19 / 04 / 2024

Sakarya'da hasarlı binaların yıkımı 12 yıl sonra gerçekleşecek!

Sakarya'da hasarlı binaların yıkımı 12 yıl sonra gerçekleşecek!

 1999 Marmara Depreminde ağır kayıp veren Sakaryada orta hasarlı binaların yıkımına başlandı. İlk aşamada elektriği ve suyu kesilen Sakaryalılar şaşkın...



1999 Marmara Depreminde en fazla etkilenen illerden biri de Sakaryaydı. 7.4 şiddetindeki depremde yüzlerce bina yıkılmış, binlerce vatandaş hayatını kaybetmişti. Depremden sonra Bayındırlık ve İskan Bakanlığı mühendisleri Sakaryadaki binaları tek tek inceledi. 25 bin ağır hasarlı, yaklaşık 20 bin de orta hasarlı bina tespit edildi. Bu tespit sonucunda 25 bin bina yıkıldı. Orta hasarlılar için de 31 Aralık 2009 tarihine kadar güçlendirme için zaman tanındı. Bugün Sakaryada toplam hasarlı konut sayısı 1258. Başka bir deyişle: 17 Ağustos depreminde orta veya ağır derecede hasar gören 353 bina hiç onarım görmedi. Sakarya Büyükşehir Belediyesi ekipleri ile orta hasarlı binalara yapılan hizmet kesme işlemini yerinde inceledik. Ekipler ellerindeki Bayındırlık Bakanlığı listesi ile evleri tek tek gezdi. Alınan kararı ev sahiplerine teslim ettikten sonra da elektrik ve suları kestiler. Elektriği suyu kesilenler kimi zaman işçilere çok kızdı, tartıştılar, kimi zaman da duygusal anlar yaşandı.

Oy kaybetsem de yıkarım

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ise şöyle konuştu: Orta hasarlı binaların güçlendirilmesi için 31 Aralık 2009 tarihine kadar süre tanınmıştı. Bu süre içinde 19 bin orta hasarlı binanın güçlendirmesi yapıldı. Ancak 353 binada hiçbir işlem yapılmadı. Biz şimdi bu binaların peşine düştük, kamu hizmetlerini kestik. Van depremi bu kararı almamızı tetikledi. Oy kaybedeceğimi bilsem de bunu uygulayacağım. 353 binada bin 258 abone var. Bunların sularını ve elektriklerini keseceğiz. Böylece evlerden çıkmalarını sağlayacağız.

Muhtar 100 lira alırsınız dedi, hasarlı yazdırdık

Abdül Tetik, tek katlı bir evde oturuyor. Evin duvarına belediye Orta hasarlı bu binada ikamet edilmesi tehlikeli ve yasaktır yazısı asmış. 73 yaşındaki Tetik çok üzgün: Annem burada oturuyordu. Depremden sonra 100 TL kira yardımı almak için muhtar orta hasarlı yazdırdı. Daha sonra 8 bin 500 TL masraf yapıp güçlendirdim. Ama rapor tutturmadım. 600 TL emekli maaşı ile nereye taşınayım

Deprem bir daha bizi vurmaz

Necmettin Kibar ve eşi Münevver Hanımın Kültür Sokaktaki evleri daha dışarıdan bakınca çürük olduğu anlaşılıyor. Necmettin Bey belediye ekiplerini elindeki mahkeme başvurusuyla bekliyor, Yürütmenin durdurulması için mahkemeye başvurdum. Elektriği suyu kesecekler. Mahkeme beni haklı bulursa oturmaya devam ederim, evime güveniyorum deprem bir daha bizi vurmaz. Ama mahkeme de ev çürük derse, o zaman çaresine bakarız diyor.

Ölene kadar izin verin bari

83 yaşındaki Fatma Yılmaz evinin kapısında belediye görevlilerini görünce ağladı: Ölene kadar izin verin burada oturayım bari. Hiçbir şey yapmaya gücüm yetmez. Ben bu kış vakti nereye giderim. Çocuklarım bina sağlam dedi, onlar bakımını yaptırdılar. Elektriğimi suyumu kesmeyin.

Allahın evi yıkılır mı

Yeni Gün Mahallesindeki Mehtap Camii de orta hasarlı olup valilik tarafından kamu hizmeti kesilecek denen yerlerden. Cami ile ilgili hasarlı raporu yok. Ancak yapılan incelemelerde zeminde yıkıma neden olan sıvılaşma tespit edilmiş. Bu yüzden depreme dayanamayacağı raporu var. Belediye yetkileri gelip su ve elektriği kesmeye kalkınca cemaat sert tepki gösterdi. İmam Kerim Küçük, Camimiz sağlam. Sadece sıvılaşmadan çıkartıyorlar dedi. Öfkeli cemaat gerekirse camimizde yatarız, mum ışığında namaz kılarız ama camimize dokundurmayız diye çıkıştı. Cemaatten İhsan Çekiç, Allahın evi yıkılır mı Ne geliyorsa Allahtan, biz camideyken deprem olursa o da Allahtan. Belediye başkanı gelsin, o zaman hasar var mı görür anlar diye isyan etti.

Bu eve gelin geldim, şimdi torunum var

Nezahat Özmert yıllardır aynı evde oturduğunu söylüyor. Gayet sakin bir şekilde, Bu eve gelin geldim, şimdi torunuma da bu evde bakıyorum diyor.

Ağabeyinin suyunu kesti

Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresinde (SASKİ) kesim memuru olarak çalışan Seyit Sadi Uçar dün belki de meslek yaşamının en tatsız tecrübesini yaşadı. Uçar dün ağabeyi Serdar Uçarın Cumhuriyet Caddesindeki kirada yaşadığı ağır hasarlı evin sularını kesti.

Burak KARA/Vatan


Geri Dön