19 / 04 / 2024

Sağlam zemin Çekmeköy'ü çekim merkezi yaptı

Sağlam zemin Çekmeköy'ü çekim merkezi yaptı

Çekmeköy, 1999 depremi ardından ‘sağlam zemin' raporu alınca İstanbul'un çekim merkezi oldu



Gencekondu mahalleleri yerine ilçede lüks site ve villalar yükseldi. Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, Çekmeköy'ü yatırımlarla İstanbul'un parlayan yıldızı yapacaklarını söyledi

Tarihin her döneminde gözde yerleşim alanı olduğu görülen Çekmeköy'ün yakın geçmişine bakıldığında hızla kentleşme sürecine girdiği gözleniyor. Özellikle 1999 Marmara Depremi'nin ardından uzmanlar tarafından belirlenen kayalık sağlam zemini nedeniyle tercih edilen ilçede villalar, siteler ve müstakil evlerle modern yapılanma kendini gösteriyor. Çekmeköy, kentleşmenin en önemli parçalarından biri olan eğitim, sağlık ve istihdam alanındaki yatırımlarla İstanbul'un parlayan yıldızı olmaya devam ediyor.

HAYALLER PROJEYE DÖNÜŞTÜ

Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, Çekmeköy'de göreve talip olmadan Çekmeköy için gerçekleştirmeyi arzuladığı büyük hayalleri projelere dönüştürmeyi hedefledi. Başkan, göreve geldiğinde ise projeleri ve bu projeleri hayata geçirecek ekibi hazırladığını söyledi. Yeni ilçe Çekmeköy için atılan her adımın ilçenin yarınları için önemli olduğunun, yapılan her faaliyetle Çekmeköy'ün geleceğininin inşa edildiğinin bilincinde olduğunu belirten Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, geçen bir yılın ardından Çekmeköy'de çok şeyin değiştiğini söyledi. Ahmet Poyraz “Kentsel yaşam kalitesini artıracak ulaşım, eğitim, imar, sağlık, kültürel ve sosyal alandaki faaliyetlerle Çekmeköy halkının beklentilerini boşa çıkarmadık” dedi.  2009 yılında büyük bir borçla kurulan Çekmeköy Belediyesi, hizmet stratejisi ile bir yandan borçların tamamına yakınını kapatırken diğer yandan yapılan yatırımlarla hedeflediği projeleri hayata geçirdi.

GELECEĞİ İNŞA EDİYORUZ

Çekmeköy için atacakları her adımın Çekmeköy'ün geleceği için çok önemli olduğunu belirten Belediye Başkanı Ahmet Poyraz geçen bir yılı Star İstanbul'a değerlendirdi: Biz burada gerçekten geleceği inşa ediyoruz” diyen Başkan Ahmet Poyraz şöyle konuştu: Aslında bu hem avantaj hem de sorumluluğu çok büyük olan bir durum. Eğer her şeyin hazır olduğu bir ilçeye başkan olsaydık sorumluluğumuz bu kadar çok olmazdı. Ama Çekmeköy için yapılacak o kadar güzel şeyler var ki bu durumu bir şans olarak görüyorum. Geride bıraktığımız bir yıl içinde stratejik planımızda bulunan bütün projelerimizi gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Çekmeköy'de 4 hizmet binasında halkımıza hizmet veriyoruz. Bu durum hem halkımızın çektiği zorluk hem de personelimizin performansı açısından bize sıkıntı veriyor. Bu nedenle ilk işimiz daha iyi hizmet verebileceğimiz belediye sarayının inşaatına başlamak oldu. 2010 yılında halkımızı yeni binamızda misafir edeceğiz.

İLÇENİN ÇEHRESİ DEĞİŞECEK

Bina sıkıntısı yaşadığımız diğer konu da kültür merkezleri. Sanata ve spora çok önem veren bir belediyeyiz. Geçtiğimiz yaz çok güzel etkinlikler yaptık. Fakat aynı performansı mekan sorunu nedeniyle kış aylarına taşıyamadık. İnşaatı devam eden 2 kültür merkezimiz bittiğinde, en geç 2011 yılında halkımızın kültürel ve sosyal hayatı kış engeline takılmayacak. Aynı hızda devam eden sağlık ocağı inşaatları, aşevi, faaliyete geçen anaokulu ve inşaatı devam eden anaokulları, yapımına başlanacak Anadolu lisesi, ilçemizin çehresini değiştirecek vakıf üniversitesi, sağlık taramaları ve sosyal dayanışmanın en güzel örneklerinden biri olacak Kardeş Aile Projesi... Gururla söylüyorum ki yaptıklarımızın listesi bu şekilde uzayıp gidiyor.

