28 / 03 / 2024

Şahinler kayyumdan kurtulmaya hazırlanıyor

Şahinler kayyumdan kurtulmaya hazırlanıyor

Yaklaşık 150 milyon TL'lik borç nedeniyle aynı anda 11 şirketi için iflas ertelemesine başvuran Şahinler Holding, 14 Eylül'deki son duruşmanın hemen sonrasında kayyumdan kurtulmaya hazırlanıyor

 



Holdingin bu yönelişinde yılın ikinci yarısı için ABD'li Express ve İspanyol Zara firmasından yüklü miktarlarda yeni sipariş almasının da etkili olduğu belirtiliyor

Başta tekstil olmak üzere turizm ve inşaat sektörlerinde de faaliyet gösteren Şahinler Holding, 22 Ağustos 2008 tarihinde Bakırköy 3. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne yaptığı iflas erteleme talebini geri çekmeye hazırlanıyor. Şahinler Holding kuruluşlarından Avrupa Serbest Bölgesi'nin Genel Müdürü Zafer H. Atbakan, bankalara ve piyasalara olan yaklaşık 150 milyon TL'lik borca tedbir olarak kayyum denetimine giren holdingin 11 şirketi için 14 Eylül'de son duruşmanın yapılacağı bilgisini verdi.

KARAR DURUŞMASI 14 ELYÜL'DE
Atanan kayyumun şu anda denetlediğini, ancak 14 Eylül'den sonra yönetim fonksiyonunu da üstlenebileceğine işaret eden Zafer H. Atbakan, "Ancak buna gerek kalmadığı için duruşma sonrasında kayyumun tamamen kaldırıması için yeni bir karar çıkartılacak" diye konuştu.

6 AYDA DUMAN OLURDUK
Şahinler Holding şirketlerinden Modavizyon Tekstil Genel Müdürü Celalettin Turan ise, ABD'li Express ve İspanyol Zara'dan ciddi siparişlerin gelmesinin de bu kararda etkili olduğunu vurguladı. 2009'un ilk 6 ayında kriz nedeniyle 150 bin dolar ciro yaptıkları Express'den yılın ikinci yarısı için 4 milyon dolarlık sipariş aldıklarını hatırlatan Celalettin Turan, şöyle devam etti:

SİPARİŞLER ARTTI
"Krizin hissedildiği ilk dönemlerde siparişler kesilmiş, tahsilatlar ise gecikmeye başlamıştı. O dönemde eğer iflas ertelemesi kararı çıkarılmasaydı 6 ayda duman olurduk." İspanyol Zara'dan 10 bin takım elbise yanında Network ve Theori gibi yerli şirketlerden de yüklü yeni siparişler aldıklarını dile getiren Celalettin Turan, "İflas erteleme kararını daha erkenden de kaldırtabiliriz" dedi. Genel Müdür Celalettin Turan, siparişlerle istihdamı da artırdıklarını kaydetti.

İflas ertelemesini ilk Profilo başlattı

İşletmelerin battığı anlamına gelmeyen iflas erteleme talebi, ilk olarak Profilo Telra ile gündeme gelmişti. Türk Ticaret Kanunu'nun 324. ve İcra İflas Kanunu'nun 179. maddesinde düzenlenen uygulama, mali açıdan sıkıntıya giren ama mal varlığı borçlarının üzerinde olan şirketleri koruma amacını taşıyor. İflas erteleme talebinde bulunan şirketler, bu sayede mahkemeye sığınarak zaman kazanmış oluyor. Çünkü iflas erteleme kararının geçerli olduğu sürede bankalar ya da diğer alacaklılar ilgili şirket hakkında herhangi bir talepte bulunamıyor.

Zaman kazandı

Krizin panik oluşturduğu ortamda iflas ertelemesine başvuran diğerleri gibi Şahinler Holding'in elde ettiği kazanımlar da şöyle sıralanıyor:

Verilen teminat mektuplarının nakte çevrilmesi tedbiren durduruldu.

Borçlardan dolayı elektrik, su, doğalgaz gibi zorunlu ihtiyaçların kullanıma kapatılması engellendi.

Daha önce haczedilen ve muhafaza altına alınan ancak şirketlerin faaliyetlerinde kullanılan her türlü teçhizat, büro eşyası, tesis ve demirbaşlar borçlu şirket yetkililerine yeddiemin olarak teslim edildi.

Yasal takipler yolu ile rehinli mal satışları durduruldu.
Şükrullah Dolu/Yenişafak


Geri Dön