23 / 04 / 2024

Sakarya'ya Göç Müzesi yapılacak!

Sakarya'ya Göç Müzesi yapılacak!

Kültür Bakanı Avcı’nın ziyaretinde konuşan Toçoğlu, “Milletvekilimiz ve değerli hocamız Mustafa İsen ve diğer milletvekillerimizin de destekleriyle şehrimize Göç Müzesi kazandıracağız” dedi.



Kültür Bakanı Avcı’nın ziyaretinde konuşan Toçoğlu, “Milletvekilimiz ve değerli hocamız Mustafa İsen ve diğer milletvekillerimizin de destekleriyle şehrimize Göç Müzesi kazandıracağız” ifadelerini kullanırken; Bakan Avcı, “Milletlerin mazilerini ihya ve imar ederek medeniyet kurabileceklerine inanıyoruz. Sakarya’ya Göç Müzesi çok yakışır. Böyle bir şehre bu çalışmanın gerçekten çok yakışacağına inanıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak üzerimize ne düşünüyorsa yapmaya hazırız” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, bir dizi programa katılmak üzere ziyaret ettiği Sakarya’da önemli mesajlar verdi. Programına Sakarya Müzesi’nin açılış programı ile başlayan Bakan Avcı daha sonra Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret etti. Avcı programlarda yaptığı konuşmalarda Sakarya’daki uyuma dikkat çekerek, “Doğrusu değişik birimler arasında uyum sağlandığı zaman nasıl bir sinerjinin ortaya çıktığını Sakarya’da rahatlıkla görüyorum” yorumunda bulundu.


Anadolu Kültür Sanat Başkenti

Bakan Avcı’nın Sakarya programı Sakarya Müzesi’nin açılış töreni ile başladı. Programın açılış konuşmasında söz alan Başkan Toçoğlu şehirde hayata geçirilen restorasyon çalışmaları ile ilgili bilgiler verdi. Toçoğlu, “Şehir merkezinde atıl durumda bulunan Eski Toprak Mahsulleri Ofisinde dönüşüm çalışması başlattık. Eski donatım fabrikasının yemekhanesinde de aslına uygun bir restorasyon çalışmamız oldu. Geleneksel sanatlarımızın hem teorik hem de pratik olarak öğretilmesi için Geleneksel Sanatlar İhtisas Merkezi’ni kurduk. Bir diğer projemiz de Faik Baysal Kütüphanesi’dir. Projenin hemen yanında inşa ettiğimiz Kitap Kafe de 7’den 70’e tüm kitapseverleri bir araya getirmeye devam ediyor. Tarihi Sabit Efendi Konağı’nda bir restorasyon çalışmamız oldu. Tarihi Alicanlar Konağı için de bir restorasyon çalışması başlatıyoruz. Yeni yerleşim bölgemiz Yenikent için de yeni bir kültür merkezi inşa ettik” diye konuştu.


Toçoğlu’ndan Göç Müzesi Müjdesi

Başkan Toçoğlu, “İnşallah şehrimizin en önemli ihtiyaçlarından biri olan Kongre Merkezimizi de sizlerin destekleriyle hayata geçireceğiz. Bildiğiniz gibi Sakarya tarih boyunca gönül coğrafyamızın tamamından göç almış bir şehirdir. Kardeşlik coğrafyası Sakarya’da Allah nasip ederse sizlerin desteğiyle bir Göç Müzesi kurmak istiyoruz. Bu konuyu milletvekillerimizle de istişare ettik. Hocamız Mustafa İsen Beyefendi de bu konuda çok heyecanlandı ve projemize gereken desteği veriyor. Farklı kültürlere ev sahipliği yapan şehrimize bu özel çalışmanın çok uygun olacağına inanıyoruz. Bu müzede Sakarya’da yaşayan kültürlerin eserlerine yer vermek ve bu kardeşliği kayıt altına almak istiyoruz. Her geçen gün artan şiddet sarmalının hayatlarımızı etkilediği şu günlerde bir arada barış ve huzur içinde yaşamanın imkânını sunan, bu kardeşliği dünyaya anlatmak istiyoruz” şeklinde konuştu.


1 Milyon Kitap

Programda konuşan Vali Hüseyin Avni Coş, “Öncelikle Sakaryamıza hoş geldiniz diyorum. Şahsınızın ilimize kültürel ve sosyal yönden verdiğiniz destekleri biliyoruz. Müzemiz yapılan çalışmalar neticesinde günün ihtiyaçlarına uygun hale getirilmiştir. Sakaryamızın kültürel ve sosyal gelişimini sağlamak için var gücümüzle çalışıyoruz. İnşallah sizlerin onayı, Büyükşehir Belediyemizin müspet yaklaşımı ile Kongre Merkezimizi inşa edeceğiz. Ayrıca yine geçtiğimiz günlerde ‘1 Milyon Kitap’ projesinde müjdeli haberi aldık. Bugüne kadar verdiğiniz ve vereceğiniz destekler için teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.


