24 / 04 / 2024

Salda Gölü betonlaşmayacak!

Salda Gölü betonlaşmayacak!

Salda Gölü'nü gezen ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Salda Gölü'nün betonlaşmayacağını söylediler.



Burdur'da beyaz kumsalları ve turkuaz rengi nedeniyle "Türkiye'nin Malpleri" olarak ünlenen Salda Gölü'nü gezen ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Gerçekten görünce mutmain oldum. Bütün halkımızın da mutmain olmasını tavsiye ediyorum. O halden bu hale gelişi, gerçekten çok güzel bir girişim. Bakanlığımızı tebrik ediyorum." şeklinde konuştu. 

Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un davetlisi olarak, Burdur'un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü'nü ziyaret etti.

Gölün kıyısında meydana gelen alanda Salda Gölü'nün çevre düzenlemesinden önceki ve sonraki fotoğraflarına bakan Erdoğan, Bakan Kurum ile Lifinia Doğa Proje ve Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi'nde geçti. Burada bir süredir tedavi altında bulunan pelikanın sağlık durumuyla ilgili merkez sorumlusu Öztürk Sarıca'dan bilgi alan Erdoğan, daha sonra pelikanı göle bıraktı.

Ardından Salda Gölü Beyaz Adalar bölgesini gezen Erdoğan'a, dünya dalış rekortmeni Şahika Ercümen de katıldı.

Gölü gezdikten sonra gazetecilere konuşan Erdoğan, Türkiye'nin cennet köşelerinden biri olan Salda Gölü'nü ilk kez gördüğünü söyledi.

Karşılaştığı manzara karşısında çok duygulandığını ve burayı çok beğendiklerini söyleyen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Herkese gelip Salda Gölü'nü görmesini tavsiye ediyorum. Bize ilk söylendiğinde böyle şeyler anlatılmadı. 'Burası bakanlık eliyle kötü bir hale getirilecek.' dediler. Ben de Bakanıma bunu bildirdim. Dedi ki, 'Asla böyle bir şey yok. İsterseniz sizi davet ediyorum. Salda Gölü'ne gelin birlikte gezelim. Önceki ve sonraki halini size göstermek istiyorum.' dedi. Gerçekten görünce mutmain oldum. Bütün halkımızın da mutmain olmasını tavsiye ediyorum. O halden bu hale gelişi, gerçekten çok güzel bir girişim."

Çalışma dolayısıyla Bakan Kurum'u tebriklerini ileten Erdoğan, gölün çalışmalar bittikten sonraki halini de görmek istediklerini söyledi.

Erdoğan, gölle ilgili yapılan bilgilendirmeden tatmin olduğunu ve Bakan Kurum'a güven verdiğini ifade etti.

Göle gelenlerin araçlarını park ettiği alanın 500-600 metre kadar uzaklıkta olduğunu belirten Erdoğan, "Park alanı gerekirse daha da geriye çekilebilir. Halkımız buraya geldiği zaman arabalarını artık gölün dibine kadar çekmeyecekler. İhtiyaçlarını giderebilecekleri, yemek yiyebilecekleri belki ufak bir restoran, duş alabilecekleri modern yerler olabilir. Ancak tabii ki buraya zarar vermeden ve görüntüyü bozmadan tahta veya taştan basit yerler olacağı bilgisi verildi. Bakanımıza güveniyorum ve kendisini tebrik ediyorum." dedi.

Gezide, ilk defa bir pelikana dokunduğunu söyleyen Erdoğan, "Ne kadar güzel bir hayvan. Buranın bu güzelliğini de keşfetmiş olduk. Pelikanları görmek isteyenler de Salda'ya gelebilir." açıklamasında bulundu.

"Sit alanını 1,5 kat artırdık"
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise Emine Erdoğan'ın bu zamana kadar çevre ile ilgili her projeye destek verdiklerini söyledi.

Erdoğan'ın himayelerinde başlatılan Sıfır Atık Projesi'ne değinen Kurum, proje ile hem israfın önlendiğini hem doğal kaynakların korunduğunu hem de istihdam oluşturulduğunu belirtti. Kurum, 2023 yılına kadar tüm şehirlerde bu projenin hayata geçirileceğini aktardı.

Ayrıca Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları ile her şehirde millet bahçesinden düzenli depolama tesislerine, atık su arıtma tesislerine kadar birçok projeye başlayacaklarını söyleyen Kurum, özel çevre koruma bölgelerini de 2023'e kadar daha da artıracaklarının altını çizdi.

Salda Gölü'nde başlatılan çalışmalar hakkında konuşan Kurum, şu ifadeleri kullandı:

"14 Mart 2019 tarihinde sayın Cumhurbaşkanımızın onayıyla Salda bölgesinde, 44 kilometrekare olan göl yüzeyini biz 7 kat artırarak 295 kilometrekare alanı bir özel çevre koruma bölgesi ilan ettik. Yine daha önce 5 bin 998 hektar olan sit alanımızı yaklaşık 1,5 kat artırarak 8 bin 500 hektara çıkardık. Amacımız bu bölgede yapılaşmaya hiçbir şekilde müsaade etmemek. O yüzden çevre koruma bölgesini geniş bir alanda ilan ettik. Bu alandaki tüm imar hareketini de takip ediyor olacağız."

184 metre derinliğinde bulunan gölün magnezyum açısından zengin olduğunu ifade eden Kurum, bu nedenle beyaz kumsalların Malpler'e benzetildiğini ifade etti.

Gölün etrafında bulunan 300 bin sucul ve karasal endemik bitki türünün sahip olduğunu ve 38 farklı kuş türüne ev sahipliği yaptığını sözlerine ekleyen Kurum, bu proje ile doğal güzelliklerin korunacağını ve gelecek nesillerde olacağını belirtti.

Proje hayata geçmeden önce beyaz kumsal adı verilen bölgeye vatandaşların araçları ile giriş yapabildiklerini ve ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir alan olmadıklarını söyleyen Kurum, düzenlemeye başladıktan sonra beyaz kumsal alanında kıyı ile kenar arasındaki yaklaşık 600 metrede hiçbir şekilde yapılaşmaya izin verilmediğini kaydetti. Hiçbir aracın bu bölgeye giriş yapamadığını ifade eden Kurum, vatandaşların araçlarını kıyıdan uzağa park edebildiklerini sözlerine ekledi.

Proje hayata geçmeden önce alanda çöplerin toplanmadığını, etrafa dağıldığını gördüklerini söyleyen Kurum, bugün ise çöplerin düzenli alındığını, Bakanlığın sağladığı vidanjörle atık suların temizlenildiğini söyledi.

Bölgede bulunan vatandaşların günlük ihtiyaçlarını karşılayabileceği yapılar haricinde herhangi bir yapıya izin verilmediğini belirten Kurum, "Yapacağımız proje kapsamında bu yapıların dışında herhangi bir yapı yapılmasına müsaade etmeyeceğiz. Hiçbir şekilde burayı betonlaştırmayacağız, asfaltlaştırmayacağız." açıklamasında bulundu.
 


Geri Dön