ODAMIN KAPISI HER ZAMAN AÇIK

Başkan Poyraz konuşmasında halkla iletişime büyük önem verdiklerini belirterek “Benim odamın kapısı her zaman açık. Özel kaleme başvuran herkesle görüşmek için özen gösteriyorum. Ayrıca müdürlüklerimize kesin talimat verdik. Birimlerimize gelen her vatandaşımızın tüm başvurularına çözüm bulunması önceliklerimiz arasında. Tabi benimle görüşmek için belediyeye gelmeyen en önemlisi gelemeyen vatandaşlarımız var. Bunun için ben onlara gidiyorum. Göreve geldiğim ilk haftadan itibaren seçim dönemindeki ziyaretlerimize hiç ara vermedik. Önce hasta ve yaşlılarımızdan başladık. Esnaf ve okul ziyaretleri, ilçemizde bulunan sitelerde yaptığımız toplantılar, özel gün kutlamaları, kültürel etkinliklerle sürekli halkımızla iç içeyiz. Vatandaşla görüşmek benim için çok önemli, çünkü onların sorunlarını, şikayetlerini ve taleplerini dinledikten sonra ilçemiz için yapacağımız projeler şekilleniyor. Çekmeköy'ümüzü sokak sokak gezmeye kararlıyız” dedi.

Gecekondu ve betonlaşmaya izin yok

Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, Çekmeköy'ün İstanbul'un en sağlam zeminli bölgelerinden bir tanesi olduğunu söyledi. Başkan Poyraz “Bu nedenle 2000'li yılların başında Çekmeköy ön plana çıktı. Bu da inşaat firmalarının yatırımlarını beraberinde getirdi. Ayrıca bizim sahip olduğumuz en büyük avantajlardan biri de sahip olduğumuz eşsiz doğamız.

KENT ALGISI ÖN PLANDA

Doğaya zarar vermeden, imar planlarımıza uygun yapılacak her türlü yatırımı destekliyoruz. İstanbul'un en özel ilçelerinden biri olan Çekmeköy'ümüzde gecekondulaşmaya ve doğal kimliğimizi bozacak betonlaşmaya izin vermiyoruz. Bunun için İmar, Plan Proje ve Zabıta müdürlüklerimiz titizlikle çalışıyor” diye konuştu. “Kentlerin modernleştiği, doğanın ve yaşamın iç içe alanlar oluşturduğu günümüzde biz de ‘doğa ve kent' algısını ön plana çıkarma gayretindeyiz” diyen Başkan Poyraz şöyle konuştu: Bu nedenle doğru ve estetik yapılaşma için gerekli adımları attık. Kısaca iyi bir vizyon için mümbit bir kent hazırladık. Bu aşamadan sonra oluşturacağımız prestij caddeler kentli görüntü için, teknolojinin imkanlarından faydalanarak projesini hazırladığımız yeni belediye binamız hizmetin daha kaliteli olması için, doğa sporlarına ilişkin yapacağımız etkinliklerle ilçemizin İstanbul hatta Türkiye genelinde sportif etkinliklerin gözbebeği olması için dev adımlar niteliğindedir. 

ÇEKMEKÖY'ÜN YENİ BELEDİYE BİNASI

Çekmeköy Belediyesi Çekmeköy, Alemdağ, Ömerli ve Taşdelen'de bulunan 4 ek hizmet binasında Çekmeköylülere hizmet veriyor. Tek binada daha verimli hizmet için Ağustos 2009 tarihinde 5000 m2'lik alanda yapımına başlanan yeni belediye binası modern mimarisi, teknolojik ve çevreci özellikleri dikkat çekiyor. Lokasyonuyla kolay ulaşım sağlayacak yeni belediye binasının inşaatı hızla devam ediyor.

