23 / 04 / 2024

şžahap Kavcıoğlu: Konut fiyatları yıl sonunda düşecek!

şžahap Kavcıoğlu: Konut fiyatları yıl sonunda düşecek!

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı şžahap Kavcıoğlu, 2011'de inşaat sektörünün yüzde 10, konut satışlarının yüzde 30 artacağını vurgulayan Kavcıoğlu, daire fiyatlarının yıl sonuna kadar düşeceğini kaydetti...



Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) ev alacaklara konut kredisinde yüzde 75'lik sınır getirmesi sektör temsilcileri tarafından da olumlu karşılandı. Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Dr. şžahap Kavcıoğlu, alınan kararın varlık balonları oluşmasının önüne geçeceğini belirterek, 'Önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde daha fazla genişlemesi öngörülen konut kredilerinde teminat yapısının güçlendirilmesi, muhtemel varlık balonları oluşumunun yanı sıra özkaynak yeterliliğinde ortaya çıkabilecek bozulmaları engelleyecek.' dedi.

2011'de inşaat sektörünün yüzde 10, konut satışlarının ise yüzde 30'a varan oranda artacağının öngörüldüğüne işaret eden Kavcıoğlu, yıl sonuna kadar konut fiyatlarının kampanyaların da etkisiyle daha cazip hale geleceğini ve talebin artacağını aktarıyor. Kavcıoğlu, Aralık 2005 ile Kasım 2010 arasında konut kredilerinin yüzde 346 artarak 58,1 milyar liraya yükseldiğini ifade etti. Son beş yılda bankacılık sektörü nakdi kredilerinin 3,2 kat büyürken konut kredisindeki büyümenin 4,4 kata ulaştığına dikkat çekiyor. Halk Bankası'nın kredi politikalarından sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kavcıoğlu, sektördeki gelişmeleri ve 2011 beklentilerini Zaman'a anlattı. Para ve kur politikalarının sektöre etkisini değerlendiren Kavcıoğlu, enerji ve ara malı ithalatının cari açığın yükselmesinde önemli rol oynadığı görüşünde. Politika faizindeki 50 baz puanlık indirimin reel faizleri düşürerek tek başına sıcak para girişini engellemesinin kısa vadede mümkün olmadığına dikkat çeken Kavcıoğlu, 'İndirimlerin tekrarlanması ve diğer kurumların da mikro ölçekteki uygulamalarla destek vermesiyle birlikte yabancı sermaye akımlarında düşüş olması muhtemeldir.' değerlendirmesinde bulundu.

Haziran 2011'de yapılacak genel seçimler sonrasında tek partili güçlü hükümetle birlikte siyasi istikrarın devam edeceğini kaydeden Kavcıoğlu, hızı 2010 yılına göre azalsa da GSYH artışının güçlü olacağını düşünüyor. Türkiye'nin bu sene yatırım yapılabilir ülke reytingi alacağı öngörüsünde bulunan Kavcıoğlu'nun 2011 yılına ilişkin diğer tahminleri ise şöyle: 'Özelleştirme gelirleri artacak, kamunun borçlanma gereğinin azalmasıyla birlikte bankaların reel sektöre kaynak aktarımı devam edecek, sektör kredi büyümesi sürecek, kredi kullandırımında bankaların risk iştahı devam edecek, bankaların faiz marjları daralırken, karlılık az da olsa küçülecek.' Küresel ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Halkbank Genel Müdür Yardımcısı şžahap Kavcıoğlu, ABD'deki iyileşmenin yavaş da olsa devam edeceğini tahmin ediyor. Enflasyon oranındaki gerilemenin süreceği ve FED müdahalelerinin olabileceğini dile getiren Kavcıoğlu, konjonktürel dalgalanmaların olabileceği görüşünde. Euro Bölgesi'ndeki borçlanma sorununun devam edeceği öngörüsünde bulunan Kavcıoğlu, sorunun daha da derinleşebileceğine dikkat çekiyor. Bölgede enflasyonun düşük seviyelerde kalacağı tahmininde bulunan Kavcıoğlu, 'Avrupa Merkez Bankası, faiz oranlarını 2011 sonuna kadar değiştirmeyecek. Büyüme 2011'de geçen yıla göre gerileyecek.' diyor. Kavcıoğlu'nun tahminlerine göre gelişmekte olan ülkelerde ise GSYH büyüme beklentisi gerilemesine rağmen yüksek kalacak. Ortalama enflasyon oranlarının 2011 yılında geçen yıla göre düşüş göstereceğini belirten Genel Müdür Yardımcısı, devam eden para girişiyle birlikte para birimlerinin değer kazanabileceğini ifade ediyor.

ET FİYATLARI YENİDEN YÜKSELİşžE GEçECEK

Fiyatlarda yükselişin ardından et ithalatına izin verilmesiyle birlikte fiyatların düşmesini de değerlendiren Kavcıoğlu, et ve et ürünleri fiyatlarının, 2011'de arzda artış beklentisi olmamasının etkisiyle artmaya devam edeceğini belirtiyor. Kavcıoğlu, 'Hayvancılıktaki yapısal sorunlar sebebiyle fiyatlar hafif düzeylerde de olsa artmaya devam edecektir. Hayvan ithalatının kalıcı hale gelmesi halinde hayvan yemlerinde fiyatların artacağı da tahminler arasındadır.' diyor. Kavcıoğlu 2011 yılında tahıl fiyatlarının ise daha ılımlı bir seyir izleyeceğini vurguluyor.
Akşam


Geri Dön