşma, Rum yönetimi tarafından 5 yıl sonra; Güney Kıbrıs'ta yargı süreci başlatılması ve Rum yönetimi aleyhine Strasbourg'a başvuru yapılmasının ardından kabul edildi. 


Rum yönetimi bu kapsamda, Timvios'un KKTC'deki malına karşılık, Larnaka'da bulunan ve üzerinde; Rum "göçmenlerin" iskan edildiği, iki de ilkokul binası bulunan 27 dönümlük Kıbrıs Türk gayrimenkulünün takasını tanıdı. 


Rum Bakanlar Kurulu, Larnaka'daki taşınmazın 13 milyon avro karşılığında satın alınmasına ve ilgili vergileri de karşılamaya karar verdi. 


Davanın özeti


Rum Bakanlar Kurulu, AB dönem başkanlığını devralmadan, iki hafta önce, Dr. Mike Timvios'un TMK aracılığıyla 2007'de yaptığı, çok konuşulan dostane anlaşmayı tanıma kararı alarak, Kıbrıslı Türkler ve Rumların Kuzey ve Güney Kıbrıs bölgelerindeki malları arasında ilk takası resmen tanıdı. 


Bu gelişme Rum yönetimi ile Timvios arasında 5 yıl süren istişareler ve davaların ardından geldi. Timvios, Rum yönetimi aleyhine Larnaka Kaza Mahkemesi'nde iki dava açtı ve AİHM'ye başvuru yaptı; buna paralel olarak Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'ne Güney Kıbrıs aleyhine şikayette bulundu. 


Rum Bakanlar Kurulu iki hafta önce, İçişleri Bakanı Eleni Mavru'nun, Timvios'un Kuzey Kıbrıs'taki mallarının Larnaka'daki, Larnaka Müslüman okullarına ait 27 dönüm taşınmaz ile takasının onanması önerisini onayladı. 


Bu kararla bugüne kadar Mütevelli Heyeti Başkanı olarak Skala belediye encümeni adına kayıtlı olan gayrimenkul, Mike Timvios'a devredildi. Rum Bakanlar Kurulu kararının ikinci ayağı, bahse konu gayrimenkulün eşzamanlı olarak Rum yönetimi tarafından 13 milyon avro karşılığında satın alınmasını öngörüyor. 


Karar, perde arkasında yapılan istişareler ve Başsavcı Petros Kliridis'in, "takasın ve gayrimenkulün satın alınmasının Rum yönetiminin çıkarına olduğu" yolunda görüş vermesinin ardından alındı. 


Rum yönetiminin, Avrupa Konseyi'ne yapılmış bir şikayet olduğundan, Timvios meselesinin, AB Dönem Başkanlığını devralmadan önce kapanmasını istediği belirtildi. 


Satış bedeli Timvios'a 4 taksit halinde ödenecek. Timvios bu çözümü kabul etti ve Rum yönetimi aleyhine açtığı bütün davaları; gerek AİHM'ye gerek Avrupa Konseyi'ne yaptığı başvuru ve şikayetleri geri çekecek. 


Rum Bakanlar Kurulu kararında kaydedildiği üzere anlaşma, 2 milyon avro tutarındaki sermaye karı vergisi ile 3 bin avro tutarındaki taşınmaz mal vergisinin de Rum yönetimi tarafından ödenmesini öngörüyor. 


Kıbrıs Türk tarafı, Kıbrıs sorununun önemli boyutlarından olan mülkiyet sorununun, ağırlıklı olarak takas ve tazminatlarla çözülmesinini istiyor. 


AA



Geri Dön