HALKIN MAĞDURİYETİ GİDERİLİYOR

Gelişen Çekmeköy'de düzenli yapılaşma için 1/5.000 ölçekli imar plan tadilatı yapıldı. İmarı olmayan bölgelerde halkın mağduriyetinin giderilmesi için imar planları hazırlanıyor. Kaçak ve imara aykırı yapılaşma imar ve şehircilik müdürlüğü ve zabıta tarafından ortaklaşa düzenlenen programlarla tespit edilerek gerekli yasal işlemler yapılıyor. Halkın sağlığı için pazarlar ve gıda üretimi yapan imalathaneler titizlikle denetleniyor görüntü kirliliğine neden olan tabelalar, afişler kaldırılıyor. Bu gelişimde en büyük payın ve denetçinin halk olduğu görüşünde olan belediye halkın 7 gün 24 saat ulaşabileceği 312 4 444 numaralı hattı ile iletişimi daha da güçlendiriyor.

İLÇENİN YEŞİLİNE YEŞİL KATIYOR

Belediye Başkanı Poyraz, Çekmeköy'ü bir baştan bir başa parklarla donatarak, çocuklara oyun alanları, yaşlılara torunlarını götürebilecekleri nezih mekanlar üreterek 14 park, 15 bin m2 alan üzerinde toplam 9 adet çocuk oyun parkı yaptı ve mevcut parkların rekreasyonu yapıldı. Parklara konulan spor aletleriyle her yaştan Çekmeköylü günün her saatinde, sağlıklı yaşam için spor yapmakta, çocuk oyun gruplarıyla çocuklar Çekmeköy'de yılın her mevsimi tatil tadında eğleniyor.

YOL ÇALIŞMASI SON SÜRAT

Yoğun çalışmalarla Çekmeköy'ün her metrekaresi elden geçirildi. 30 bin ton asfalt serimi, 60 bin m2 parke taşı döşenmesi, 3 km yağmur suyu kanalı çalışması, 1.500 m uzunluğundaki bir alanda dere ıslahı, toprak yolların 10 km'lik kısmına stabilize serimi ile estetik, kullanışlı ve dayanıklı yollar, kaldırımlar Çekmeköylünün hizmetine sunuldu. Çekmeköy Belediyesi'nin düzenlediği kavşaklarla Çekmeköy içinde trafik sorunu da çözülmüş oldu. 

HASTANE 14 POLİKLİNİĞİYLE HİZMETE HAZIR

Muhittin-Fatma Tatar Devlet Hastanesi tüm poliklinikleriyle hizmete açıldı

2008'de yapımı tamamlanmasına rağmen faaliyete geçirilemeyen Çekmeköy Muhittin-Fatma Tatar Devlet Hastanesi için İl Sağlık Müdürlüğü ile yapılan görüşmeler sonucunda 2 haftada  devlet hastanesi tüm poliklinikleriyle hizmete açıldı. 2009 yılından önce günde 30 hastaya hizmet veren hastane bugün 14 poliklinikle sadece Çekmeköy'ün değil bölgenin hastane ihtiyacını karşılıyor. Her mahalleye bir sağlık ocağı hedefiyle başlatılan yatırımlar neticesinde Kirazlıdere, Hamidiye, Çekmeköy Merkez, Nişantepe ve Ekşioğlu mahallelerinde Sağlık Ocağı Projeleri hızla devam ediyor. Sırapınar Köyünde İlgenel Meclis üyesi Celal Cebir ve ailesinin desteği ile sağlık ocağının temelleri atıldı. Diğer taraftan Çekmeköy'ün bütün mahallelerinde ücretsiz sağlık taramaları ve sağlık konferansları yapılıyor.

KÜLTÜR ETKİNLİKLERİNİN MERKEZİ

Çekmeköy Belediyesi Çekmeköy'ü bir kültür ve sanat kenti yapma çalışmalarına devam ediyor. Her türlü seminer, kurs ve sanat etkinliklerinin yapılacağı Mehmet Akif Kültür Merkezi tamamlanırken Taşdelen Kültür Merkezi de ilçenin sosyal kültürel ve sanatsal etkinliklerinin merkezi haline gelecek. Kısa sürede bitirilmesi hedeflenen Taşdelen Kültür Merkezi, 420 kişilik konferans salonu, STK'lar için toplantı salonları, tiyatro salonu ve seminer salonlarıyla hizmet vermeye hazırlanıyor.

ZORLU PARKURDA GÖRSEL ŞÖLEN

3 etapta oluşan dağ bisikleti yarışları Türkiye genelinde büyük ilgi gördü. Büyük bölümü Çekmeköy ormanında yapılan yarışların başlangıç ve bitiş noktaları doğa park olarak belirlendi. Yarışmacıların ve doğanın renkleri yarışı görsel şölene dönüştürdü. 