Bu Topraklar Bir Müze Niteliğinde

Bakan Avcı, Sakarya’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Ülkemiz birçok kadim medeniyetin yaşadığı, kurulup yıkıldığı, doğu ve batı kültürlerinin harmanlandığı önemli bir coğrafya. Bu itibarla söz konusu medeniyetlerin tarihi miraslarına ev sahipliği yapıyoruz. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan bu topraklar adeta bir müze niteliğindedir.  Bu zengin mirasın koruyucuları olarak ülkemize miras kalan değerlerin muhafazası ve geliştirilmesi için ülkemizin dört bir yanında önemli adımlar atıyoruz. Çünkü milletlerin mazilerini ihya ve imar ederek medeniyet kurabileceklerine inanıyoruz” dedi.


Müzeler Eğitim Ocaklarıdır

Bakan Avcı, “Müzeler yaşayan mekânlar. Bu mekânlar ziyaretçileri ile etkileşim halinde oldukları takdirde gerçekten yararlı olabiliyorlar. Binlerce yıllık birikimi ve tecrübeyi bu müzeler gelecek kuşaklara aktarıyorlar. Dolayısıyla müzeler aynı zamanda birer eğitim ocağı. Müzeler aslında yaşayan ve bize kendi tarihi derinliğimizi hatırlatan mekânlardır. Müzeler hem ülkemizde hem de Dünya’da ziyaret edilen yerler haline geliyor. Bir kültür mozaiği olan Sakarya ilinin yayla, sağlık, kıyı, tabiat, av, kültür, tarih ve spor turizmi alanlarındaki potansiyelini biliyoruz. Yıllık 50 bin turistin geldiği Sakarya’nın bir turizm şehri olması için sizlerin de desteği ile elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Göstermeye de devam edeceğiz. Sakarya’ya Göç Müzesi çok yakışır. Böyle bir şehre bu çalışmanın gerçekten çok yakışacağına inanıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak da üzerimize ne düşünüyorsa yapmaya hazırız. Ferizli’ye Kültür Merkezi ve Kütüphane, Kaynarca’ya Kütüphane ile Akyazı, Karasu ve Kocaali’nin turizm merkezi ilan edilmesi için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Turizmci sayısını yukarılara taşımak için önemli bir adım. Taraklı’da restorasyon çalışmaları için desteğimizi sürdürüyoruz. Sapanca’da Sanat Sokağı’nın da açılışına katılacağız. Bu Türkiye için önemli. Bu anlamda bu çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sakarya için ne gerekiyorsa yapmak için buradayız” şeklinde konuştu.


Büyükşehir Belediyesi’ne Ziyaret

Bakan Avcı müze açılışının ardından programına Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret ederek devam etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu’nun ev sahipliği yaptığı görüşmede Vali Hüseyin Avni Coş, AK Parti Sakarya Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen, AK Parti İl Başkanı Fevzi Kılıç, ilçe belediye başkanları, ilçe başkanları ve Büyükşehir bürokratları yer aldı. Başkan Toçoğlu, Bakan Avcı’yı yeniden Büyükşehir Belediyesi’nde ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, kültür sanat alanındaki yeni çalışmalara ilişkin bilgileri paylaştı.


Yakın Bir Mesai İçerisindeyiz

Başkan Zeki Toçoğlu, “Sayın Bakanım sizi tekrar Sakarya’da ve Büyükşehir Belediyemizde görmekten duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Hem daha önceki bakanlığınız döneminde hem de şimdi sizinle Büyükşehir ve Sakarya olarak yakın bir mesai içerisindeyiz. Sizi bir hocamız

ve abimiz olarak görüyoruz. Bununda karşılığını her zaman gördük. Çok teşekkür ediyoruz. Tekrardan hoş geldiniz diyorum” ifadelerini kullandı.


Bakan’dan Uyum Vurgusu

Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, “Her zaman olduğu gibi bugünde Sakarya’da Sayın Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız, Milltvekillerimiz, İl Başkanımız ve dostlarımızla bir aradayız. Gerçekten şehrimizin tüm simalarıyla bir arada güzel bir gün geçirdik. Güzel bir açılış yaptık. İnşallah bunların arkası da gelecektir. Doğrusu değişik birimler arasında uyum sağlandığı zaman nasıl bir sinerjinin ortaya çıktığını Sakarya’da rahatlıkla görüyorum. Bunun bütün vilayetlerimize örnek olmasını temenni ediyorum. Size de bugüne kadarki hizmetlerinizden ve işbirliğinizden dolayı çok teşekkür ediyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak da Sakarya’da üzerimize ne düşerse yapmaya hazır olduğumuzu ifade ediyorum. Çok teşekkürler” diye konuştu.


Sakarya Büyükşehir Belediyesi 



Geri Dön