25 / 04 / 2024

Sakarya'daki tarihi banka binası restore edilerek müzeye dönüştürülecek!

Sakarya'daki tarihi banka binası restore edilerek müzeye dönüştürülecek!

Sakarya'da 14 Ocak 1913'te Türk İslam Bankası olarak kurulan ve daha sonra adı Türk Ticaret Bankası olarak değiştirilen kurumun tarihi binası, Adapazarı Belediyesi'nin girişimleriyle aslına uygun şekilde restore edilerek müze banka olarak faaliyet gösterecek...



Adapazarı Türk İslam Bankası, bölge esnafının nakit ihtiyacını karşılamak üzere 13 bin 629 Osmanlı lirası kaynakla şahsi teşebbüs ve özel sermayeyle kurularak, faizsiz bankacılık sistemini o dönemde hayata geçirdi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Cumhuriyetin ilanından sonra faaliyet alanını genişleten bankanın merkezi Ankara'ya taşıdı ve adı 31 Mart 1937'de Türk Ticaret Bankası AŞ oldu. 

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumunun 15 Haziran 2001 tarihli kararıyla Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilen banka, yeniden ruhsatını alarak hizmete açılmaya hazırlanıyor. Bankanın Sakarya'daki tarihi binası, Adapazarı Belediyesi ile Türk Ticaret Bankası arasında imzalanan protokol dahilinde restore edilecek.

- "Tarihi bir tecrübe olarak karşımızda duruyor"

Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu, AA muhabirine, Sakarya'nın 72 milletten insanın göç ederek yaşadığı özel bir kent olduğunu kaydetti. 

Birlik ve beraberliğin, kardeşlik ve dayanışmanın en önemli örneklerinin şehirde sergilendiğini belirtem Işıksu, bunun ilk örneğinin Adapazarı İslam Ticaret Bankası olduğunu dile getirdi. 

Şehir merkezindeki asırlık Uzun Çarşı'nın hemen yanındaki tarihi banka binasının yalnızlığının kendilerini üzdüğünü vurgulayan Işıksu, Adapazarı İslam Ticaret Bankasının ilk kurulduğu tarihi binanın aslına uygun restorasyonuyla müze olarak faaliyete geçeceğini duyurdu. 

Işıksu, Türk Ticaret Bankası ile imzalanan protokol kapsamında bankanın tarihi simgelerinin olduğu bir müze şubenin de hizmet vereceğine dikkat çekerek "Adapazarı'mızın tarihi ve kültürünü şehrimizle buluşturacağımız için çok memnunuz" diye konuştu.

Mutlu Işıksu, ayrıca protokolün imzalanması sürecinde kendilerine destek veren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, AK Parti Sakarya milletvekilleri ve parti yönetimine teşekkür etti.

- "Bankanın şehir için değeri büyük"

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ da bankanın şehir için değerinin çok büyük olduğuna dikkat çekti. 

Bankanın ilk binasının 1943 depreminde yıkıldığını, mevcut binanın 1947'de dönemin ünlü mimarları tarafından yapıldığını belirten Altuğ, şöyle konuştu:

"Yaklaşık 18 yıldır banka binası atıl ve boş durumdaydı. Birtakım çalışmalarımız olmuştu. Adapazarı Belediyemiz çok güzel bir çalışma yaptı. Türk Ticaret Bankası ile protokol imzaladılar. Banka, ruhsatını yeniden aldı ve ticari hayatına devam edecek. Bu bina da nostaljik şube olarak hayatına devam edecek. Binanın bir kısmında Adapazarı Belediyesi ticaretin geçmişiyle ilgili bir müze çalışması yapacak, diğer kısmında da banka nostaljik düşünceyle, eski kıyafetlerle faaliyetine devam edecek. Aynı zamanda şehrin kültürüne de hizmet edecek. Bu durumdan dolayı çok sevinçliyiz."

- "1940'larda yapılmış orijinal malzemeyi burada göreceğiz"

Restorasyon projesini sürdüren mimar Muhammed Dayal ise rölöve ve restorasyon projesini hazırlayarak koruma kurulundan onay alındığını belirtti. 

Projenin aslına uygun yapılması için titiz şekilde çalışacaklarına vurgu yapan Dayal, "1940'larda yapılmış orijinal malzemeyi burada göreceğiz" şeklinde konuştu.

Dayal, tarihi banka binasının dış mimarisinin güzel olduğunu belirterek, "Dönemin Alman ekolü kokuyor. Gerekli olanı gerektiği gibi yapmışlar. Abartı yok ama matematiğini, oranını koymuşlar. Aslını koruyacağız. Sadelik kokuyor, ölçüleri çok güzel. 1940'lı yılların yapı kültürünü en üst düzeyde yansıtan bina" dedi. 

Taş temel üzerine oluşturulmuş yığma yapı sistemiyle inşa edilen binanın depreme dayanıklı olduğunu vurgulayan Dayal, "Bu tür yığma binalar 1967 depremini gördü, 1999 depremini gördü, bırakın hasarı sıva çatlağı yok. Bu çok güvenli bir yapı" diye konuştu. 


Geri Dön