Geleneksel yaz şenlikleri

 2009 yazında düzenlenen konser, tiyatro, yazlık sinema ile halkın yoğun ilgi gösterdiği yaz şenliklerinin geleneksel hale getirilmesi hedefleniyor. Çekmeköy Belediyesi her yaz Çekmeköylüleri yaz etkinliklerine davet ediyor. Ayrıca ‘Sevgini En İyi Sen Anlat' şiir yarışması ve ‘Benim Şehrim' isimli fotoğraf yarışmalarına yüzlerce kişi ilgi gösterdi. 7'den 70'e her kesimden insanı bir araya getiren bu yarışmaların ödül törenleri güzel görüntülere sahne oldu.

Sağlıklı yaşamın adresi

Sağlıklı yaşamın adresi olan Çekmeköy'de her yaştan Çekmeköylünün daha rahat spor yapabilmesi için 1370 kişi kapasiteli bir stad yapıldı. İBB'nin yaptığı 4 spor kompleksi halkın hizmetine sunulurken, Hamidiye Mahallesi'nde yüzme havuzlu, her çeşit spor faaliyeti için gerekli donanımın bulunduğu spor kompleksinin yapımına başlamak için gün sayılıyor. 8000 metrekarelik alanda faaliyet gösterecek tesisin 2500 kişi kapasiteli olması planlanıyor. Çekmeköylü gençler yılın her mevsimi Alemdağ Spor Tesisleri ve fitness salonu, Necati Alkan Tesisleri, Ömerli Spor Tesisleri ve Çekmeköy Spor Tesisleri'nde sağlıklı ve güvenli bir şekilde spor yapıyor. Özellikle yaz spor okullarıyla öğrenciler yaz tatillerinde hem eğleniyor hem de spor yapıyor. Değişik branşlarda eğitim verilen yaz spor okullarında olimpiyatlarda ülkemizi temsil edebilecek potansiyele sahip öğrencilerin keşfedilmesi amaçlanıyor. 

OLANLA OLMAYAN BULUŞUYOR

‘Kardeş Aile Projesi'yle maddi durumu iyi olan gönüllü aileler ihtiyaç sahiplerine 12 ay boyunca sahip çıkıyor

Başkan Ahmet Poyraz, gerçekten ihtiyacı olan vatandaşlar için yapılan spesifik çalışmalara ağırlık veriyor. Başkan “Yazın 15 ekip tüm Çekmeköy'ü dolaştı. Bu tespitlerdeki ailelerimizden veri tabanı oluşturuldu. Bu çalışmalar neticesinde gördük ki azımsanamayacak kadar ihtiyaçlı vatandaşımız var. Bakıyoruz diğer tarafta da maddi durumları iyi vatandaşlarımız var.  Bu tablodan çok güzel bir proje ortaya çıkardık: ‘Kardeş Aile Projesi'. Birçok ünlü isminde destek verdiği bu projede maddi durumu iyi olan gönüllü ailelerimizle ihtiyaçlı ailelerimizi buluşturuyoruz. Gönüllülük esasına dayalı çalışmada ağabey aile, ihtiyaçlı ailelerden birkaçını seçiyor. Yardımın miktarını ve çeşidini belirliyor. 12 ay boyunca seçtiği kardeş ailenin hayata tutunmasına yardımcı oluyor ” dedi.

Meslek sahibi yapan kurslar

İMEP: İşsizliğe savaş açan Çekmeköy Belediyesi İŞKUR ortaklığı ile meslek edindirme kursları başlatarak yüzlerce genci sigortalı ve maaşlı kurslarla meslek sahibi yapıyor.

İSMEK: Özellikle bayanların yoğun ilgi gösterdiği Alemdağ, Ömerli ve Çekmeköy'de bulunan, İSMEK'lerde her yaştan Çekmeköylü'ye mesleki eğitimler veriliyor.

Gelecek için eğitim

Çekmeköy'deki okullara her türlü desteği sağlayan belediye aynı zamanda özel okulların ve üniversitelerin ilçede yatırım yapmaları için görüşmeler yaptı ve özel bir üniversitenin kurulması için çalışma başlattı. Çocukların iyi eğitim alabilmesi için boya ihtiyacı olan 21 okulun boya işlemleri yapılırken talepte bulunan okullara projeksiyon makinesi, 100 temel eser gibi okul yardımları yapıldı. 

26 ÇOCUĞA BİLGİSAYAR

İlçede yapılan anaokulu hizmete girerken 2 yeni anaokulunun da çalışmaları hızla devam ediyor. Her ay ortalama 12 bin öğrenci bilgi evlerinden ve İBB işbirliği ile kurulan BELNET'lerden faydalanıyor. Kirazlıdere Mahallesi'nde yapılacak bir bilgi evinin protokolü imzalanırken, Cumhuriyet Mahallesi'nde inşaatı tamamlanan bilgi evi ve BELNET hizmete girmeye hazırlanıyor. Ayrıca düzenli olarak günlük tutaran 26 çocuğa dizüstü bilgisayar verildi.

Ömerli Barajı su ihtiyacını karşılıyor

İstanbul'a soluk aldıran yemyeşil ormanları, Anadolu yakasının tamamına yakınının su ihtiyacını karşılayan Ömerli Barajı, doğal hayatın dengesini kuran canlı çeşitleri ile Çekmeköy İstanbul'un can damarı. Arşivlerde sıkça Çekmeköy'ün ismine rastlanıyor. İstanbul'un en eski yerleşim birimleri arasında adı geçen Çekmeköy'ün mahallelerinin, Osmanlı  döneminde Padişahların uğrak mesire alanları arasında yer aldığı görülüyor. Bölgeler aynı zamanda av köşkleriyle de kayıtlarda yer alıyor. 

ÇEVRE TEMİZLİĞİ TATMİNKAR

Aydın Tapan (Esnaf): Belediyemizin çalışmalarından memnunuz. Özellikle çevre temizliği ve yolların bakımıyla ilgili çalışmalar çok düzenli ve tatminkar. 

VAATLER YERİNE GETİRİLİYOR

Ahmet Yıldırım (Esnaf): Beldelerin birleşmesiyle birlikte büyük bir ilçe olan Çekmeköy Belediyesi'ninde titiz çalışmalarıyla bir cazibe merkezi haline geldi. Ticarette ve emlak alışverişlerinde bir hareketlenme oldu. Belediye Başkanımız vadettiği projeleri bir bir yerine getiriyor.

GELECEĞİ PARLAK BİR İLÇE OLDU

Ömer Yıldırım (Memur): Ben şehir dışından misafir olarak kaldım. Dışardan bir kişi olarak baktığımda belediye gerçekten güzel çalışıyor. Belediye Başkanı'nın yanısıra personelininde halkla içiçe ve güler yüzlü hizmetlerine tanık oldum. Çekmeköy geleceği çok parlak bir ilçe.

İMAR SORUNU ÇÖZÜLMELİ

İsa Demir (Emlakçı): Belediyemizin fiziki ve sosyal çalışmalarından çok memnunuz. Yalnız 3. köprü güzergahında bulunan Çekmeköy'de ilerleyen yıllarda büyük bir emlak alışverişi patlaması yaşanacak. Bu nedenle bazı bölgelerdeki imar problemlerininde kısa sürede tamamlanması gerekiyor. Başkanımız bu sorunlarımızın kısa zamanda çözüleceğini söyledi.

HERKESİN SOFRASINDA SICAK YEMEK

Her gelir grubunun yanında olan Çekmeköy Belediyesi, geniş çaplı bir araştırma sonucu ihtiyaç sahiplerini tespit ederek onlara yardım elini uzattı ve binlerce fakir aileye gıda yardımında bulundu. Ayrıca maddi zorluklar nedeniyle evinde yemek pişmeyen ya da yemek yapacak kimsesi bulunmayanlara da her gün sıcak yemek dağıtılıyor. Engelli vatandaşları da unutmayan Çekmeköy Belediyesi ihtiyaç sahibi engellilere tekerlekli sandalye hediye etti. 

SOKAK KÖPEKLERİNE KORUMA 

Belediye, oluşturduğu ekiplerle hayvanların bakımını yapıyor. Sokak köpeklerini bulundukları yerlerden alan ekipler kısırlaştırma, aşılama ve küpe takma işleminin ardından alındıkları noktaya bırakıyor. Ekipler köpeklerin bakımı konusunda mahalleliden de destek görüyor. Hastalık belirtisi gösteren hayvanlarla ilgili duyum alan ekipler, hasta hayvanı iyileşene kadar ‘Çekmeköy Hayvan Barınağı'nda misafir ediyor. 

Sayılarla ÇEKMEKÖY

Yüzölçümü:     14.800 hektar

Nüfusu:     147.352

Mahalle sayısı:     17

Köy sayısı:     4

Star/Mustafa Meydan


Geri Dön